Legfontosabb témák

Csütörtökön 50 bázisponttal 6 százalékra csökkentette az alapkamatát a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS). A központi bank negyedik hónapja sorozatosan csökkenti az irányadó rátát.

A NBS márciusban, áprilisban és májusban is 50-50 bázispontos kamatcsökkentésről döntött. Az ismételt kamatcsökkentést a gazdaság gyenge teljesítménye és az alacsony infláció magyarázza. A szerb központi bank 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelytől mindkét irányba másfél százalékponttal lehet eltérni. Az NBS csütörtökön ismét megállapította, hogy a szerb infláció az alsó célérték alatt mozog, illetve közölték azt is, hogy a várakozások szerint az év második felében visszakerülhet a 2,5-5,5 százalékos célsávba.

serbia_06_11

Nagyobb képért kattintson az ábrára!

A jegybank legközelebb július 9-én tart kamatdöntő ülést. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábban úgy értékelte, hogy Szerbia gazdasága a tavalyi 1,8 százalékos zsugorodás után idén további 0,5 százalékkal visszaesik, a közelmúltban azonban felülvizsgálta a szerb gazdaság idei esztendőre vonatkozó előrejelzéseit, és stagnálásra módosította a GDP-előrejelzését.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!