Legfontosabb témák

Bár nem a legtipikusabb választás karácsonykor, a káposztától az édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. Ha most sokak szeme felcsillant, van egy további jó hírünk: a sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.

sor_karacsony

A tradicionális halételek halászléként, rántott halként sok helyen csak ilyenkor kerül a magyar asztalokra. A világos láger száraz, elegáns ízei jól passzolnak a halászléhez, érdemes kipróbálni egy speciálisabb komlóval főzött lágert, ami a paprikás hallével izgalmas párt alkothat. A rántott halak fűszeres majonézes mártással és krumplipürével jól illenek még a frissítő, citrusos bajor típusú búzasörökhöz.

Angolszász szokás, de nálunk is egyre népszerűbb az ünnepi pulyka. A gesztenyés pulykasülthöz érdemes kipróbálni egy ízes belga apátsági barna sört, melynek a malátás, jellegzetes élesztős ízei kellemes harmóniát adnak a pulyka teltebb ízeihez és az édeskés gesztenyéhez. Pikánsabb fűszerezésű szárnyasokhoz kacsa, fácán, vagy csípősebb egzotikusabb ízesítésű pulykához pedig bátran merjünk egy extravagánsabb sört, egy komlóban gazdagabb, illatos, enyhén gyantás, kesernyésebb IPA-t (India Pale Ale) társítani.

Karácsonykor sok családnál nagy kedvenc a székelykáposzta, töltött káposzta. A káposztás ételekhez profi választás egy zöldséges ízű, nemeskomlókkal főzött cseh vagy németes félbarna vagy barna lágersör, melynek enyhe savanykás ízvilága a sötétebb maláták pörkölt fanyarságával, teltebb gazdagabb ízei, a tejfölös húsos ízekkel teszi még nagyobb élménnyé a vacsorát.

igy-parosits-az-unnepek-alatt_20161214

Vadpörköltek, sötét vadhúsok (vaddisznó, szarvas) mellé egyértelműen barna lágerek, vagy nehezebb, magasabb alkoholtartalmú barna baksörök és angol stílusú Premium Bitterek passzolnak a legjobban.

Karácsonykor a különböző édességek is gyakran előkerülnek, amelyekhez szintén választhatunk ízben jól illeszkedő söröket. A diós és mézes süteményekhez (diós bejgli, mézes krémes, mézeskalács, zserbó), a sötétebb (de nem pörkölt) malátákban gazdagabb félbarna lágerek, könnyed cseh vagy német barna sörök, belga típusú, magasabb alkoholtartalmú édeskés ale-ek kiválóak. Ezekben a maláta mézes, diós ízei nagyon jó harmóniát adnak az édeskés süteményhez, de fell is frissítenek, és elveszik a teltség érzést.
Nagyon fontos, hogy a megfelelő pohárválasztásra és a sörök hőmérsékletére is odafigyeljünk, és természetesen nem feledkezhetünk el a felelős fogyasztásról sem.

További tippekért és érdekességekért érdemes felkeresni a Sör mi több blogját, Facebook-oldalát, illetve YouTube-csatornáját.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!