Rövid időn belül a harmadik brókercéget függesztette fel az MNB. A kár a Buda-Cash-botránynál is nagyobb lehet, tömegek sorakoznak a QUAESTOR-fiókok előtt. A kötvények után nem fizet a BEVA, mert nem a brókercég ment csődbe, hanem a kötvénykibocsátó cég.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vállalkozási tevékenységét, mert az ellenőrzés során szabálytalanságokat találtak, és amennyiben a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa úgy dönt, az MNB ma felügyeleti biztost is kirendelhet az intézményhez. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. A biztosról való döntés esetén a felügyeleti biztos ma átveszi az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt – a szabálytalanságok tisztázása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet. Kedden lépett a tőzsdei is, a tőzsde vezérigazgatója felfüggesztette a cég tőzsdetagságát és kereskedési jogát.

Tarsoly Csaba vezérigazgató szerint a QUAESTOR-t a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények döntötték be, és emiatt kellett a kötvényeket kibocsátó QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Kft-nek öncsődöt jelentenie. A kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz megteremtése csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a világ számos nagy bankjának, biztosítójának és kötvénykibocsátójának is az állam segítségét kellett kérnie, így a mai napon a QUAESTOR menedzsmentje is ezt kérte.

A csőd az egész QUEASTOR Csoportot magával ránthatja, ami meglehetősen nagy portfóliót jelent, hozzájuk tartozik például a győri ETO Park projekt is. A csoportnak van érdekeltsége kormányzati körökben, erre reagált közleményben azonnal a Külgazdasági és Külügyminisztérium a következőképpen: “A Quaestor csoport hétfő esti bejelentése nyomán a minisztérium azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.”

Mekkora lehet a kár?

A hvg.hu szerint a cégnek idén 5-6 milliárd forintos állományt kellett volna megújítani, ami még önmagában nem indokolná a csőd bejelentését. A gyanú szerint azonban az engedélyezett kötvényprogramban a cég több kötvényt értékesített, mint lehetett volna. Az állomány akár a 210 millliárd forintot is elérheti. Ez úgy jön össze, hogy 60 milliárdot bocsátott ki engedéllyel, és azon felül, lényegében fiktív módon, 150 milliárdot.

A QUAESTOR-nak március 18-án járnának le a következő kötvényei, a QFD150318 és a QFF150318A12 is, összesen mintegy 3 milliárd forint összértékben.

Termékeik elég népszerűek voltak, reklámjaikban 6,55 százalékos fix éves hozamot ígérnek közép és hosszú távú kötvényeiknél, de már rövid távon is a bankbetéteknél jóval magasabb, 5,30 százalékos hozammal csábítják az ügyfeleket. 2014-2015-ös kötvényprogramjukban 70 milliárdos keretösszeg szerepelt.

A céginfo.hu szerint a Quaestor Financial Hrurirában 2013-ban 32 milliárd forint befektetett eszköz és 12 milliárd forint forgóeszköz volt, árbevétele 20 millió forint, eredménye kevesebb mint félmillió forint volt, miközben a kötelezettsége 44 millárd forint. Hogy a mostani bejelentés hogyan hat a Quaestor-csoport többi tagjára, egyelőre nem tudjuk, ahogyan azt sem, hogy a csőd hány ügyfelet érint – olvasható az index.hu oldalon.

A hír hatására tömegek jelentek meg a QUAESTOR fiókoknál. A vs.hu információ szerint nem érhető el a QUAESTOR központi call-centere, egy olvasójuk pedig arról számolt be, hogy kedd reggel óta próbálja hívni a saját tanácsadóját, de senki nem veszi fel a telefont. Azt mondta, semmiféle jel nem utalt rá, hogy bármi probléma lenne a cégnél. Ő bankból vitte át a befektetéseit, mivel a Quaestor a banki 2,1 százalékos hozam helyett fix 6,8-at ajánlott. A kisalfold.hu azt írja, hogy a győri ETO Parkban lévő Quaestor Pont nem nyitott ki kedd reggel, mintegy harmincan várakoznak előtte, békésen. Egy másik irodába a biztonsági őr egyesével engedi be az ügyfeleket.

Quaestor - Az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor enged

 

A kiszamolo.hu oldal felhívja arra a figyelmet, hogy az eddigi brókerbotrányokkal ellentétben további rossz hír, hogy a BEVA, amiben sokan reménykednek ilyenkor, nem fizet egy fillért sem, mert nem a brókercég ment csődbe, hanem a kötvénykibocsátó cég, az pedig befektetési kockázat volt, hogy kinek ad az ember kölcsön.

A QUAESTOR közleményében nyugtatja az ügyfeleket: Az önmagunkkal szembeni csődeljárás technikai döntés részünkről, mert cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat. A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassuk- írják közleményükben.

Az MNB is reagált, igaz már a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt. botrányát követően is szigorításokat szorgalmaztak.  Ma Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén azt mondta, hogy az MNB kompromisszumok nélkül folytatja le a célvizsgálokat a befektetési szolgáltatóknál, szigorító törvénycsomagra tesz majd a jegybank javaslatot.

Vélemények

Zsiday Viktor blogbejegyzésében azt írja, hogy eddigi ismereteink alapján ez nem brókercsőd, hanem egy vállalatcsoport csődje. A legtöbb vállalkozás részben hitelből is finanszírozza magát, és a Quaestor azt az utat választotta, hogy nem bankhitelből, hanem főleg lakosságnak szánt kötvények kibocsátásával finanszírozza magát. A probléma a Quaestor kötvényeivel van, ami azt jelenti, hogy a vállalatcsoport jelenleg nem tudja hiteleit visszafizetni. A teljes blogbejegyzés ITT olvasható.

A Concorde Csoport a Facebook oldalán tett közzé sajtóközleményt, melyben tájékoztatja ügyfeleit, hogy az ügyfelek pénze biztonságban van, mert azok elkülönített letéti számlákon kerültek elhelyezésre. Emellett az MNB vizsgálatok nem tártak fel hiányosságot, a Concorde Csoportot nemzetközi könyvvizsgálócég auditálja, illetve a csalásokban érintett piaci szereplőkkel a csoport nem áll üzleti kapcsolatban, velük szemben semmilyen kitettsége nincs.

Borul az utazási iroda is?

Nem okoz problémát QuaesTour Utazásszervező és Utazásközvetítő Kft. tevékenységében, hogy öncsődöt jelentette QUAESTOR Financial Hrurira Kft., illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét – közölte a QuaesTour turisztikai igazgatója az MTI érdeklődésére kedden.

Végh Balázs hangsúlyozta, hogy a QuaesTour, a kötvénykibocsátást végző cégtől független, önálló jogi személyiségű társaság. Ezért nincs probléma az utazásszervező cég működésével – mondta az igazgató.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!