A Telekom székház megszerezte a végleges BREEAM Excellent minősítést az új építésű ingatlanok kategóriájában, ezzel Magyarország legnagyobb irodaháza egyben az ország egyik legmagasabb BREEAM minősítéssel rendelkező épülete lett. A fejlesztő a székház szomszédságában épülő Liberty irodaház esetében is ugyanezt a szintet célozta meg a környezettudatos épületminősítési rendszerben.

A Telekom székház megszerezte a végleges BREEAM Excellent minősítést az új építésű ingatlanok kategóriájában, ezzel Magyarország legnagyobb irodaháza egyben az ország egyik legmagasabb BREEAM minősítéssel rendelkező épületévé vált. Ezt a kiemelkedő minősítést itthon elsőként szerezte meg a Telekom új épülete a 2013-ban bevezetett, szigorúbb BREEAM rendszerben.

A BREEAM Excellent elvárásoknak megfelelően a Telekom székházban többek között energiahatékony berendezéseket, alacsony vízfelhasználású szanitereket, szelektív hulladékgyűjtést, munkahelyi komfort növelését célzó megoldásokat és anyaghasználatot, valamint komplex épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszert is alkalmaztak. A kertben ökológus által összeállított növényzet található, mesterséges tóval, terasszal és kültéri munkahelyekkel, az öntözés pedig esővízről és fúrt kútról történik. De ekkora homlokzati felületről természetesen nem hiányozhat a modern napvédő és akusztikus üvegezés egyedileg és központilag is szabályozható árnyékolással. A mélygarázsban a mai kor elvárásai szerint elektromos autó töltők, kerékpár tárolók és kerékpáros öltözők is helyet kaptak.

A Telekom székház rendkívüli sikere után a szomszédságában az ugyancsak WING által fejlesztett Liberty Irodaház is immáron a BREEAM Excellent minősítést célozza meg.

„A WING célja, hogy a Magyarországon tevékenykedő vezető nagyvállalatok partnereként, azok nemzetközi szintű ingatlanigényére nyújtson hosszú távú, környezettudatos megoldást. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy olyan fenntartható épületeket hozzunk létre, amelyek túlmutatnak a mai kor elvárásain, kímélik a környezetet, és emberközpontú szolgáltatásaikkal hozzájárulnak a munkavállalói komfort növeléséhez. A Telekom székház most elért BREEAM Excellent minősítése, vagy a Liberty irodaház megcélzott minősítési szintje is ezt a törekvésünket példázza. Büszke vagyok a csapatunkra, akik megfeszített munkájukkal mindezt lehetővé tették” – mondta Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A BREEAM minősítés (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) a legelsőként, az Egyesült Királyságban kifejlesztett környezettudatos épületminősítési rendszer, amelynek célja az épített környezet minőségének javítása. A BREEAM támogatja a csökkentett energiafogyasztású épületeket, a különféle vízcsökkentési megoldásokat, emellett az olyan beruházásokat, amelyek nem igényelnek újabb zöldterületet, hanem barnamezős projektként valósulnak meg, és ezzel kisebb hatást gyakorolnak a környezetre. Az új épületekre vonatkozó BREEAM minősítés két fő részből áll: a tervezési fázis alatti minősítésből és a projekt átadását követő, végleges minősítésből. A végső minősítést az építkezés befejezését követő minősítés után lehet megszerezni, ekkor dől el, hogy a tervezési fázisban vállalt feltételek ténylegesen megvalósultak-e. A BREEAM minősítésű épületeket a következő osztályokba sorolják: megfelelt (pass), jó (good), nagyon jó (very good), kitűnő (excellent), kiemelkedő (outstanding). Utóbbira még nincs példa Magyarországon.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!