A befektetők gyakran fordulnak tanácsadókhoz, hogy segítsenek eldönteni, hogy mibe érdemes befektetni, és gyakran rakják a pénzük különböző aktívan kezelt befektetési alapokba. Gyakorlatilag már egy egész vagyonkezelői iparág létrejött, ami arra irányul, hogy szakemberek átveszik a irányítást és a befektetőt helyett kezelik a vagyont. De vajon megéri e ez a stratégia? Az egyszerű logika szerint, ha többet fizetsz, jobbat kapsz, de összehasonlítva az aktív alapokat és a passzív alapok hozamait, az aktív alapok átlag hozama messze alulmarad.

iphone2

Aktív vs. Passzív Alapok:

Az aktívan kezelt alapok gyakran akár 2.00%-os éves díjat is felszámolhatnak, és ez a díj hosszútávon már jelentősen érezhető változást okozhat a várható hozamnál hacsak nem az alap kivételesen jó teljesítményt tud felmutatni. Ez viszont általában nem így történik.

A passzív alapok (ETF-ek) egyik kiemelt tulajdonsága az átláthatóság: gyakorlatilag mindig pontosan lehet tudni, hogy egy adott ETF milyen termékeket tartalmaz, milyen áron kereskedhető, és hogy milyen egyéb díj kerülhet felszámításra. Az ETF-ek a tőzsdéken keresztül bármikor szabadon megvásárolhatóak és eladhatóak, nincs büntető jutalék. Sok bróker díjstruktúrája nem tesz különbséget a részvény és az ETF vásárlás között. Ezek a termékek egyszerűen “passzívan” nyomon követnek egy adott indexet vagy termék kosarat. Az éves díjak általában nem haladják meg az 1.00% -ot, bár ez akár lemehet 0.10%-ig is. Az olyan indexeket követő ETF-ek, mint például az FTSE 100, S&P 500, vagy az ISEQ 20-at követő ETF-ek segítségével a sokkal könnyebbé válik a befektetések diverzifikációja.

A Morningstar legfrissebb, “Active/Passive Barometer” nevű, az aktív és passzív alapok teljesítményét mérő félévente közzétett jelentése azt mutatta, hogy a passzív alapok átlagosan jobb teljesítményeket érnek el mint az aktívan kezelt alapok. A jelentés 3500 aktív és passzív amerikai tőzsdén jegyzett alapot vizsgált. Míg a passzív alapoknál jobban teljesítő aktív alapok rátája a 2016-os 26%-ról, 2017-re 49% -ra nőtt, szemmel látható hogy még ennek ellenére is nagyon nehéz felvenni a versenyt a passzív alapokkal. Az arány még jobban a passzív alapok felé dönt azoknál az eseteknél ahol az alapok legfőképp nagy tőkealapú értékpapírokba fektetnek be (a tőzsdén jegyzett nagyobb vállalatokba). Ilyen esetekben, egy 15 éves vizsgálat alapján, az aktív alapok mindössze 7.1%-a volt képes jobb teljesíményt felmutatni mint a passzív alapok.

Mit tehet egy átlag befektető?

Látható, hogy a befektetők mindig megtalálják a módját, hogy megkerüljenek bármiféle buktatót. Az S&P Global új jelentése azt mutatta, hogy a passzív alapok piaci részesedése átvette a vezetést az Egyesült Államokban egy olyan iparágban, amelyet eddig az aktívan kezelt alapok domináltak, és az elmúlt évben már a 10 legaktívabban kereskedett pénzügyi eszközök közül 7 az amerikai részvénypiacokon ETF-k voltak, és nem részvények. Az alapkezelők által felszámított magas éves költség elkerülése érdekében sok befektető úgy dönt, hogy inkább saját maga kezeli a portfolióját egy diszkont brókerrel, mint például a DEGIRO-val. A DEGIRO által kínált díjak átlagosan 80% -kal alacsonyabbak *, mint más versenytársak díjai, így a befektetők olcsón kezelhetik a saját befektetéseiket.

Azok a befektetők, amelyek nem szeretnék teljes egészében a portfoliójuk kezelésével foglalkozni, a passzív alapokban ideális alternatívát találhatnak. A DEGIRO több mint 700 díjmentes** ETF kereskedésére kínál lehetőséget. A befektetők így könnyen diverzifikálhatják a befektetéseiket, portfólió mérettől függetlenül.

*További információ: https://www.degiro.hu/dijak/
**Kondíciók itt: https://www.degiro.hu/dijak/jutaleknelkuli-befetetes-etf-ekbe.html

(X)

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!