Mostantól a KELER Zrt. is az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszer (a Target2-Securities – T2S) résztvevője. A csatlakozásra a nemzetközi projekt negyedik csatlakozási hullámának tagjaként került sor, a február 3-5. közötti átállási feladatok sikeres végrehajtását követően. A T2S célja, hogy az európai elszámolási rendszerek egységesítésével biztonságosabbá és gazdaságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciók lebonyolítását.

Az Európai Központi Bank (EKB) azért hozta létre a T2S platformot, hogy harmonizálja az európai elszámolási rendszereket, valamint egységesítse és ezáltal hatékonyabbá és biztonságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciók lebonyolítását.

A rendszer – a több éves előkészületeket követően – 2015 júniusban kezdte meg működését, amelyhez Európa értéktárai és jegybankjai 5 hullámban csatlakoznak, így fokozatosan kerülhet a rendszerbe az éves szinten 300.000 milliárd EUR-t is meghaladó értékű tranzakció. Az EKB-s központi infrastruktúra lényege, hogy a résztvevő értékpapírpiacok értékpapírjait koncentráltan tegye elérhetővé, így még a komplex, hosszú elszámolási láncokon keresztül lebonyolított, határon átnyúló ügyletek elszámolása is valós időben, jegybankpénzben (egyelőre kizárólag euróban) történhet. Ez az elszámolás legbiztonságosabb formája, a volumen-koncentrációtól pedig hosszabb távon az elszámolási költségek csökkenése várható.

„Az európai piaci szabályozások és infrastruktúra-fejlesztések kínálta lehetőségeket megragadva a KELER még aktívabb nemzetközi szerepre törekszik. Stratégiánk jelentős mértékben épül a T2S rendszer által elérhető funkcionalitásokra, ezért a platformhoz való csatlakozás a KELER üzleti elképzeléseinek fontos mérföldköve. Az egységes értékpapír-elszámolási rendszer létrejötte, működése és a hétvégén végrehajtott csatlakozási folyamat egy hatalmas nemzetközi projekt sikere, melyért az értéktárak, nemzeti bankok és az értékpapírpiac szinte minden szereplője jelentős erőfeszítéséket tett. A régió egyik vezető szereplőjévé szeretnénk válni, a T2S-hez való sikeres csatlakozás pedig egy nagy lépés e cél elérése felé.” – értékelt Dudás György, a KELER Zrt. vezérigazgatója.

Az elmúlt 5 évben a KELER, valamint a hazai és nemzetközi értékpapírpiac szereplői intenzív, szisztematikus közös munkával készültek a csatlakozásra. A projekt negyedik, a volumeneket tekintve legnagyobb migrációs hullámának tagjaként a magyar központi értéktár a február 3-5. közötti migrációs folyamat lezárásával a német, osztrák, szlovák, szlovén és luxemburgi értéktárakkal együtt az európai értékpapír-elszámolási rendszer résztvevőjévé vált. A T2S-hez való csatlakozás eredményeként az EUR-ban kötött értékpapír tranzakciók elszámolását a KELER már a frankfurti platformon keresztül biztosítja.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!