Az elmúlt harminc évben a világgazdaság globalizációja egy csomó embert sokkal gazdagabbá tett, de voltak vesztesek is.

06. 10. 08:46 Mi ezzel a probléma?

Szemerey semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy egyre több rokon bukkan fel az MNB környékén és szerinte az is természetes, hogy bankján keresztül családjának tagjai is részt tudtak venni a növekedési hitelprogram nyújtotta kedvezményekben.

A monetáris politikához nem kapcsolódó ügyről van szó, ami a parlamenthez és a nemzeti bankhoz is méltatlan

Az olajpiac ciklikusságának köszönhetően azok az olajipari társaságok vannak most előnyös helyzetben, ahol kitermelés, illetve finomítás-eladás egyaránt működik

Az alapító bank állami tulajdonúvá válása nincs hatással a Budapest Magánnyugdíjpénztárra. A tagok tagdíjat és adományt is fizetnek, járadékot azonban egyelőre nem tud fizetni a pénztár.

Fordulatos üzleti évet tudhat maga mögött az Externet internetszolgáltató, hiszen növelni tudta árbevételét, ami meghaladta az 590 millió forintot, adózás előtti eredménye pedig 1,9 millió forint volt. Az üzleti eredményről, az internetszolgáltatói piac helyzetéről és persze az UPC-vel folytatott mini háborújukról kérdeztük Lévay Örsöt, a cég vezérigazgatóját.

Hiba lenne a Quaestor károsultakat csak a Befektető-védelmi Alapból kártalanítani, mert a befektetőknek a piacinál magasabb hozamokért a kockázatokat is vállalnia kell – véli Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy eddigi tudomásunk szerint egyetlen olyan alapkezelő sem akadt, amelyik Quaestor kötvényeket tett volna az alapjaiba. A szakma a várható hozamokkal együtt túl kockázatosnak minősítette azokat. A botrányok és azok helytelen kommunikációja a rendszerszintű kockázatot ébreszti a megtakarítókban, növelve a bizonytalanságot és bizalmatlanságot.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkárként   egy személyben felel az uniós források felhasználását érintő kommunikációért, szinte nap mint nap hallhatjuk, láthatjuk a nevét az írott és elektronikus médiában. Most egy kicsit szélesebb perspektívában láttatja a fejlesztési pénzek kérdését, bemutatva a fejlesztéspolitika előtt álló főbb kihívásokat. Fő állítása: az ipari forradalomhoz mérhető változás tanúi vagyunk a világgazdaságban, a nemzeteken átívelő digitalizációnak és automatizációnak, amelynek célja a hatékonyság növelése, motorja pedig az innováció. Csepreghy szerint a fejlesztéspolitikának az innovációt kell a fókuszába helyeznie, a döntéshozatalban pedig továbbra is olyan emberekre van szükség, akik nyitottak, rugalmasak és gyorsak, vagyis akik személyükben is megfelelnek a felgyorsult világ kihívásainak.

A fideszes politikus, volt ötödik kerületi polgármester azt mondja: nemhogy milliárdos károk érték volna a kerületet, hanem nőtt is a vagyon. Csak egy olyan ingatlaneladásról tud, amit aztán továbbadtak. Bérlője-e Habony Árpád a kerületnek, van-e pánik a Fidesz-frakcióban az egymillió elveszített szavazó miatt, és mit gondol a Simicska-Orbán csatáról?

Elfogadta a Parlament a befektetési alapok adójáról szóló jogszabályt, ami szerint az alapokat a kezelt vagyonuk után 0,05 százalékos adó terheli. Vízkeleti Sándor, a Befektetés Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke szerint a változtatás évi 2,1-2,4 milliárd forintos terhet jelent az alapkezelőknek, ami előbb utóbb az alapok költségeiben is megjelenik majd, csökkentve azok hozamait.

Ha az ember megálmodott valamit, és azt látja, hogy működik, nem feltétlenül örül annak, ha átalakítják. A BKK vezérigazgatója a dolgára koncentrál a cégvezetőkről szóló decemberi döntésig, amikor eldől, hogy a főváros közgyűlés vele képzeli-e el a folytatást, vagy nélküle.

Ötven, de inkább hetven százalékos magyar tulajdont szeretne a bankszektorban látni a kormány, ami nem tűnik lehetetlennek két okból sem. Egyrészt már most meghaladjuk az ötven százalékot, másrészt egy sor pénzintézet eladósorba került, ezeket megveheti akár az állam is. Hogy melyek ezek, s milyen áron cserélhetnek gazdát.

A címben szereplő összeget az EKB közvetlenül utalná át mindenkinek. Kivéve azoknak, akik nem az euróövezet polgárai. Ebből következően mi, magyar állampolgárok kimaradnánk ebből a példátlan pénzosztási, szabályos pénzszórási akcióból.

Még egy hónapja sincs hivatalban, de már meglehetősen biztos a dolgában. Szijjártó Péter az új magyar külügyminiszter, amióta elődje új uniós biztosként Budapestről Brüsszelbe költözött. Szijjártó, legalábbis külföldön, azt csinálja, amit már az előző hat évben is csinált: Orbán Viktor szóvivőjeként magyarázza a magyar miniszterelnököt és cselekedeteit.

Elképzelhető, hogy a közüzemi számlák után, már a hitellel kapcsolatos papírokon is fel kell majd tüntetni, hogy mennyivel mérséklődtek kiadásaink. Anno a rezsicsökkentés, most a forintosítás szolgáltat apropót erre a lépésre.

A hatszáz éves Tokaji Borvidék megújítását, hírnevének visszaszerzését láthatóan prioritásként kezeli a kormányzat, amire sajtóinformációk szerint összességében 100 milliárd forint feletti forrás áll rendelkezésre. Rá is fér a segítség a borvidékre, mert hiába az egyedülálló természeti és klimatikus adottságok, a történelmi múlt, a több száz éves szőlőtermelési és borkészítésű kultúra, a borvidék a rendszerváltást követően nem volt képes önállóan fejlődési pályára állni. A megújítás folyamatában kulcsszerepe van a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.-nek, amely előkészíti és végrehajtja a fejlesztési tanács stratégiai döntéseit – fejtette ki Kolozsváry-Kiss Árpád, a nonprofit társaság ügyvezetője.

Nem termelhetjük újra a Kádár-kori gazdaság betanított munkásait, mert őket rövid időn belül segélyezni kell. Pokorni Zoltán egyebek mellett azt javasolja: legyenek kilenc évfolyamosak az alapiskolák.

Ha az egyetemekre csak emelt szintű érettségivel és középfokú nyelvvizsgával lehet majd bejutni, az fel fogja húzni az általános és középiskolák színvonalát is. Az államtitkár szerint butaság lenne tandíjat bevezetni, de az állam használhatatlan diplomát nem fog finanszírozni, aki pedig nem jól tanul, az fizessen.

Kemény éveken van túl a magyar autópiac, a szalonok több mint hatvan százalékára lakat került, a cégtulajdonosok száma pedig harmadára csökkent. Most azonban mintha látszana a fény az alagút végén, ugyanis tizennégy hónapja folyamatosan nőnek az eladások, igaz egyelőre a céges, illetve a készpénzes magánvásárlók dominálnak.

Számos olyan terület van, ahol a magyar kormány szövetségesekre találhat a távközlési szolgáltatókban, erre leginkább a Digitális Magyarország megvalósítása ad lehetőséget.

Közös amerikai és magyar érdek a stabilitás, amelyhez társadalmi párbeszédre van szükség. Szerinte az Orbán-kormány könnyedén eljárhatott volna korrupciógyanús ügyekben az amerikaiaktól kapott információk alapján, de Magyarországon elmarad a felelősségre vonás. A kitiltottak száma még változhat.

Amit tenni tudok: felállítok a NAV-on belül egy külön vizsgálati csoportot, amelyik képletesen szólva mikroszkóppal fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat.

Nem igaz a deflációs veszélyről szóló „propaganda”. Nem ajánlja, hogy bárki is higgyen a Fed múlt csütörtöki bejelentéseiben. Valójában infláció van, amit a jegybankárok és a kormányok direkt eltitkolnak. Eközben az államok, a vezető nyugati országokat is beleértve, a devizájuk tudatos leértékelésével is felerősítik az inflációt.

A végrehajtási eljárásban szereplő bankhiteles ügyfelek alaptalan reményeket táplálnak: többségük nem kerül számottevően jobb helyzetbe az elszámolási törvény révén A jelenlegi ügytömeg csökkenésével konszolidálódhat a végrehajtói szakma - az állami kézbe kerülő végrehajtás ugyanakkor szerinte költségesebb lenne.

Tíz év után távozik az Európai Bizottság éléről José Manuel Barroso. Hivatali idejének nagy részében az európai gazdaság súlyos gondokkal küszködött. Az Unió több államában is tömeges a munkanélküliség, és stagnál a gazdaság.

A jövő év első hónapjaiban végre megvalósulhat a postai bankkártyás csekkbefizetés, amivel az ügyfelek összesen több száz millió forintot spórolhatnak, a bankok pedig ugyanekkora bevételtől esnek el. A postavezér arról is beszélt, hogy miért épp az FHB Kereskedelmi Bankban vásároltak részesedést, illetve milyen szerep vár a Postára az állami közműholding körül.

A Miami Egyetem fizikusokból, természettudósokból, informatikusokból és pszichológusokból álló tudóscsoportja olyan modellt dolgozott ki, amelynek alapján hitelesen prognosztizálhatók a valószínűsíthető komolyabb tőkepiaci elmozdulások, a ritkán előforduló igazi tőzsde krachokat is beleértve.

Várkonyi Balázs 21 évesen üzlettársával, Kelemen Gyulával alapította az Extreme Digitalt teljesen önerőből. Egy néhány négyzetméteres üzlethelyiségből indultak, rekordsebességgel bővültek, jelenleg piacvezetők a hazai internetes műszaki áruházak között. Várkonyi Balázs 2007-ben elnyerte „Az év üzletembere” díjat az Ernst&Youngtól.

A Gránit Bank, a direkt bankolás egyik úttörőjeként, nagy lehetőség előtt állhat a devizahitelek forintosításakor. Hegedüs Éva azoktól az újszerű, elektronikus szolgáltatásoktól várja az üzleti aktivitás további felfutását, amelyeket a kezdetőktől nyújtanak.

Bill Gross névjegykártyáján mostantól az áll: portfóliókezelő. Nem elnök, nem vezérigazgató, nem csúcsvezető. A váratlan váltás bizonyos szempontból akár visszalépés is lehet a világ egyik leghatalmasabb befektetőjének, más nézőpontból vizsgálva viszont új terep, új lehetőség.

Egy vállalkozó, aki tisztességesen elvégzi a munkát, úgy viszi el a 25 millió alatti zárt közbeszerzéseket, hogy 40-50 százalékot vissza kell osztania a minisztériumnak, és ez nem egyedi eset. Többször a projektre szánt pénz 80 százaléka vándorolt a korrupt vezetők zsebébe. Már az is elképesztő, hogy az adóhatóság a csúcsvezetők irányításával képes cégek ellen menni.

Ha nem lesz vége a harcias, durr-bele kormányzásnak, és nem lesz konszenzus a nagy rendszerek reformjához, akkor marad a Déva vára típusú működés: amit az egyik kormány reggeltől estig felépít, azt a másik estétől reggelig lerombolja.

Válság ide, orosz embargó oda, az ő cége úgy is növekszik, hogy vonakodik a hitelfelvételtől, és a nyugatinál olcsóbb magyar munkaerővel milliószámra vágja a pulykát Szarvason.

10. 23. 10:00 Folytassa… Bika

Több fundamentum támasztja meg a tőzsdei (legalábbis az amerikai) árak további emelkedését vagy szinten maradását, mint amennyi a komoly és tartós gyengülési folyamat beindulását jelzi. Szaporodik a piacokat befolyásolni tudó bizonytalanságok száma, de ezek nagy része nem igazán kapcsolódik az amerikai gazdaság és az amerikai, valamint a globális vállalatok teljesítményéhez, jövedelmezőségéhez.

A Növekedési Hitelprogram a forintalapú, az Eximbank programja pedig a devizaalapú hiteligények 80 százalékát fedheti le egy-két éven belül a kis- és középvállalkozások körében - mondja a CIB Bank KKV és Lízing üzletágak vezetője, Szabados Richárd. Alábbi interjúnkból többek között az is kiderül, milyen változásokat látnak a banknál a lízing- és a faktoringpiacon. Utóbbiban a bank piacvezetővé vált.

a komolyan vette volna a magyar kormány, rendőrség és az ügyészség az áfabotrányt és a feljelentését, talán kitiltási ügy sem lett volna - mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Horváth András, aki szerint az USA képviseli ebben az egész korrupciós ügyben a magyar érdeket.

A lakossági kezében lévő állampapírok 265 milliárd forinttal emelkedtek 8 hónap alatt. A hozamok esése és a banki értékesítési csatorna átalakulása miatt visszafogott bővüléssel lehet számolni, bár a felárak csökkenésétől már nem kell tartani. Üdvözítő fejlemény, hogy a lakosság elkezdett hosszabb futamidők felé elmozdulni, a friss pénzek kétharmada már éven túli papírokba áramlik.

A versenyképesség alapja az együttműködési képesség, a korrupció pedig egy általános szerződési kudarc. Az intézményi minőség javításához mindenekelőtt fel kell térképezni, hogy miképp működnek a valóságban a magyar állami és piacgazdasági játékszabályok és folyamatok.

Miközben a magyar kormány permanens harcot folytat a civil szféra ellen, a norvég fél az Európai Unióhoz fordul segítségért. Mi lesz a válasz? Ki vizsgálhat és mit? És legfőképpen: látunk-e még valaha támogatást a norvégoktól? Norvégia EGT- és EU-ügyekért felelős minisztere válaszol.

Az ebolajárvány egyáltalán nem befolyásolja sem Afrikában, sem a világ többi részén a mezőgazdaságot, az élelmiszerárak alakulását. Sem geopolitikai, sem egyéb fejlemények nem bizonytalanították el a piacot: az áresés „rendületlenül” folytatódik.

A világ jegybankjai gyakorlatilag bedrogozták a piacokat, az igazi kérdés az lesz, hogy hogyan reagálnak a tőzsdék a drogok megvonására. A profi befektető szerint a tőzsdék fordulóponthoz érkeztek el, az éveken át tartó emelkedés megtört, de ebben a környezetben az árfolyamok esésére játszani sem könnyű: a világ jegybankjai mindent meg fognak tenni a gazdasági növekedés fenntartásáért, nem sokára még a németek is sokkal együttműködőbbek lesznek, és az EKB is a monetáris lazítás újabb és újabb eszközével jön majd elő.

A Kitekintő Makkay Lilla svédországi magyar nagykövettel készített interjút arról, hogyan értékeli a magyar-svéd kapcsolatokat, valamint milyen lehetőségei és mozgástere vannak a Magyar Nagykövetségnek a svéd fővárosban.

A lakossági devizahiteleket évekkel korábban és radikálisan kellett volna kezelni, a terheket pedig arányosan szét kellett volna teríteni a devizahitelek elszabadulásáért felelős valamennyi szereplő között

A magyar lakosság számára szokatlanul alacsonyak a mostani bankbetéti kamatok, de az infláció is alacsony és ez a fontos, mert reálkamatot így is tudunk realizálni. Mit csináljunk, ha ez mégsem elég? Hogyan fektessük be a pénzünket okosan?

Segély helyett munkát adni jó dolog, csak az nem mindegy, hogy milyen munkát. A közmunka nem vezet sehova, és önmagában a világ pénze is kevés lenne a szegénység kezelésére. Ma Magyarországon több mint 3 millió szegény ember van, mindössze egyharmaduk roma, különösen rossz körülmények között, szegregáltan élnek, pedig lenne megoldás, több is.

A Németország által diktált megszorítások rezsimje totálisan megbukott. Egyfajta ideológiai háború zajlik a rigorózus politikát folytató és azt a többiekre rákényszerítő németek, illetve a gazdasági ösztönzés felszabadítását hirdető olaszok és más dél-európai országok között.

A legnagyobb hazai abszolút hozamú alapnak mostanában sok a devizás befektetése, kezelője inkább a forintot gyengítő, mint erősítő hatásokat lát. Az országban többes kamatrendszer alakult ki, az alapkamat már nem orientálja a piaci szereplőket.

Az iparosítás helyett érdemesebb lenne a szolgáltatószektort erősíteni, ott a bérek is háromszor magasabbak. A nonprofit közműellátással kapcsolatban pedig több félelme is van Bod Péter Ákosnak, a Corvinus Egyetem tanszékvezetőjének.

Inkább adókedvezményeket kellene adni az alacsony bérek után is. Scharle Ágota bírálta a munkahelyvédelmi akciótervet is: szerinte olyanok is kapnak támogatást, akik erre nem szorulnak rá, magyarán ez nem más, mint ablakon kidobott pénz. A megígért 1 millió munkahely helyett pedig egyelőre mindenki érje be - jó esetben - 40-60 ezerrel.

Van néhány igen mocsaras történet - nyilatkozta Tömpe István, a rendszerváltozás korának privatizációs felelőse. Vallja, benne volt a pakliban, hogy 2-300 vállalatigazgató kapja meg a magyar gazdaságot, ezért aztán a központi privatizáció mellett tette le a voksát, de elismeri, abban a rendszerben is lehetett lopni, "de még mennyire". Kezdetben az egész csak fifikás történetekből állt.

Az orosz-ukrán válság mindkét érintett országot megviseli, de a "rövidebbet" egyértelműen Ukrajna húzza, amely lényegében államcsőd felé halad. Az európai növekedés megállása egy újabb pénzügyi válságnak ágyazhat meg, és az eddig meglepően jól teljesítő magyar gazdaság is meg fogja érezni a romló külső környezetet.

A nagyobb agrárüzemek démonizálása annak tükrében érthetetlen, hogy a Kádár-rendszer utáni tervgazdálkodás romjain ezek a cégek jelentették az agrárium tőkesúlyát. Az elmúlt tíz évben a „táguló világ” új versenyhelyzeteket szült, amelyeket nem az ezernyi kicsi (ezernyi külön érdeke) vívott meg, hanem az agrárium tőkesúlyát jelentő nagy gazdaságok.

2014-ben a felajánlott egyházi 1 százalékok aránya nemcsak a Magyarországi Evangélikus Egyház, hanem lényegében minden felekezet vonatkozásában jelentősen csökkent. Az ok jogszabályi változásra vezethető vissza.

A bitcoin jelenlegi magyarországi jogi státuszával és a várható szabályozással kapcsolatban dr. Pajor Dáviddal készített interjút a bitcoin.hu, aki a Magyar Bitcoin Egyesület egyik alapítójaként a bitcoin magyarországi felhasználásához szükséges jogi háttér előkészítésén dolgozik és az ehhez kapcsolódó lobby tevékenységben is részt vesz.

Nem lesz honvédelmi miniszter Kósa Lajos, aki arról is beszélt, könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy az ellenzék egyetlen megyei jogú városban sem végez az élen. A kormánypárt ügyvezető alelnöke azt mondta, ha a Fidesz elveszíti azt a társadalmi bizalmat, amit az idei választásokon megkapott, a rezsicsökkentés és az adósmentés végrehajtása is veszélybe kerülhet.

Nincs napirenden a magyar leányvállalat eladása a Raiffeisen-csoportnál. A cél, hogy újra nyereséges legyen a bank, amire 2016-ban lesz esély, ha minden jól alakul.

Klapka György már unja. Pedig nem is, csak szeretett volna megint olyan hirdetést, ami nagyot szól. Megint bejött neki. Az igaz, hogy eladná a legendás budapesti Vámház körút 9. szám alatti zálogházát, de nem azért mert unja, hanem mert más vállalkozásira koncentrálna, és inkább másba fektetné azt a 900 millió forintot, amit kapni szeretne érte. Beültünk két órára Klapka úr belvárosi zálogházába, és miközben folyamatosan köttettek az üzletek, kérdeztük a jó és a rossz reklámokról, a politikáról, az üzleti környezetről és arról, hogy mivel lehet ma sok pénzt keresni.   

2016-tól lesz dugódíj, ellenkező esetben vissza kell fizetni az Európai Uniónak a 4-es metró építéséhez kapott 180 milliárdos támogatást. Tarlós István főpolgármester beszélt arról is, hogy mi lesz a 3-as metróval, a Bálnával, a Lánchíd utcával, és hogy mit nevez át legközelebb.

Össztársadalmi és politikai sunnyogás van, az állam lemondott 2-4 millió szegény emberről, nem tudjuk, ők hogyan kapnak nyugdíjat – mondja Holtzer Péter nyugdíjszakértő. 20-30 millió forintot félre kellene tennie annak nyugdíjas korára, aki nem akar alábbadni életszínvonalából, és el kell fogadni, hogy sokkal jobban magunkra leszünk utalva.