Nagyon nagy mértékben befolyásolhatja a tőzsdei befektetéseinken elérhető hozamot az, hogy mekkora díjakat számít fel a brókercégünk. Nem casak a tranzakciós díjak, de az egyéb, esetleges számlavezetési díjak nagysága is komolyan befolyásolhatja befektetésink hozamát. Ezért lehet érdemes olyan, átlátható és kedvező díjstruktúra mellett működő brókercéget választani, mint a DEGIRO.

holding

Azonban a díjak és jutalékok összehasonlítgatása meglehetősen időigényes folyamat, ebben szeretne segíteni a Magyarországon is piacon lévő, holland DEGIRO brókercég összeállítása.

A brókerek próbája

Mára a tőzsdei részvénykereskedés szinte teljes egészében az online piacon zajlik. Bár itt a brókercégek által nyújtott szolgáltatások alig különböznek egymástól, ennek ellenére az általuk felszámított díjakban jelentkező különbségek meglepően nagyok. Sajnos a brókercégek díjstruktúrái sokszor nagyon összetettek és nehéz átlátni, a különböző cégek mit is kínálnak valójában. Mivel a cégek eltérő jutalékokat alkalmaznak különböző termékeknél, ezért érdemes egy terméket kiválasztani, amely a legjobban passzol az adott ügyfél befektetési stílusához.

Hogy egyszerűsítsék a folyamatot, a holland DEGIRO szakértői megpróbáltak egy szélesebb körű áttekintést adni a különböző brókercégek más és más termékeire felszámított díjairól a magyar piacon.

 

Degiro_tablazat_1

Első táblázat: Budapesti értékpapírok összehasonlítása 

Íme a Budapesti Értéktőzsdén bevezetett részvények adásvételénél felszámított tranzakciós díjak összehasonlítása. Fontos megjegyezni, hogy a táblázat összeállításakor azt feltételezték, hogy a befektető nem day-trade ügyletet hajt végre (azaz nem veszi meg és adja el ugyanazon a napon az adott részvényt), valamint nem vették figyelembe a cégek által esetlegesen kínált egyedi engedményeket és akciókat.

A külföldi tőzsdéken felszámított tranzakciós díjak között a különbségek még magasabbak. A DEGIRO összeállított ezek összehasonlítására egy másik táblázatot is, néhány népszerű termék felhasználásával. Itt az előző táblázathoz hasonlóan azt feltételezték, hogy nem napon belüli ügyletről van szó és nem vették figyelembe az egyedi engedményeket és időszakos akciókat. A táblázatban szereplő forintösszegeket 310 forintos euró, 265 forintos amerikai dollár, 350 forintos angol font és 32 forintos svéd korona árfolyam mellett számították ki. A megadott részvényárak az íródáskor érvényes árak.

Degiro_tablazat_2

Második táblázat: Külföldi értékpapírok összehasonlítása 

Ezek azonban még csak a tranzakciós jutalékok. Egy brókercég ezen felül számos más díjat is felszámol ügyfelei részére, például letétkezelési díjat, számlavezetési díjat és betéti díjakat is. Ezek ugyan alacsonynak tűnhetnek, azonban összeadva jelentős további költségeket jelenthetnek az ügyfél számára.

Nem csak a jutalék a fontos

Ezért a DEGIRO szakértői készítettek egy mintaportfóliót, amelynek a költségeit hasonlították össze a különböző brókercégek által megadott díjakat alapul véve. Ez a számítás igyekezett figyelembe venni egy több elemből álló portfóliót terhelő összes díjat, amelyet az adott brókercég felszámol ügyfele terhére, számlavezetési díjat, tranzakciós költséget és letéti díjakat egyaránt.

A számítás egy 5 millió forint értékű portfólióra készült. A kalkulációban azt vizsgálták meg, hogy milyen díjak terhelik az ügyfelet, ha összesen 12 esetben hajt végre adásvételt magyar részvényekre 125 ezer forint értékben, 3-szor köt európai részvényekre 500 ezer forint értékben, 12 tranzakciót 125 ezer forint értékben amerikai részvényekre és 250 ezer forint értékben helyez el 4 alkalommal pénzt a számlán.

Íme az eredmény:

Degiro_tablazat_3

Itt is fontos megjegyezni, hogy a DEGIRO csak a cégek által nyilvánosan közölt díjakat vette számításba. Nem vette figyelembe a befektetési alapokat, illetve ez ETF-eket (tőzsdén jegyzett alap) terhelő díjakat, valamint a brókercégek által nyújtott esetleges egyedi engedményeket sem.

Persze nem csak a költségek számítanak

Az alacsonyra szabott díjstruktúra mellett a befektetők természetesen azt is figyelembe veszik, hogy egy adott brókercég a termékek milyen széles skáláját nyújtja ügyfelei részére, hányféle termékkel lehet nála kereskedni és sokat számít az is, mennyire felhasználóbarát a kereskedési rendszere.

A DEGIRO azonban nem csak alacsony díjai miatt lehet jó választás Az általa kínált termékek mennyisége és a rajta keresztül elérhető tőzsdék magas száma, a rövid és átlátható díjstruktúra együttesen teszik vonzó választássá a befektetők számára. Ráadásul mindezek a szolgáltatások elérhetőek nem csak hagyományos számítógépes, de mobil kereskedési rendszeren keresztül is (Androidon és iOS verzión is).

Ami ennél is fontosabb, hogy a DEGIRO kiemelt figyelmet fordít az ügyfelek eszközeinek biztonságára. Az ügyfélvagyont a cég egy teljesen független letétkezelő felügyeletére bízza ami a vállalat saját eszközeitől teljes mértékben el van elkülönítve. Így abban a valószínűtlen esetben, amennyiben a céggel bármi történne, az ügyfelek vagyona teljes mértékben biztonságban van. Az ilyen típusú biztonsági rendszert általában csak az intézményi ügyfelek követelik meg, azonban a DEGIRO ezt a Magyar lakossági ügyfelek részére is biztosítja.

(X)

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!