A kevesebb tőkével rendelkező befektetők számára új lehetőségeket biztosító ökoszisztémával is megismerkedhetnek az érdeklődők a Venture Capital Summit nevű kockázatitőke konferenciáján. A 6. alkalommal május 28-án megvalósuló esemény otthont ad a pénzintézeteknek, befektetési alapkezelőknek, állami pénzügyi vállalatoknak, tanácsadóknak és ügyvédeknek.

A kockázati tőkepiac utóbbi éve rendkívül eseménydús volt, a növekedés várakozáson felülinek bizonyult és számos, ismert start-up, így a Dropbox, a Spotify és a Lyft lépett a tőzsdére, több szereplő, mint az Uber, Airbnb és a Pinterest pedig idén tervezi a belépést. A piac egyértelműen lendületben van. Gigantikus mértékű, 23 milliárd Eurónyi kockázati tőkebefektetés valósult meg Európában, ami akkor is hatalmas siker, ha figyelembe vesszük, hogy az USA és Ázsia eközben 116 illetve 171 milliárd Euró tőkebefektetést könyvelhetett el.

Európa komoly növekedési potenciállal rendelkezik, hatékonyságát ékesen bizonyítja a 2018-ban Exit-ekből realizált 107 milliárd Euró, s – bár a jelenlegi növekedési ráta alapján Kína lesz 2023-ra a világ vezető VC piaca – okozhat komoly meglepetéseket. Ehhez azonban vonzónak és rugalmasnak kell lenni, arra van szükség, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban, egyre nagyobb volumenű kockázati tőke érkezzen a régióba, a befektetésekből pedig egyre jövedelmezőbb üzletek, exit-ek vagy akár a tőzsdén is jegyzett vállalkozások születhessenek.

Nemcsak külföldön dobogtatja meg a startupperek szívét a tőzsdei bevezetés, itthon is egyre több KKV tulajdonos tartja ezt is egy reális exit lehetőségnek. Komoly segítséget jelenthet nekik a tavaly 13 milliárd forintos keretösszeggel elindult Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amely olyan vállalkozásokba fektet, amelyek vállalják a tőzsdén való megjelenést 12-24 hónapon belül. A Budapesti Értéktőzsde és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szerepvállalásával épülő ökoszisztéma kapcsán szerzett tapasztalatokat osztja meg a közönséggel Tóth József.

A társadalmi ügyek finanszírozásáról, a társadalmi hatás elérésének pénzügyi aspektusairól beszél Szalay Orsolya, az Erste Social Banking vezetője az eseményen, s témakörönként bemutatja, hogyan tud egy társadalmi cél bevételtermelő tétellé válni egy hosszú távú befektetés, finanszírozás során.

Az MFB Invest az egyedi befektetések mellett szerepet vállal az alapok létrehozása kapcsán is. Két tőkealap már megvalósításra került, lehetővé téve az alapokon keresztüli kihelyezéseket; az összegyűlt tapasztalatokat és a jelenlegi célkitűzéseket Garamvölgyi Balázs, az MFB Invest  vezérigazgatója ismerteti előadásában.

Különleges vendégei a konferenciának Lakatos Péter, a Videoton társvezérigazgatója, és Wolf László, az OTP vezérhelyettese, akik a vállalati, valamint magánbefektetéseikről fognak beszélgetni dr. Fehérváry Ákossal, a Baker & McKenzie partnerével.

A befektetési portfóliók menedzselése nemrég még kizárólag a befektetői alapok kiváltsága volt, a kisbefektetőknek nem volt ráhatásuk arra, hogy az alap pontosan hova helyezze a pénzüket. Ezt a problémát oldja meg az OurCrowd nevű megoldás, amely Izraelben sikeresen szólította meg azokat a kisbefektetőket, akik portfóliójukat maguk akarták építeni és kezelni. Ezt a magyar piac számára is elérhető, mintaértékű modellt ismerteti Budapesten az OurCrowd vezetője, Jay Kalish, a Venture Capital Summit kockázatitőke-konferencia főelőadójaként. Az esemény másik külföldi keynote előadója dr. Ronen Dagon, a Compass Ventures Group elnök-vezérigazgatója, az izraeli fejlesztési minisztérium egykori tanácsadója, aki korábban a Világbank tanácsadójaként vezetett projekteket világszerte, cége, a Compass Ventures pedig már 20 éve tevékenykedik sikeresen minden fontos területen.

Az eseményen való részvétel kiváló lehetőség azok számára, akik naprakész információk birtokában kívánják meghozni üzleti döntéseiket, építeni szeretnék a kockázatitőke-befektetői kapcsolatrendszerüket, nyereségesen és hatékonyan akarják működtetni növekedésben lévő vállalkozásukat, okosan akarnak tőkét kihelyezni vagy tőkebefektetésre van szükségük.

 

Időpont: 2019. május 28.

Helyszín: BMC – Budapest Music Center, Budapest, 1093, IX. kerület Mátyás u. 8.

Az esemény honlapja: http://www.vc.ap.hu

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!