Interjú az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetségének Politikai osztályának vezetőjével a wimbledoni teniszbajnokság kapcsán

Nincs elegánsabb verseny a wimbledoni tenisztornánál Tom Whitehead szerint, aki ugyan csak pár hete érkezett Magyarországra, de már nagyon várja, hogy felfedezze hazánkat. Közben persze a hétvégi döntőkről sem feledkezett meg és elmondta, hogy a torna során a magyar származású és brit színekben játszó Konta Johannának drukkolt.

Wimbledon_1

Életkép Wimbledonból

Tom_Whitehead

Tom Whitehead az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetsége politikai osztályának vezetője, pár hete érkezett Magyarországra és négy évig biztosan ebben a pozícióban marad. Megragadtuk az alkalmat, hogy beszélgessünk vele a wimbledoni teniszbajnokság lecsengése után, amit a férfiaknál Roger Federer nyolcadszor is megnyert, ezzel a torna történetének rekord-győztese lett; a hölgyeknél pedig pályafutása során először Garbine Muguruza végzett az első helyen.

Milyen sportokat szeret nézni vagy akár űzni is?
Mostanában nem nagyon sportolok, de szerencsére a Nagykövetségnek rengeteg ösztönző megmozdulása van. Például jótékonyságból a Vivicittán vagy a Runway Runon is rendszeresen részt veszünk és elég jó eredményekkel zárjuk a megmérettetéseket. Visszatérve rám: a kedvenc sportágam a foci, mint sokaknak Angliában és, ahogy elnézem Magyarországon is. A Premier League meccseit sosem hagynám ki…

Mit gondol a wimbledoni teniszbajnokságról?
Több alkalommal is volt szerencsém személyesen is részt venni a The Championship meccsein, egyszer 2001-ben, majd 2008-ban, mit is mondhatnék? Megtiszteltetés itt játszani, a nagy múltja, a stílusa és a páholyban ülő királyi család miatt elképesztő hangulata van a wimbledoni tornának. Azt pedig külön ki kell emelnem, hogy a tenisz egy rendkívül udvarias sportág, ez pedig csak nagyon kevésre jellemző.

Milyen speciális szerepet tölt be Wimbledon a britek életében?
Természetesen, mint minden sportágnak, a tenisznek is speciális helye van a brit emberek életében. Rengeteg sportesemény van Angliában, de a nyár egyértelműen a Wimbledonról szól. Ilyenkor sokan mennek ki a szabadba, hogy a különböző parkokban teniszezzenek a bajnokság ideje alatt.

Korábban már említette, hogy a Wimbledon különleges esemény, ki tudna emelni pár olyan mozzanatot, ami igazán egyedivé teszi?
Rengeteg ilyet lehetne felsorolni, de hármat emelnék ki, egyrészt ugye a történelmi jelentőségét: ez a legrégebbi tenisztorna, az elsőt 1877-ben rendezték meg. Másrészt, Wimbledonban még mindig füves pályán játszanak, ilyen körülmények között a labda is teljesen másként viselkedik, jobban felgyorsul, és csak nagyon alacsonyra pattan fel. Harmadrészt pedig az öltözködési szabályokat és a Wimbledon egyedi stílusát említeném. Ezek mind különlegessé teszik a játékokat.

Szurkolt valakinek idén?
Igen, a magyar származású, de már Britanniában nevelkedett Konta Johanna óriási tehetség, aki már 2002 óta brit színekben versenyzik. Idén ő volt az a játékos, aki hosszú idő óta bejutott az elődöntőbe, nagyon élveztem a játékát.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!