A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások a turizmust és a hozzá kötődő szolgáltatásokat súlyosan érintették, a szektor hatalmas veszteségeket könyvelhetett el 2020-ban. Habár még több a bizonytalanság, mint a biztos pont 2021-re nézve, az előrejelzések biztatóak. A vakcina elérhetővé válásával az év második felére helyreállhat az utazási kedv, ugyanakkor a járvány még sokáig meghatározza, hogyan utazunk. 2021-ben előtérben lesznek a belföldi utazások és az elszigetelt úti célok.

A magyar turizmus alakulása 2020-ban

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság világszerte súlyosan érintette a turizmust, Magyarországon is hatalmas visszaesést könyvelhetett el az ágazat. Cyril Rebillard, az IMF nemzetközi szakértője szerint a turisták elmaradása miatt a magyar szolgáltatásexport a GDP bő 3 százalékával eshetett vissza 2020-ban. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2020. március elejéig még növekedett a vendégszám a hazai szállodákban, ezt követően azonban meredek zuhanásnak indultak a számok, áprilisra a turizmus szinte megszűnt létezni. Ez tükrözte a nemzetközi folyamatokat, a Turisztikai Világszervezet jelentése szerint ugyanis április 6-tól a világ összes úti céljának 96 százalékát érintették a bevezetett utazási korlátozások.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint áprilisban a hazai vendégéjszakák száma eddig még soha nem tapasztalható módon, 97 százalékkal csökkent. Bár a nyár folyamán, a turizmus nemzetközi szinten tapasztalható fellendülésével párhuzamban a belföldi foglalások is szárnyra kaptak, a biztató jeleket hamar felülírták a borúlátó várakozások, hiszen a második hullám tovább rontott a helyzeten. A KHS adatai szerint októberben összesen 64 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Szemléletesen tükrözi a nemzetközi helyzetet, hogy a külföldi vendégek által, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal esett vissza, viszont valamivel biztatóbb volt, hogy a belföldi vendégeké kevésbé, hozzávetőlegesen 30 százalékkal csökkent.

A turizmusban uralkodó drámai helyzet szükségessé tette, hogy külső támogatással ösztönözzék a fenntartható működést és mérsékeljék a bevételkiesés okozta károkat. A magyar állam a szektor megsegítésére egy felújítási programot indított, melynek során 60 milliárd forintot költöttek a maximum 8 szobás panziók felújítására, a nagy szállodák megújítására további 85 milliárd forintos keretösszeget különítettek el, és külön programot indítottak a balatoni kempingek rendbetételére is. Év végén a kormányzat további mentőöveket biztosított a járványhelyzet miatt súlyosan érintett ágazatnak. Azok a szálláshelyek, amelyek nem bocsátották el dolgozóikat, az alkalmazottak bruttó bérének 50 százalékát támogatásként megkapják a decemberi és januári időszakban. Emellett a szálláshelyadók foglalkoztatóinak járulékot sem kell fizetniük. További segítséget jelentett a turizmusnak, hogy a november 8. és december 11-e közötti foglalások értékének 80 százalékát is kifizeti az állam. Január 31. után azok, akik igénylik, további állami támogatást kaphatnak. Ebbe a támogatási körbe az utazásszervező- és utazásközvetítő irodák is beletartoznak.

Mi várható 2021-ben?

A 2020-as év lehangoló számai után a 2021-es előrejelzések már jóval biztatóbbak. Habár kétséget kizáróan még várnunk kell arra, hogy a turizmus kínálata és az utazási kedv a járvány előttihez hasonló képet tükrözzön, az elemzők szerint a szektor 2021-ben kilábal a csődközeli állapotból. Viszont a koronavírus-járvány előreláthatólag hosszú távon átalakítja az utazási preferenciáinkat. Jóval nagyobb jelentőséggel bír majd az utazók számára a biztonságra és higiéniára való igény, illetve nagyobb hangsúlyt kapnak a piacon a kivehető magánlakások és nagyobb privát szférát biztosító szálláshelyek a zsúfolt hotelek helyett. Már most látszik a növekvő kereslet a belföldi kalandtúrák vagy lakatlan tájakra történő utazás iránt. Az utazás célja is változást mutat, a hosszas távollét után várhatóan sokkal többen indulnak útra azért, hogy meglátogassák külföldi barátaikat és rokonaikat.

Érdekes megállapítás az Airbnb kutatásában, hogy nőni fog a digitális nomádok száma, azaz többen fogják az utazást összekötni a munkájukkal, hiszen a home office nagyobb arányú elérhetővé válásával lényegesen kevesebben vannak helyhez kötve munkájuk miatt. Mindemellett 2021-ben várhatóan a külföldi utazáshoz képest a belföldi turizmus továbbra is vezető szerepet fog játszani, illetve egyre kedveltebb célpontként szerepelnek az eldugott kunyhók, erdei házacskák is, ahol esély sincs arra, hogy tömeg alakuljon ki. Egyre népszerűbb utazási mód a karavánturizmus is, amelynek során autóval vagy lakóautóval vágnak neki az arra vállalkozók a világnak, hiszen így a biztonság mellett az utazás és együtt töltött idő is egyszerre kivitelezhető.

Vakcina után már közel a fellendülés?

Az előrejelzések szerint a koronavírus elleni oltás elérhetővé válásával, ugrásszerű fellendülés indulhat meg a világgazdaságban, amelynek a turizmusban kimutatható hatása is gyorsan realizálódhat számokban. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének nyári felmérése alapján mindez már 2021 második felében megmutatkozik, ehhez hasonlóan, a Centre for Economics and Business Research éves prognózisa alapján is az év második felében fog a szektor kilábalni a jelenlegi helyzetből. Sőt, egyes forgatókönyvek azt is előre vetítik, hogy a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák teltházzal számolhatnak majd, a hosszas várakozást követő utazási kedv robbanásszerű élénkülésével. Ez viszont jelentős áremelkedéssel is járhat, részben a költséges elővigyázatossági intézkedések, részben nagy a kereslet miatt.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint a hazai turizmus is várhatóan a nyár folyamán indul újra, összefüggésben a vakcina hazai elérhetővé válásával. Guller Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon gyors és erős piaci versenyre kell számítani az európai országokkal, és amint a járványhelyzet mérséklődik, az emberek keresni és tervezni kezdik következő úti céljaikat. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint a budapesti idegenforgalom már 2021 húsvétjára biztató képet fog festeni, de teljes talpra állást csak 2022-re jósol. A Magyar Sétaszövetség felmérése alapján Budapesten 2021-ben a városi séták fognak nagyobb hangsúlyt kapni, ugyanis a megkérdezettek több mint háromnegyede biztonságosnak tartja ezeket, illetve a korlátozások nyomán tisztábbá vált városi levegő is előnyére válik e szervezett programoknak.

A kilátások tehát bizakodásra adnak okot, ugyanakkor még sok bizonytanság övezi, hogy 2021-ben milyen módon, milyen biztonsági intézkedések betartásával lehet majd utazni. A vakcina tömegessé válásával felvetődik, hogy az utazást akár oltottsághoz is köthetik. Például az ausztrál Qantas légitársaság már bejelentette, hogy ragaszkodni fog az oltás igazolásához, oltással nem rendelkezők nem utazhatnak a társaság járatain. Az is lehetséges, hogy egyes szolgáltatók, ahogyan 2020-ban, idén is negatív vírusteszthez kötik a szoláltatásaik igénybevételét, illetve várhatóan továbbra is érvényben marad a kötelező maszkhasználat, és szigorúbb tisztasági előírások is velünk maradnak.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!