Legfontosabb témák

Március 21-től megváltozott a jelzálog fedezettel bíró lakáscélú és szabad felhasználású hitelek elő- és végtörlesztésére vonatkozó törvényi szabályozás. Az előtörlesztés drágább lett, a hitelkiváltás olcsóbb a Bankmonitor.hu piacfelmérése szerint. 

A Fogyasztói hitelezésről szóló törvény 2016. március 21-i hatállyal megváltozott. A változások egyik meghatározó eleme, hogy a jelzálogfedezettel rendelkező lakáscélú hitelek esetében megszűnt a bankok által kötelezően biztosítandó kétszeri ingyenes előtörlesztés lehetősége. A Bankmonitor.hu által végzett piacfelmérés eredménye, hogy a bankok döntő részben 1-2 százalék közötti mértékben állapították meg az új díjszabásukat az elő és végtörlesztésre.

1Természetesen a bankoknak nem kötelező az elő- és végtörlesztésért díjat felszámítani, mindazonáltal ingyenesen ezt a szolgáltatást jelenleg kizárólag az MKB biztosítja.

„Fontos kiemelni, hogy egy 15-20 évre kialakított hiteltermék módosításának valós ráfordításai vannak a bankok számára, így a költségek felszámítása mögött pénzügyi logika húzódik. Ahogy azonban a piaci felmérésünk is mutatja, a bankok közötti verseny ebben a dimenzióban is érvényesül, a pénzintézetek árazása egyáltalán nem tekinthető egységesnek.” – emelte ki Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Ami drágult: az önerőből történő előtörlesztés

A Bankmonitor.hu egy meglévő lakáshitel 3 millió forint összegben történő előtörlesztéséhez kapcsolódó konkrét példán keresztül vizsgálta meg a banki díjszabások változását.

Március 21. előtt a vizsgált 14 bank körében 32 ezer forintért lehetett az előtörlesztést átlagosan megtenni, e héttől kezdve már 44 ezer forint átlagosan az előtörlesztés díja.

Hiába nőtt azonban az előtörlesztés költsége, az idő előtti részleges törlesztés a második hónaptól már pénzügyi előnyt jelent számukra!” – értékelte a bankpiaci változásokat Sándorfi Balázs.

2

Ami olcsóbb lett: hitelkiváltás

A tudatos hitelfelvevő időről időre felülvizsgálja meglévő hitelét és jobb alternatíva esetén kedvezőbb kamatozásúra cseréli. Az Egyesült Államokban éves szinten akár a kihelyezett lakáshitelek 15-20 százalékát is kedvezőbbre cserélik. Ez az arány Magyarországon szinte elenyésző.

A hitelkiváltások költségterheit a Bankmonitor.hu egy 5 millió forintos fennálló tartozással bíró hitelen keresztül vizsgálta. Március 21-ét megelőzően az átlagos költség a 14 bank esetében 88 ezer forint volt, míg a jogszabályi változás után 72 ezer forint lett, azaz 16 ezer forinttal, a hitelösszegre vetítve 0,3 százalékkal mérséklődött az adósok ráfordítása.

3

A fentiekben bemutatott előtörlesztéshez és hitelkiváltáshoz kapcsolódó költségtételek egyes esetekben egyedi kedvezmények révén az adott bankon belül is eltérő lehet. Egyedi kedvezmény forrása lehet például az, ha az ügyfél lakástakarék-pénztári szerződésből törleszt elő, vagy prémium banki státusszal rendelkezik. Ebből adódóan a teljes körű tájékozódás a megalapozott hitelfelvételhez elengedhetetlen.

A bankok a meglévő – március 21. előtt kötött – szerződések esetében eltérően alkalmazzák a jogszabályi változást: egy részük kizárólag az új szerződések esetén szüntette meg a két ingyenes előtörlesztés lehetőségét, míg más bankok a megemelt díjtételeket a korábbi hitelszerződéseken is érvényesítik.” – jegyezte meg Sándorfi Balázs.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!
websites to type papers have any one ever write my papers nursing homework help essay writing help research paper live online homework help