Legfontosabb témák

A magyar idegenforgalomban 2017 a sport éve lesz. A minőségi budapesti szálláshelyek közel száz százalékos szobafoglaltsággal számolhatnak a júliusi vizes VB, a FINA idejére, de nem sokban különbözik ettől a kép a versenyt követő hetekben sem. A hasonló sportesemények kétszeresen is pozitívan hatnak a hazai sportturizmusra: egyrészről erős imázsépítő hatásuk következtében Budapest mint desztináció felértékelődik, másrészről pedig az átlagosnál magasabb fizetőképességű vendégek érkeznek nagy számban az országba – hangsúlyozta Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója.

A 2017.Kovács Balázs2 július 14. és 31. között megrendezendő vizes világbajnokság önmagában 6-7 ezer plusz vendéget hozhat Budapestre a szervezők várakozásai szerint. A két hetes eseményre Magyarországra érkező külföldi turisták létszáma egyszerre jelent kihívást és lehetőséget a hazai, illetve a fővárosi idegenforgalom számára. A nagyságrendeket érzékelteti, hogy Budapesten jelenleg több mint 19 ezer kiadható szállodai szobát tartanak számon. Így a folyamatos szállodafejlesztések ellenére sem lesz könnyű az érintett időszakban szobát találni a fővárosban azoknak, akik nem foglalják le időben szállásukat.
„Igazi csúcsüzemre számítunk a vizes világbajnokság idejére. Bár a csapatok foglalásai még csak ezekben a hetekben kezdődnek el, budapesti szállodáink esetében körülbelül 1300 szobát tartunk fent csak a FINA résztvevők – versenyzők, szurkolók, sportdiplomaták és médiamunkatársak – számára. Ez a fővárosban meglévő kapacitásaink 40 százalékát jelenti” – mondta Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója.

A Danubius Hotels szállodáiban elszállásolandó vendégek számát és kiszolgálását tekintve nincs szó drasztikus változásról, hiszen a Danubius komoly tapasztalattal rendelkezik a városi turizmus, illetve a sportturizmus területén. Az érintett budapesti, illetve balatoni Danubius Hotels szállodák pedig már tavaly is 90 százalék feletti kihasználtsággal üzemeltek július második felében.
”A kihasználtsági rátánkat persze szeretnénk még egy-két százalékkal feljebb tornázni, de ennél fontosabb, hogy a nagy sportesemények hagyományosan a magasabb fizetőképességű vendégeket vonzzák. Erre alapozva a nyári szezon akár 25 százalékos növekedést is hozhat az árbevételünkben” – hangsúlyozta Kovács Balázs.

A rendkívüli vendégszámot valószínűsíti az is, hogy a vizes VB megrendezése időben egybe fog esni a Forma-1 autóversennyel, miközben a július egyébként is a turisztikai főszezon közepének számít.
Elsőre talán nem tűnik szerencsésnek a két nagy esemény időpontjának egybecsúszása. Ugyanakkor nehéz lett volna jobb ütemezést kialakítani. Ugyanis a vizes világbajnokság futamainak befejezését követően nem sokkal kezdődik a FINA Masters (augusztus 7. és 21. között), amire önmagában szintén mintegy 15 ezer sportturistát várnak a szervezők. Augusztus 9-től pedig a Sziget Fesztivál miatt is rendkívül nagyszámú külföldi vendég fog Budapestre érkezni.

A Danubius Hotelsnek mindig is nagyon fontos volt a sportturizmus, hiszen ezek az események Budapestet turisztikai értelemben felértékelik, illetve olyan minőségi vendégkört hoznak az országba, akik hajlandóak a minőségi szolgáltatásokért is fizetni. Most ugyan a FINA a leginkább aktuális sportesemény, de az utóbbi években érződik, hogy a nemzetközi sportszövetségek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak Budapest iránt. Évről évre egyre több olyan sportesemény van a naptárban, ami nem pusztán külföldi versenyzőket, vagy sportdiplomatákat hoz a városba, hanem nagy tömegben vonz szurkolókat is.

„Az egyetlen dolog, ami többé-kevésbé stabil a küldő országok ranglistája. Évek óta ugyanazok a klasszikus piacok szerepelnek a statisztikák élén, így hagyományosan Nagy-Britanniából, Spanyolországból, Olaszországból, Németországból, a Benelux államokból és az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb vendég a nagy sporteseményekre Budapestre” – tette hozzá a Danubius Hotels vezérigazgatója.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!
essay editing service toronto write my paper fast writing help for kids financial homework services top 10 dissertation writing services