2017 eddig kedvezően alakult a pénzintézetek számára, növekvő tendenciákat mutat a vállalati hitelezés, nőtt a GDP, tovább csökkent a munkanélküliek aránya és megindult a bérnövekedés is. A pénzintézetek versenye egyre éleződik a kedvezőbb gazdasági környezetben, ami folyamatos fejlesztésekre és innovációra készteti a bankokat. Kiss Zoltánnal, a Raiffeisen ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a pénzpiac jelenlegi helyzetéről, a folyamatosan dübörgő digitalizációs megoldásokról és a vállalati bankolás jövőjéről.

Jelentősen csökkenti fiókjainak számát a Raiffeisen Bank, a jelenlegi 112 fiókból 45-öt bezár. A lépést Heinz Wiedner vezérigazgató azzal indokolta, hogy a cég módosítja stratégiáját, így a jövőben elsősorban a vállalati ügyfelekre és az elektronikus csatornákra koncentrál.

Nem biztos, hogy Magyarország fizetőképessége rosszabb, mint Portugáliáé, mégis nagy különbségek vannak az állampapír-hozamainkban. Főleg ha az infláció tovább süllyed a negatív tartományban, elvileg nálunk is kialakulhatnak negatív hozamok. A kötvényalapokat nem kell még temetni, jó befektetésnek bizonyulhatnak.

Lendületet kaptak az európai bankok részvényárai azt követően, hogy az Európai Központi Bank vasárnap közzétette banki „stressz-tesztjének” eredményeit. A terhelési próba összességében a vártnál jobb eredményekkel zárult. Vannak azonban nyertesek és vesztesek is. A részvényárain legnagyobb mértékben javító cégek tízes listáján hét bankot találunk, míg a legtöbbet rontó tízből három szintén banki szereplő.

Nincs napirenden a magyar leányvállalat eladása a Raiffeisen-csoportnál. A cél, hogy újra nyereséges legyen a bank, amire 2016-ban lesz esély, ha minden jól alakul.

A Kúria devizahiteles állásfoglalása, illetve az ennek alapján megszülető törvény az adósoknak könnyebbséget, míg a bankoknak óriási veszteségeket jelent. A legnagyobb vesztes az OTP lehet a maga 137-147 milliárdos összegével.

Az UniCredit Bank szerint félreértették újságírók a pénzintézet közép- és kelet-európai divíziója vezetőjének szavait akkor, amikor úgy értelmezték azt, hogy Gianni Franco Papa egy esetleges kivonulás lehetőségére célzott. A dolog azért is kapott nagy figyelmet, mert a Raiffeisen után pár héten belül már a második külföldi tulajdonú pénzintézetről jelent meg olyan hír, hogy kivonulna az országból.