A bróker jutalékok elkerülhetetlenek és ezzel minden befektető tisztában van. Azonban, a jutalékoknak nagyobb a hatása mint ahogy az elsőre tűnhet. A saját befektetési portfólióik kezelése során a legtöbb befektető valamelyik online befektetési platformon keresztül kezeli a befektetéseit. A díjak típusai a brókerenként és a szükséges szolgáltatások szerint változhatnak.

HU-lead-kép

Néhány bróker számlavezetési díjat számol fel, más brókerek esetleg letéti díjakat, vagy megszabnak egy bizonyos minimális szintű kereskedelmi tevékenységet illetve inaktivitási díjakat számol fel. Az egyetlen díj, amely meglehetősen konzisztens marad, a megbízások leadására vonatkozó jutalék; avagy a pénzügyi eszközök megvásárlásának és eladásának költsége.

Ennek szemléltetése érdekében példaképp veszünk egy befektető az amerikai piacokon kereskedett részvényekre eszközölt befektetéseit két különböző bróker segítségével. Az egyik bróker egy magasabb díjazású bróker, amely megbízásonként 12 eurós díjat számít fel, és a másik a DEGIRO, amely megbízásonként 0.55 eurót számít fel.
Feltételezzük hogy a szóban lévő befektető 2000 eurós befektetéssel indul, majd havonta 4 megbízást ad le, és havonta 500 eurót utal az értékpapírszámlájára a következő öt éven keresztül. Emellett, az egyszerűség kedvéért, feltételezzük, hogy a portfólió követi a US S&P 500 árfolyamát. Minden érték euróban van elszámolva.

Amennyiben a két befektetési portfólió közötti különbségét kiszámítanánk az ötödik év végén, akkor elsőre úgy tűnhet hogy a kérdés megválaszolásához elég a bróker jutalékok közötti különbség kiszámítása. A magasabb költségekkel dolgozó bróker ügyfelei összesen 2880 eurót fizetnek, míg a DEGIRO ügyfelei csak 132 eurót fizetnek.
A díjak mértéke közötti különbség jelentős, de ez önmagában nem minden: amivel emellett még számolni kell, az a magas jutalékokra költött kieső tőkéből származó megtérülés, ami a magas jutalékok kifizetésének mellőzéséből származna.

GRAFIKON
Amint azt a fenti grafikon is szemlélteti, a két bróker közötti portfólióérték különbség az idő múlásával folyamatosan nő. A korai befektetések eszközöléséből adódó bróker jutalékok a késöbbiekben nem fogják növelni a portfólió értékét.A kamatos kamatvesztés idővel a portfolió súlyos alulteljesítéséhez vezet. Ezek olyan elvesztett összegek, amelyek további befektetések eszközölésére irányulhattak volna.
Végsősoron, a kevésbé kedvező díjstruktúrával rendelkező bróker ügyfelei 40200 euró értékű portfólióval rendelkeznek, míg a DEGIRO ügyfelei 43800 euró értékű portfolióval rendelkeznek.
Tehát míg első szemléletre a díjak hatása elhanyagolhatónak tűnhet, hosszú távon a magas díjak sokat lefaraghatnak egy portfólióból.

(X)

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!