Átalakulóban van a budapesti irodapiac: ismét népszerűek a főváros olyan dinamikusan fejlődő területei, mint amilyen az úgynevezett repülőtéri tengely.

Átalakulóban van a budapesti irodapiac: ismét népszerűek a főváros olyan dinamikusan fejlődő területei, mint amilyen az úgynevezett repülőtéri tengely – derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó aktuális irodapiaci kitekintéséből. A környék népszerűsége több dolognak is köszönhető: a Határ úti metrómegálló környezetének tervezett teljes rekonstrukciójának, a hármas metró várható felújításának, a kiváló tömegközlekedési kapcsolatoknak, és annak, hogy a reptéri folyosón a legmagasabb minőséget kínáló irodaházak bérleti díja is igen kedvező.

A jobb árakért mozdulnak a bérlők

Erősödő tudatosság jellemzi a bérlőket az irodapiacon, több időt szentelnek a megfelelő iroda kiválasztására, ami abban is tükröződik, hogy megnőtt a szerződéskötések átlagos ideje – tudtuk meg Vuk Ágnestől, a Laurus Irodaházak projektvezetőjétől. Bár továbbra is a meglévő bérleti szerződések újratárgyalása a jellemző, a szakértő szerint egyre több bérlő dönt a költözés mellett egy modernebb, ugyanakkor versenyképes feltételeket kínáló irodaházba azok közül, akik évekkel ezelőtt egy akkor korszerűnek és magas színvonalúnak számító első generációs irodaházat választottak.  Hozzáteszi: mára kiemelt tényezővé váltak a bérlők szemében a fenntarthatósági, energiahatékonysági szempontok, így sok esetben az alacsonyabb üzemeltetési költségek jelentik az egyik fő motivációt a költözésre.

Kerékpár és tömegközlekedés

A nagy létszámot foglalkoztató cégek esetében egyre nagyobb súllyal esik a latba a döntésnél az iroda tömegközlekedéssel és kerékpárral való megközelíthetősége is. Szintén a nagy cégeknél jelentkezik gyakran az igény, hogy több ezer négyzetméternyi egybefüggő irodaterületet bérelnének, azonban kevés olyan irodaház van Budapesten, amelyben van ekkora szabad bérelhető terület. „A fő meghatározó döntési faktor azonban a kedvező ár-érték arány” – mondja Vuk Ágnes.

reptéri tengely

Reptéri kapcsolat

A változó, és esetenként egyre speciálisabb bérlői igények következtében a bérlők újra felfedezhetik maguknak Budapest egyik meghatározó irodafejlesztési térségét, az úgynevezett repülőtéri tengelyt. „A terület nagy előnye az ország kereskedelmi ütőerének számító Liszt Ferenc Repülőtérhez, illetve a belvároshoz való egyenlő közelség, a repülőtéri kapcsolat szükségessége pedig újra fontos szemponttá válhat bizonyos bérlők, különösen a multinacionális cégek esetében. Ennek oka, hogy a céges utazási keretek kezdenek visszarendeződni a válság előtti szintre, miközben költséghatékonysági okok miatt gyakoribbá válnak az egynapos üzleti látogatások, így a reptér közelsége nagy előny az ilyen vállalatok számára” – magyarázza Tilki Róbert, a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

„Mindeközben bérleti díj szempontjából kimondottan versenyképes a repülőtéri folyosó, a Határ út környéke: a térségben jelenleg a legmodernebb, „A” kategóriás irodákat is igen kedvező, havi 10-11 euró/négyzetméter körüli díjon lehet bérelni. Ilyen áron a belvárosban csak jóval alacsonyabb színvonalú irodák érhetők el” – mondja Tilki Róbert. Hozzáteszi: hosszabb távon az infrastrukturális fejlesztések mellett az irodakínálat további organikus bővülésére lehet számítani a reptéri folyosó mentén. Közlése szerint a térség meglévő 226 ezer négyzetméternyi irodaállománya a folyamatban lévő, illetve a tervbe vett projektek alapján jelentősen bővülhet.  „A nagyobb választék tovább erősítheti a reptéri folyosó vonzerejét, és újabb bérlőket hozhat a környékre” – összegzi Vuk Ágnes, a Laurus Irodaházak projektvezetője.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!