Az éveken át, szinte megállás nélkül szárnyaló ingatlanpiacot is váratlanul akasztotta meg a koronavírus-járvány. Ugyanakkor az előrejelzések szerint a megtorpanást nagy valószínűséggel újabb lendület követi, hiszen 2021 januárjától az eddig érvényben lévő lakástámogatási és otthonteremtési intézkedések mellett újak is érvénybe lépnek, amelyek jelentős könnyebbséget jelenthetnek a lakást vásárlók és felújítók számára egyaránt. Mutatjuk, hogy milyen kedvezmények vehetők igénybe az újévtől!

Áfacsökkentés

Az építőipar és az ingatlanpiac újraélesztését célzó, egyik legfontosabb változás, hogy a 2021-2022 között épülő lakások áfája 2021. január 1-jétől 2026. december 31-ig 5%-ra csökken, ami óriási kedvezményt jelent a vásárlók számára az eddigi 27%-hoz képest. A lehetőséggel bárki élhet, igénybevétele jelen információk szerint nem lesz családi állapothoz vagy gyermekvállaláshoz kötve.

Az áfacsökkentés feltétele, hogy az ingatlan jogerős építési engedélyének kiadása vagy ennek híján az egyszerűsített építési bejelentése 2022. december 31-ig megtörténjen. A kedvezményes áfa felső határa lakás esetén 150, ház esetén 300 négyzetméter. Az Otthontérkép felhívja a figyelmet, hogy „ha valami okból még ebben az évben kell szerződést kötni egy 27 százalékos áfás lakásra, akkor járunk jól, ha a vételár megbontás tartalmazza a nettó összeget és külön a mindenkori áfát, a teljes vételárból pedig a lehető legnagyobb rész megfizetése a jövő évre ütemezendő.

Fontos továbbá, hogy a 2021. január 1-je után vásárolt újépítésű ingatlanok esetében még ez az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz utólag abban az esetben, ha az ingatlan megvásárlása CSOK támogatással történik.

CSOK

A CSOK, azaz családi otthonteremtési kedvezmény, 2021-ben változatlan formában lesz elérhető. A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, amely meglévő gyerekek esetén akár önerőként is felhasználható lakáshitelhez. Meglévő gyermekek esetén a támogatást élettársak, gyermeküket egyedül nevelő szülők és házaspárok is igénybe vehetik, a szülők életkorárára vonatkozó előírás nélkül. A CSOK vállalt gyermekre és gyermekekre is igénybe vehető, kizárólag olyan házasok számára, akik esetén egyik szülő sem töltötte be a 40. életévét. A CSOK értéke a gyermekek számától és az ingatlan típusától függ.

A CSOK-hoz kedvezményes lakáshitel, az ún. CSOK-hitel is kapcsolódik, amelyre azok jogosultak, akik legalább két gyermek után igényelnek CSOK támogatást. Fontos, hogy más hitelekhez hasonlóan, a CSOK-hitel esetén is előirányoz a választott bank hitelbírálati folyamatot, amely során igazolni szükséges nagyságú jövedelmet.

A CSOK speciális típusa az úgynevezett falusi CSOK. Ez egy olyan támogatás, amely tanyákon és meghatározott kistelepüléseken felújítandó és korszerűsítendő ingatlan vásárlásához, vagy már meglévő ingatlan korszerűsítéséhez vagy bővítéséhez vehető igénybe. A falusi CSOK két fontos megkötése, hogy kizárólag használt ingatlanhoz igényelhető, illetve a vásárlásra a támogatás maximum 50%-a fordítható, a fennmaradó összeget korszerűsítésre, felújításra kell fordítani.

További kedvezményt jelent, hogy 2020-tól a falusi CSOK-kal finanszírozott korszerűsítés és/vagy bővítés költségének áfája maximum 5 millió forintig visszaigényelhető. Ezzel az áfa-visszaigényléssel azok is élhetnek, akik az úgynevezett preferált települések valamelyikén (megegyeznek a falusi CSOK településeivel) építkeznek.

Illetékkedvezmény és illetékmentesség

2020. januártól teljes illetékmentességet biztosít a jogalkotó azok számára, akik CSOK igénybevételével vesznek új vagy használt lakás célú ingatlant. Fontos, hogy az illeték összegét nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem is kell megfizetniük.

A CSOK-tól függetlenül illetékmentességben részesülnek a vásárlók akkor is, ha a lakás vételára 15 millió forint alatt van. Ha pedig a vételár 15-30 millió forint közötti, akkor csak a 15 millió forint feletti összegre számított, 4%-os illetéket szükséges megfizetniük. Emellett további életkor szerinti kedvezmény is elérhető marad. A 35 év alattiaknak abban az esetben jár illetékkedvezmény, ha az első, 15 millió forintos vételár alatti, (használt) lakásukat kívánják megvásárolni. Ekkor az illeték mértéke 2%-ra csökkent. Fontos, hogy továbbra is teljes illetékmentességet élvezhetnek azok, akik családtagtól (szülő, gyermek, testvér) vagy házastárstól veszik vagy kapják ajándékba az ingatlant.

Lakásfelújítási támogatás

2021 januárjától a gyermekes szülők a meglévő otthonuk felújításra is támogatást kaphatnak. Ez a támogatás akár a gyermek 25 éves koráig igénybe vehető, ha még eltartottnak minősül. Sőt, életkori határra vonatkozó feltétel nélkül is elérhető a lehetőség abban az esetben, ha a gyermek(ek) otthongondozási díjra jogosult(ak). A lakásfelújítási támogatást egy család egyszer veheti igénybe. Ha elvált szülők két helyen nevelik közös gyermeküket, akkor a támogatást megoszthatják, de külön-külön nem igényelhetik. Ha az elvált szülők közül csak az egyik fél neveli a gyermeket, akkor csak ő jogosult a támogatás igénybevételére.

Az állam a lakásfelújítás számlákkal igazolt költségének felét, maximum 3 millió forintig vállalja át, ami vonatkozik az anyagbeszerzésre és munkaerőköltségekre is. Fontos, hogy a konstrukció utólagos kifizetést jelent, tehát előbb önállóan szükséges finanszírozni a felújítást. Az elvégzett munkák ellenőrzésének módjáról egyelőre nem áll rendelkezésre pontos információ, annyit lehet tudni, hogy a benyújtott számlák alapján a Magyar Államkincstár fogja majd visszautalni a megfelelő összeget.

További részletek és esetleges korlátozások a decemberben várható törvényjavaslatból és az azt követő végrehajtási rendeletből derülnek majd ki.

Tetőtér-beépítési kedvezmény (többgenerációs otthonok támogatása)

2020 végéig a tetőtér beépítését célzó beruházás használt lakás bővítésének minősül, ezért csak használt lakásra vonatkozó támogatást lehet rá igénybe venni. Ez 2021 januárjától módosul, azaz tetőtér beépítésre új lakásokra vonatkozó, vissza nem térítendő támogatás is lehívható, akár 10 millió forint erejéig. A kedvezmény fő célja, hogy családi házakat kétgerenációsra bővítsék, és a tágasabb otthonteremtéssel a családokat további gyermekvállalásra ösztönözzék.

Fontos, hogy a támogatás igénybevételénél a már megszületett gyermekek esetén a szülők életkorára nem vonatkozik korlátozás, viszont ha a kedvezmény lehívásánál még meg nem született, hanem előre vállalt gyermekekre hivatkoznak a szülők, a 40 éves korhatár ez esetben is érvénybe lép.

További kitételként szerepel, hogy a támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amely rendelkezik fürdőszobával, konyhával és lakótérrel.

Babaváró hitel

A Babaváró hitelt (vagy Babaváró támogatást) olyan házaspárok igényelhetik, akik esetén a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A szabad felhasználású hitel az első 5 évben kamatmentes, és a futamidő végéig kamatmentes is marad, ha ez idő alatt a szülőknek legalább egy gyermeke születik. Ekkor a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. Második gyermek születése estén a fennálló tőketartozás 30%-át elengedik, és ekkortól a törlesztés ismét felfüggeszthető 3 évre. Harmadik gyermek születése esetén a teljes meglévő adósságot elengedik. Viszont abban az esetben, ha az 5 éven belül nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás 120 napon belül egy összegben visszafizetendőnek minősül.

A Babaváró hitel jól kombinálható a vállalt gyermekekre megelőlegezett CSOK-kal. A CSOK sok banknál nem számít önerőnek lakáshitelnél vagy CSOK-hitelnél, viszont a Babaváró hitel 75%-a önerő lehet egy lakáshitelnél (25%-a hitelnek minősül). A Babaváró hitel maximális összege 10 millió forint, futamideje maximálisan 20 év lehet. A Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, esetleges meghosszabbításáról nincs információ.

Gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés

A gyermekvállalással további kedvezmények is elérhetőek. A jelzáloghitel lehívásával megvalósuló lakásvásárlás esetén 1 millió forintos hitelelengedés jár a második gyermek megszületésével. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forint, további gyermekek esetén pedig újabb 1-1 millió forint faragható le a lakáshitel-tartozásból. A lehetőség csak 2019. július 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik.

 

Források:

bankmonitor.hu; bankmonitor.hu/hitelek; bankmonitor.hu/otthonteremtesicikksorozat; magazin.otthonterkep.hu; ingatlanhirek.hu

 

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!