A karácsonyi szezonban jelentősen megnő a kereslet a különböző gyermekjátékokra; a REGIO játék felmérése szerint ebben az időszakban realizálódik az éves eladások 60 százaléka, ami akár 31 milliárd forintot is jelenthet a kereskedőknek. A top termékek idén is a társas- és a kreatív játékok, valamint a különböző babák, játékfigurák.

karacsony_ajandek

Nem katasztrófa, csak karácsony

Bár sokan az utolsó napokra hagyják az ünnepi portyázásokat, a karácsonyra való felkészülés egy igen jelentős része az ajándékok felkutatásával is megvásárlásával telik el, amely között ebben az időszakban kiemelten népszerűnek számítanak a gyerekeknek szánt játékok. Az idei szezonban ráadásul tovább nőtt a vásárlói kedv, a REGIO JÁTÉK webáruházában legalábbis átlagosan 8600 forintot hagynak a vásárlók, ami a tavaly adatokhoz képest 5 százalékos emelkedést jelent, de hasonlóan progresszív a hagyományos boltok teljesítése, ahol 8 százalékos, 6500 forintos átlagköltésre számítanak.

„A teljes játékpiaci forgalom 60-70 százaléka realizálódik a karácsonyi szezonban, ami idén a becsléseink szerint 27-31 milliárd forintot jelenthet” – mondta Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.

A vásárlást nem lehet elég korán kezdeni

A karácsonyi bevásárlás halogatása továbbra is jellemző a magyar vásárlókra, ugyanakkor a REGIO JÁTÉK kutatásából kiderül, hogy a szülők közel kétharmada már novemberben elkezdi begyűjteni a gyerekeknek szánt ajándékokat.
Ennek hátterében a sok esetben október-november tájékán javában dübörgő akciók állnak, illetve a hazánkban is egyre népszerűbb Black Friday, azaz fekete péntek, de sokan már Mikulásra is komolyabb ajándékokat vásárolnak a megszokott édességek mellé.

A vágott fenyő és a halászlé még mindig népszerű ilyenkor

A megkérdezettek kétharmada vágott-, egyharmada mű-, tizede pedig cserepes fenyőt fog feldíszíteni, többségében az egész család együtt (52%) vagy a – főként a 3 évnél fiatalabb gyermekkel rendelkező – szülők közösen. „Az ajándékról a válaszadóink nagy részénél, mintegy 80 százalékánál még a Jézuska »gondoskodik«, a leleplezés nagyjából 7-10 éves kor között történik meg” – tette hozzá Gyaraki Dávid. A karácsonyi menü viszont nem marad titok: a halas ételek és a halászlé lesznek porondon minden második otthonban, máshol viszont a húsleves, a töltött káposzta és különféle szárnyasok kerülnek majd a tányérokra.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!