A Fintech napjainkra egy meghatározó, globális jelenséggé fejlődött, amelynek szereplői - technológiai vállalatok, befektetők és pénzügyi intézmények - innovatív termékekkel és újszerű pénzügyi szolgáltatásokkal nyitottak új fejezetet a digitális korszak történetében. November 23-án a Fintech Banking Summit szakmai konferencián a hazai pénzügyi szakma kiválóságai, sikeres befektetők és vállalkozók adnak útmutatót a pénzügyi világ hazai szereplőinek - ideértve a pénzintézetek, szabályzó testületek, tanácsadók vezetőit, a befektetőket és a hazai Fintech vállalkozásokat.

2017 eddig kedvezően alakult a pénzintézetek számára, növekvő tendenciákat mutat a vállalati hitelezés, nőtt a GDP, tovább csökkent a munkanélküliek aránya és megindult a bérnövekedés is. A pénzintézetek versenye egyre éleződik a kedvezőbb gazdasági környezetben, ami folyamatos fejlesztésekre és innovációra készteti a bankokat. Kiss Zoltánnal, a Raiffeisen ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a pénzpiac jelenlegi helyzetéről, a folyamatosan dübörgő digitalizációs megoldásokról és a vállalati bankolás jövőjéről.

Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a bankváltás folyamata, miután a hosszú hétvégén életbe lépett az egyszerűsített bankszámlaváltás feltételeit és határidőit szabályozó kormányrendelet – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu banki termék-összehasonlító portál szakértői. A korábbi 19 helyett immár 12 munkanap alatt véghez vihető a teljes folyamat, amelyet tulajdonképpen egymás között intéznek a bankok anélkül, hogy az ügyfélnek bármilyen teendője lenne vele a bankváltási kérelem benyújtásán kívül. Most tehát különösen érdemes áttekinteni a banki költségeinknek, és megkeresni a legjobb ajánlatokat. Ebben az is segíthet, hogy a Bankmonitor.hu a november 7-i gálán idén először kiosztja az év legjobb pénzügyi termékei számára a Bankmonitor-díjakat.

Nem zavarja, hogy az állam bankokat vásárol, de árgus szemekkel lesi a Lázár János alá tartozó nemzeti pénzügyi csoport ténykedését. A Miniszterelnökséget vezető miniszterrel aktív, de nem gyümölcsöző levelezést folytat, a Jobbikkal semmilyen kapcsolata nincs.

Jelentősen csökkenti fiókjainak számát a Raiffeisen Bank, a jelenlegi 112 fiókból 45-öt bezár. A lépést Heinz Wiedner vezérigazgató azzal indokolta, hogy a cég módosítja stratégiáját, így a jövőben elsősorban a vállalati ügyfelekre és az elektronikus csatornákra koncentrál.

Az innovációra kéne ráfeküdni, nem a bérmunkára. 30-40 év múlva az autók fele elektromos vagy plugin hibrid meghajtású lesz.

Lakossági betétgyűjtésbe kezdett a BNP Paribas. Az adósmentő csomag a magyarországi leánycégeket is rosszul érinti, ennek ellenére tovább folytatják a hitelezést.

Várhatóan bruttó 942 milliárd forintot kapnak vissza majd a devizahitelesek a banki elszámoltatás végén, amiből a törlesztési terhek éves mérséklődése körülbelül 120 milliárd forint. Emiatt a lakossági fogyasztás várhatóan 0,9 százalékkal nőhet jövőre, ami 0,2-0,3 százalékos GDP emelkedést jelent.

Nincs napirenden a magyar leányvállalat eladása a Raiffeisen-csoportnál. A cél, hogy újra nyereséges legyen a bank, amire 2016-ban lesz esély, ha minden jól alakul.

A tanévkezdés sok szülő számára nem csak a beiskolázásról szól, ebben az időszakban kötik ugyanis a legtöbb lakáscélú megtakarítást is. Aki gyermeke hét-nyolc éves korától elkezdi a gyűjtögetést havi 20 ezer forinttal, az a gyermek érettségijére már legalább nyolcmillió forintot összegyűjthet. Ez Budapesten egy garzonra, vidéken pedig egy nagyobb lakásra, vagy akár egy kisebb házra is elég lehet.

Egy bank ma nem viseli el a veszteséget, mert a tulajdonosoknak nincs felesleges pénzük.

Piaci erőfölény helyett egészséges versenyt szeretne látni a bankszektorban Nagy Márton. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában elmagyarázza, hogy lehet a devizahitelesek érdekeit szolgáló javaslatokkal erősíteni a jegybank számára fontos pénzügyi stabilitást.