Az LMP szerint a Magyar Nemzeti Banknak kellene kölcsönt adnia a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) a brókerbotrányok áldozatainak mielőbbi kártalanítása érdekében, a jegybanknak emellett egy kárrendezési alapot is létre kellene hoznia éves árfolyamnyereségének tíz százalékából.

Három fontos gazdaságfehérítő intézkedésre készül a kormány. Még az idén legalább egy hitelminősítő átsorol minket a befektetési kategóriába. A Quaestor-ügy még nincs lezárva, a kötvényesek kártalanításáról szóló törvényt még összhangba kell hozni az EBRD-megállapodással az államtitkár szerint. A bankok és az ügyfelek számára egyaránt önkéntes, de központi jellegű forintosítást szeretne a kormány az autóhitelesek számára.

Kevesli a kártalanítási igény benyújtására rendelkezésre álló 30 napot a Facebookon szerveződő Quaestor Károsultak Közössége, ugyanis aki nem nyújtja be június 5-ig a kárigényét, az a jelenleg érvényes jogszabály szerint nem kap vissza egy fillért sem.

A legnagyobb gazdasági szakértők szemén át nyerhettünk mélyebb betekintést napjaink legfontosabb gazdasági kérdéseibe, Kínától az Egyesült Államokon keresztül, egészen Magyarországig. A hazánkat érintő problémák közül pedig ezen kívül azt is megtudhattuk, hogy mi az a 3+1 aranyszabályt, aminek betartásával a jövőben könnyedén elkerülhetjük a Quaestorhoz hasonló csapdákat.

Az eredeti 7 fős helyett 9 fős lesz a parlament költségvetési bizottságának a brókerbotrányt vizsgáló albizottsága, miután a költségvetési bizottság hétfői ülésén egyhangúlag elfogadta a bővítést.

Egy-két héten belül megkapják egyenlegközlő igazolásukat postán azok a Quaestor-törvény hatálya alá tartozó ügyfelek, akik a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel kötöttek szerződést. A levelek megérkezésének végső határideje. május 18-a!

A Fővárosi Törvényszék cégbírósága április 22-én elrendelte a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolását - írja a Magyar Nemzet pénteki száma. Ezzel hamarosan megkezdődhet a kártalanítás is. Közben a cég könyvvizsgálója lemondott, és visszavonta azt a nyilatkozatát, ami szerint a Quaestor 2013-as üzleti jelentése rendben volt.

Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi vezetője semmi olyan eseményre nem emlékszik, amely kiemelt jelentőségű lett volna a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt., valamint a Quaestor esetében - derült ki a brókerbotrányban érintett befektetési szolgáltatóknál történt visszaélésekhez vezető kormányzati intézkedéseket vizsgáló albizottság csütörtökön tartott első ülésén.

Mi köze van az Eximbanknak a Quaestor-botrányhoz? Tudja-e folytatni dinamikus növekedését a külügy alá került magyar állami bank? Mennyivel dobja meg a magyar GDP-t az exportfinanszírozás?

Az idén kirobbant brókerbotrány több tízezer ember megtakarításait, befektetéseit érinti. A jelentős létszám ellenére a károsultak többsége még mindig nem tudja, hogy mennyi pénzt kap vissza, és hogy mit kell tegyen annak érdekében, hogy kártalanítsák. Az összes hasznos tudnivalót az alapkezelo.hu szedte össze.

Akár 20 milliárd is lehet a karcagi botrány károsultjainak a vesztesége, ráadásul kiderült, hogy jelen állás szerint őket sem kártalanítja a Beva. A Kun-Mediátor ügyfelekkel ellentétben tovább örülhetnek a Quaestor-ügyfelek, hiszen kormányablakokban is kérhetnek majd segítséget, igaz úgy tűnik, hogy a becsületes működő pénzintézetek körülbelül 6-8 évig fogják nyögni a kártalanítást.

Tarsoly Csaba már jövő héten szabadlábon védekezhet, miközben a Quaestor-károsultak április 20-ig kaptak határidőt arra, hogy panaszt tegyenek. Ezt akkor kell megtegyék, akik úgy gondolják, hogy az egyenlegük nem egyezik meg a pénzintézetnél nyilvántartott összeggel. Erre a Quaestor-fiókokban lehetőség, melyekből mindössze egy volt ma nyitva, az is 9-től délután 1-ig.

Az Európai Bankhatósághoz (EBA) és az Európai Értékpapír- és Piacfelügyeleti Hatósághoz (ESMA) fordult brókerügyben Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő.

Hátradőlhetnek a Quaestor-kötvényesek, mert a mai napon elfogadták azt a javaslatot, mely lehetővé teszi, hogy kártalanítsák őket 30 millió forintos értékhatárig. A kárpótlást majd a kormányablakoknál lehet igényelni, bár egyesek szerint alkotmányellenes, ahogy a Quaestor-károsultakkal kivételeznek.

A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezren vannak a Quaestor-kötvényesek, akár fiktív, akár valós kötvény van követelésük mögött - nyilatkozta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az MTI-nek kedden.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást.

A nap legfontosabb híre a brókerbotrányok kapcsán, hogy 7-10 napon belül a pénzükhöz juthatnak azok az önkormányzatok, amelyeknek bennragadt a pénze a Buda-Cash csalások kapcsán érintett DRB Bankcsoportnál.

A brókerbotrányban érintett befektetési szolgáltatóknál, így a Buda-Cashnél, a Quaestornál, és a Hungária Értékpapír Zrt.-nél visszaélésekhez vezető kormányzati intézkedések feltárására alakult albizottság az Országgyűlés költségvetési bizottsága mellett.

Mozgalmasan telt a mai nap a brókerbotrányok ügyében. A legfontosabb hír, hogy megszületett a döntés, mely szerint a Beva kártalanítja azokat az ügyfeleket is, akik fiktív kötvényekkel rendelkeztek. Rogán Antal szerint július végéig mindenki visszakaphatja a pénzét.

Visszamenőleges hatállyal akár a Quaestor károsultakra is kiterjeszthető lenne az MNB-javaslata – mondta ma délutáni sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kérdést egyelőre vizsgálja az Igazságügyi Minisztérium, de a Kormány támogatja a BEVA értékhatárának megemelését.

A Quaestor-kötvények túljegyzése talán szabálytalan volt, de ez nem bűncselekmény, és nem jelenti azt, hogy hazardírozás folyt volna a cégnél. A csalás gyanúja nem áll meg, a Quaestor-vezért törvénytelenül tartóztatták le. Nem tudni, mennyit érhet a cégcsoport vagyona, Orgován Béla kinevezése pedig hiba volt.

Minden idők legnagyobb brókerbotrányának lehettünk szemtanúi az elmúlt hetekben. A Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt. esete is rendkívül súlyos, de kétségkívül a Quaestor cégcsoport lebukása keltette a legnagyobb hullámokat. Miniszterelnöknek írt levél, közmunkásból lett vezérigazgató és diplomata útlevél mind-mind tarkította azt a Quaestor-sztorit, amellyel kapcsolatban az Origo.hu-nak nyilatkozott Papp Gábor, Tarsoly Csaba ügyvédje.

Megkezdte a Quaestor ügyfelek egyenlegértesítőinek kiküldését az MNB által megbízott felügyeleti biztos, így megtudhatják, mennyi pénz van a folyószámlájukon, illetve milyen kötvények vannak a nevükön.

A mai napon elfogadta a Parlament a brókerbotránnyal kapcsolatos vagyonzárolási javaslatot. Ez azt jelenti, hogy a brókerbotrányban érintett cégek és vezetőik vagyonukkal is felelnek az esetleges okozott kárért a parlament keddi döntése értelmében. Rogán Antal javaslatát az MSZP és a Jobbik is megszavazta, igaz szerintük az nem oldja meg a kártalanítás problémáját.

A kamat sokáig alacsony maradhat nálunk, a forint rövidebb távon erősödhet, hosszabb távon gyengülhet. A magyar részvényeket pedig könnyen felfedezhetik végre, már csak osztalékuk miatt is. Nem biztos, hogy 30 évnyi kötvénypiaci rali után érdemes kötvényekben ülni.

Az elmúlt hetekben a brókerbotrányoktól hangos a magyar sajtó: Buda-Cash, Hungária Értékpapír, Quaestor ... Sokan sokféle véleményt megfogalmaztak már a témában. De vajon mit gondolnak azok, akiket tényleg érint a brókerbotrány? Mond el a véleményed és mi cserébe megmutatjuk, hogy mit gondolnak mások.

Köztörvényes lopás, hogy valaki 150 milliárd forint nem létező kötvényt elad az embereknek. A hallgatás itt és most egyenlő a felelősséggel, húzza alá, és nem csak a jegybanknak mint felügyelő hatóságnak van sara. Úgy tartja, bár a nagy riadalomnak vége, de a bizalmatlanság nem fog elmúlni egyhamar, az emberek gyanúval fognak tekinteni a pénzügyi eszközökre és kezelőikre.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint a Magyar Nemzeti Banknak nincs elég eszköze ahhoz, hogy felügyeleti szerepét jól el tudja látni. Ezért áprilisban gyorsított eljárásban tárgyalhatja a parlament egy szigorító javaslatot. A pénzügyi befektetési vállalkozások kőkemény ellenőrzésre kell számítania.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. botrány kirobbanását követően kevesen hitték azt, hogy két héten belül jöhet egy még nagyobb brókercég összezuhanása. A Quaestor és a Buda-Cash 100 milliárdos nagyságrendű csalásai mellett szinte eltörpül a Hungária Értékpapír Zrt. körülbelül 300 milliós (egyes hírek szerint milliárdos) sikkasztása, nem csoda tehát, hogy az emberek bizalma megingott az értékpapír-kezelő cégekben.

Rövid időn belül a harmadik brókercéget függesztette fel az MNB. A kár a Buda-Cash-botránynál is nagyobb lehet, tömegek sorakoznak a QUAESTOR-fiókok előtt. A kötvények után nem fizet a BEVA, mert nem a brókercég ment csődbe, hanem a kötvénykibocsátó cég.