Aki időben lép, még könnyen vásárolhat 5 százalékos áfakulccsal meghirdetett lakást, azonban érdemes sietni, mivel a LIVING lakóingatlan-fejlesztő legújabb felmérése szerint dinamikus ütemben fogynak a fővárosi újépítésű otthonok, csak 2019 őszén 1800 ilyen új otthont értékesítettek a fejlesztők. Jelenleg ötezerre tehető az elérhető új lakások száma és további ezer-kétezer kedvezményes áfakulcsú lakás megjelenésével kell számolni a következő években: ezek azok az otthonok, amelyek már építés alatt állnak, de az értékesítésük még nem kezdődött meg.

Jelentős ütemben fogynak a még 5 százalékos áfakulccsal meghirdetett újépítésű lakások a fővárosban, így érdemes sietnie annak, aki nem akar lemaradni. A LIVING lakóingatlan-fejlesztő legújabb felmérése alapján már csupán 5000 körül mozog a jelenleg is értékesítés alatt álló, kedvezményes adókulccsal meghirdetett otthonok száma, míg azon projektek esetén, ahol csupán az építkezés indult el, de az értékesítés még nem, további 1000-2000 új lakás érkezése várható a piacra. Ez a mennyiség pedig hamar elfogyhat, amit alátámasztanak a korábbi értékesítési adatok: csak 2019 őszén 1800 új otthon talált gazdára a fővárosi piacon. A vásárlást tervezőknek tehát érdemes minél előbb belevágniuk a lakáskeresésbe.

Az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs 2016-os bevezetése jelentős változást hozott az újlakások piacára, amely – egy átmeneti időre – 2019. december 31-ig lehetővé tette, hogy az értékesített új otthonok után a korábbi 27 százalékos helyett 5 százalékos áfát számítsanak fel. Ezen a szabályozáson 2018 novemberében könnyítettek: az új rendelkezés értelmében a 2018. november 1. előtt jogerős építési engedélyt szerző projektek lakásait – a korábbi határidőt kitolva – egészen 2023 végéig 5 százalékos áfakulcs mellett lehet értékesíteni.  Azon projektek lakásai esetében ugyanakkor, amelyek az engedélyt csak 2018. november 1. után kapták meg, 2019 végén valóban véget ért a kedvezményes áfa időszaka: a 2020. január 1-től a fizetendő vételárrészletekre már a 27 százalékos áfamérték vonatkozik.

A szabályozás következtében a 2016 és 2019 közötti időszakban dinamikus bővülésnek indult a lakóingatlan-piac. A KSH, valamint az ELTINGA adatbázisai alapján megközelítőleg 18 ezer újépítésű lakást értékesítettek az említett 3 éves periódusban Budapest területén, amelyből több mint 15 800-at tettek ki a társasházi lakások. A 2020-2023-as időszakban a fővárosban az építési engedélyek alapján – az ismert átadási idővel rendelkező beruházásokban – 19 200 társasházi lakás átadása várható: ezen lakások jelentős része már gazdára talált, így a szabad, épülő vagy még csak engedélyezett otthonok száma csak kevéssel lépi át a 10 ezret.

A kedvezményes áfakulcs megszűnése várhatóan jelentős terhet ró majd mind a vásárlókra, mind pedig a beruházókra. Az 5 és 27 százalékos áfa közötti 22 százalékos különbség jelentős áremelkedést hozhat a bruttó árakban a nettó árak változatlansága mellett is. „Az továbbra is kérdéses, hogy pontosan hogyan alakul majd a teher megosztása a két fél, a vásárlók és a beruházók között. A fejlesztők rugalmasságát nehezíti, hogy a lakásépítési költségek magasak, így nem igen tudják lenyelni az előbb említett 22 százalékos terhet, és csökkenteni nettó áraikon, vagyis az árak emelésére kényszerülnek a már csak 27 százalékos kulcs mellett értékesíthető projektek esetében” – mondja Martin János, Üzletág Igazgató.

A már átadott lakások száma, és a várható lakásátadások alakulása Budapesten az ismert befejezési idők alapján. (Forrás: LIVING számítás; * 2019-re becsült épített lakásszám az első 9 hónapra vonatkozó KSH adatok és az utolsó negyedévre vonatkozó ELTINGA Építési Engedély Figyelő Adatbázis adatok alapján, ** Az ELTINGA Építési Engedély Figyelő Adatbázisa alapján történt becslés, az ismert értékesítési idővel rendelkező projekteket figyelembe véve)

 

5 százalékos áfa a LIVING projektjeinél

A LIVING, a WING lakóingatlanokra specializálódott ernyőmárkája 2018-ban, a Kassák Residence fejlesztéssel lépett a piacra. A nagysikerű első projektet nem sokkal követte a Béke tér szomszédságában található Metropolitan Garden, a Szabolcs utcai Park West, valamint a fejlesztő legújabb projektje, a Kassák Passage. A lakófejlesztésekben közös a XIII. kerületi, kiváló közlekedési opciókkal és szolgáltatások sokaságával rendelkező lokáció, valamint az átlagon felüli minőség és az alapcsomag részeként érkező okosmegoldások. A Kassák Residence, Metropolitan Garden és Park West esetében a vásárlók továbbra is élvezhetik az 5 %-os kedvezményes áfakulcs nyújtotta előnyöket, így érdemes minél előbb lecsapni a még szabad lakásokra.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!