A meddőségkezelés területe mindig kritika tárgyát fogja képezni, mivel a tudomány mindig előbbre jár, mint amennyire azt a társadalom képes befogadni. A páciens érdekében a legjobb és legkorszerűbb módszerek alkalmazására kell törekedni, ez pedig az orvosszakma részéről komplex megközelítést igényel. Ugyanakkor hatalmas a felelősségünk is: nem élhetünk vissza a tudomány a hatalmával, etikusan kell eljárnunk. Nem szabad engedélyezni a nemi szelekciós születésszabályozást, gátat kell szabni a designer baby tendenciáknak. Ezek olyan dolgok, amit kormányzati szinten kell kezelni, mi orvosok csak szakértői támogatást tudunk nyújtani ahhoz, hogy a lehető legjobb döntések szülessenek- fejtette ki Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clincs Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatója.

Dr_VA

Világszinten és Magyarországon mekkora probléma a meddőség?

A probléma növekvő tendenciát mutat az egész világon, pontosabban fogalmazva a fejlett országokban. Nagyon úgy tűnik, hogy a meddőség a fejlett városokban élő, általában jobban kvalifikált, magasabb oktatási és egzisztenciális háttérrel rendelkező egyéneknél gyakori, mondhatni népbetegségről beszélünk. Sajnos ez Magyarországra is igaz, nálunk a nyolcvanas években vették kezdetüket a negatív demográfiai tendenciák. Azóta többen halunk meg, mint ahányan születünk, fogyó népesség vagyunk. Ennek természetesen nagyon komoly társadalmi, szociológiai, népesedéspolitikai vonzatai is vannak és ezzel összefüggésben került egyre inkább az érdeklődés középpontjába a meddőség kérdése is. Ebből is látszik, hogy a meddőség, mint problematika túlmutat az orvosszakmai kérdéseken.

Attól függetlenül, hogy jelentős problémáról beszélünk, mintha társadalmi szinten nem alakult volna ki a diskurzus a kérdéskörről. Ön hogy látja?

Nyilván ennek is van történelmi magyarázata, hiszen bizonyos szempontból tabunak számít a meddőség. Mi orvosok ezért is örülünk, ha alkalmunk nyílik beszélni erről a kérdésről. A századforduló tájékán például kifejezetten szégyennek számított, ha egy férfi meddőségben szenvedett, ez a szemlélet pedig gyakorlatilag beleívódott a mindennapjainkba, főleg orvosszakmai területen. Erre az állapotra senki nem büszke, legyen szó férfiakról vagy nőkről. Ez egyébként egy nagyon érdekes dolog. Magyarországon 250 és 300 ezer közé esik a meddő férfiak és nők száma. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden negyedik-ötödik pár meddőségi problémával küzd. Ez pedig egy nagyon magas arány, és ha belegondolunk ez nem pusztán egy pár problematikája: a teljes családra és tágabb szociális körökre is hatással van ez az állapot, ezért bátran mondhatjuk, hogy közösségi kérdésről beszélünk, nem pedig egy párkapcsolat dedikált problémájáról, ebből a perspektívából pedig majdnem két – két és fél millió emberről beszélünk, akire valamilyen módon kihatással van a meddőség.

Az emberek mintha inkább fogadnák el az áltudományos megoldásokat a probléma kezelésére. Ön szerint ez miért alakult így?

Sajnos ez a helyzet. Modern orvosnak tartom magam, így különösen fájó ez számomra, hiszen mindig is nagy gondot fordítottam arra, hogy olyan módszerekkel járjak el a praxisom során, amelyek tudományos és etikai szempontból is kikezdhetetlenek, bizonyított módon működnek. A gyógyulás és a betegség kezelése egész egyszerűen nem csak hit kérdése. Viccesen azt szoktam mondani, hogy hiába mondja bárki a páciensemnek, hogy ha esténként háromszor meghúzza a fülcimpáját, akkor nagyobb eséllyel esik teherbe, én erre orvosként nem mondhatom, hogy ez hatékony kezelése a problémának, amíg ez tudományos eredménnyel nincs bizonyítva. Ezzel egy időben viszont az is igaz, hogy a meddő párok kezelésére, szinte iparágak alakultak ki az évek során: energetikusok, masszástechnikákkal kuruzslók, teakészítők és még sorolhatnám napestig. Ez azért különösen bosszantó, mert az ilyen alternatív medicinák hatékonyságára szinte nem lehet tudományos bizonyítékot találni. Különösen aggasztó ez, hiszen ezek a praktikák kérdéses működésüktől függetlenül népszerűek a páciensek körében. A szakmának ezért hatalmas felelőssége van abban, hogy korrekt és etikus módon szelektáljon a módszerek között. Én a tényeken alapuló orvoslás híve vagyok, mert egész egyszerűen ez működik jól.

Tekintettel arra, hogy egy stigmatizált kérdéskörről van szó, valószínűleg az ilyen problémákkal küzdő párok nem is túl jól informáltak a meddőséggel kapcsolatban. Ezt hogy lehet kezelni?

Ebben a kérdésben a szakmának van a legnagyobb felelőssége. Nekünk kell nyitni a társadalom felé, és minden fórumot meg kell ragadnunk ahhoz, hogy eloszlassuk a téves információkat. Kutatási programokat kell végeznünk, weboldalakat kell létrehoznunk. Partnernek kell lennünk a médiával abban, hogy erről a kérdésről szélesebb körben folyjék a diskurzus.
De abban is komoly felelősségünk van, hogy a szakmapolitika figyelmét is felhívjuk a meddőség problematikájára, és ennek társadalmi vonatkozásaira. Gyakran emlegetem előadásaim során, hogy a reprodukciós egészség védelme ugyanolyan fontos és égető kérdéskör, mint mondjuk a rák elleni küzdelem. A gyerekeink az iskolában viszonylag jó tájékoztatást kapnak az utóbbi problémáról, de a reprodukciós egészségről nem tanítunk nekik semmit. Az erről feldolgozott tudásanyag átadása pedig a mi felelősségünk. Nagyon jól példázza ezeket az állapotokat az is, hogy a meddőségben szenvedő párok pszichésen sincsenek felkészülve erre a helyzetre. A meddőségről egyszerűen nem vagyunk hajlandók beszélni, és ez egy olyan sokk tud lenni, amikor a párok szembesülnek vele, ami már önmagában is megnehezíti a helyzetet. De nem is szabad elmenni amellett, hogy a meddőség minden szinten gyötrő állapot: testileg, lelkileg és pénzügyileg is kikezdi az embert. Ezért sem mindegy, hogy a meddőségi klinikák milyen hatékonysággal dolgoznak, mennyi idő alatt, milyen és mennyi kezelést követően jön létre a kívánt terhesség.

Ön amellett hogy orvos, kutató is és a legmodernebb technológiákat, módszereket használja a betegek kezeléséhez. Ez változtat valamennyit abban, ahogy Ön hozzááll a kérdéshez?

Itt is visszautalnék arra, hogy nekünk, orvosoknak mekkora a felelősségünk abban, hogy a meddőségről milyen módon szólunk és hogy milyen hatékonysággal dolgozunk. Létezik olyan meddőségi klinika, amely 15-25 százalékos hatékonysággal dolgozik. A világon tapasztalható átlag egyébként 20 százalék, ami azt jelenti, hogy 100 beültetésből durván 19-20 baba születik. Alacsony számokról beszélünk, különösen annak ismeretében, hogy milyen ipar és szaktudás támogatja a kérdéskört. Ha egy sebész a vakbelet csak ilyen sikerrátával tudná eltávolítani, kiírná magát a szakmai körökből. Ettől függetlenül léteznek olyan módszerek, technológiák és elvek, amelyek ezt az eredményességet jelentősen elkezdték javítani. Az Egyesült Államokban a meddőséggel kezelt párok esetén az átlag terhességi ráta 44-45 százalék, tehát duplája, mint a világ átlagértéke. Vannak intézetek az USA-ban, akik elérik a 70- 85%-os terhességi rátát is.

Mi a magyarázata annak, hogy egyik klinikán 15% és egy másik klinikán több mint 80%-os a terhességi ráta?

A programok alkalmazása és a megfelelő technológiák használatában kell keresnünk a különbségeket. Egy olyan klinikán, ahol 15-25%-os a terhességi ráta, a páciensek 4-5 ciklus után „kihullanak”, ezt hívjuk drop-outrate-nek. Ezzel szemben egy 80 százalék felett teljesítő klinikán már két kezelés után lehetnek sikerek. Az én filozófiám éppen ezért az, hogy Magyarországon is legyen lehetősége a pároknak szélesebb körben hozzáférni azokhoz a tudományosan alátámasztott módszerekhez és technológiákhoz, amelyek magasabb eredménnyel vezetnek sikeres terhességekhez. Fontos megjegyezni, hogy itt nem kísérletezésről és próbálkozásokról beszélek, hanem működőképes módszerekről.

A magyar egészségügyi rendszer mennyire számít naprakésznek ezekkel a módszerekkel kapcsolatban?

Sajnos nem túl rózsás a helyzet. A hatékonyság növelése nagyon hiányzik a hazai rendszerből. Azt látjuk, hogy a most tervezett törvénymódosítási javaslat a finanszírozással kapcsolatban is arra irányul, hogy több kezelést végezzünk a pácienseken, amivel én egyáltalán nem értek egyet. Nem a kisebb hatékonyságú szolgáltatásból kell több, hanem magasabb hatékonyságú kezelésekre van szükség, és ennek szellemében kellene felhasználni a pénzeket is. Ez a látásmód pedig nagyon hiányzik, mintha a hatékonyság nem lenne lényeges eleme a folyamatoknak. Itt vissza is utalnék az Egyesült Államokra, ahol jelentősen jobb eredményekkel dolgoznak az orvosok, mint a Világ többi részén. Az USA-ban a lombikbébi-programot nem finanszírozza az állam, szabad a verseny, ezért a meddőségi intézetek a siker érdekében a magas hatékonyságú – drágább – módszereket alkalmazzák. A Versys Clinics ugyanebben a helyzetben van Magyarországon. Nagyon komoly ellenszélben indultunk, dolgozunk, hiszen nincs állami finanszírozásunk, mégis az a szakmai meggyőződésünk, hogy tegyünk meg mindent az általunk alkalmazott eljárások hatékonyságának maximalizálása érdekében.

A közelmúltban Önt több támadás érte mind a szakmai munkásságát, mind pedig a gazdasági tevékenységét illetően, 2014-ben csalással vádolták…

Vannak és voltak konfliktusaim a szakmával, viszont abból soha nem engedek, hogy a páciensem a lehető legjobb ellátáshoz jussanak. Ezért bizonyos – nem szakmai, hanem ellátás-szervezési és financiális – kérdésekben, helyzetekben nem észleltem azt a veszélyt, ami ezek mögött állt. Nem voltam elég rutinos ahhoz, hogy megfelelő módon kezeljem ezeket a helyzeteket, de azt fontos megjegyeznem, hogy a szakmai munkásságomat soha semmilyen kritika vagy támadás nem érte.

A közelmúltban lezárult büntetőeljárás alapja a 2004-2006 közötti Nyírő Gyula Kórházban zajlott endoszkópos beavatkozások voltak. Ezzel kapcsolatban fontos látni, hogy a meddőség egy komplex kérdéskör. Ennek nagyon fontos része az is, hogy ha páciensnek bármiféle anatómiai rendellenessége van (pl.: méhsövény, rendellenességek, ciszták, jóindulatú daganatok stb.) azt a lombikbébi programmal kapcsolatos beavatkozás előtt érdemes korrigálni. Az ilyen típusú problémák műtéti megoldására az endoszkópos sebészet lehetőséget teremt, ami sokkal gyorsabb, hatékonyabb és a beteg szempontjából kíméletesebb, mint a hagyományos has, vagy méh felnyitásával járó módszerek. Mi ezt már a kétezres évek elején, a Nyírő Gyula kórházban szerettük volna alkalmazni, ahol én a meddőségi osztály vezetője voltam. Tekintettel arra, hogy ennek van egy komoly eszközigénye, elkezdtünk tárgyalni a kórházzal és az önkormányzattal, és sajnos kiderült, hogy állami beruházással nem lehet megoldani ezt a kérdést. Azt a javaslatot kaptuk, hogy egy privát együttműködés formájában oldjuk meg a problémát, aminek keretében egy külső cég biztosítja az eszközöket és a kórházzal szerződéses viszonyban működünk együtt. Ez egy nagyon sikeres program lett, ez volt az egyik első központ itthon, ahonnan a modern endoszkópos sebészet elindult, és számos kiváló orvos is itt kezdte a pályáját.

Tekintettel ugyanakkor arra, hogy az együttműködés alapjául szolgáló szerződés bizonyos financiális kérdéseket nem megfelelően szabályozott, az a gyakorlat alakult ki, hogy az új típusú beavatkozásokra plusz pénz kérünk el a páciensektől.

Ezügyben később rendőrségi vizsgálat indult, majd a bíróság megállapította, hogy hibáztunk, amikor az OEP által finanszírozott szolgáltatásokon túli, illetve attól eltérő szolgáltatásokért pénzt kértünk. A büntetőeljárás tehát alapvetően a kezelések OEP finanszírozottságáról szólt.
Bár nyilvánvalóvá tettük, hogy a nyújtott kezelések – a legmodernebb lézeres endoszkópos beavatkozások – a hagyományos, beavatkozások költségeit messze meghaladták, a bíróság szerint mégsem lett volna szabad ezért a betegektől pénzt kérnünk, hiszen az adott betegség kezelését – bár jóval olcsóbb, elavultabb és kevésbé hatékony módszerrel – a társadalombiztosítás fedezi.

Mi ezt azóta is furcsálljuk, hiszen a szerződés és annak részletei nyilvánosak voltak, az önkormányzattól kezdve az OEP-en át mindenki ismerte és éveken át működött, ráadásul az egészségügyben ez napi gyakorlat. Mi ugyanezt tettük, a bíróság azonban ezt helytelennek állapította meg. Tekintettel arra, hogy az évek során újabb elemek és furcsaságok kerültek napvilágra, mi az ügyvédjeink segítségével folytatjuk ennek az ügynek a felgöngyölítését.
Bár az eset kapcsán pénzbüntetést kaptam, azt fontos leszögezni, hogy az ügyben orvosszakmai szabályszegés – szemben a közelmúltban megjelent lejárató hangulatú sajtócikkekkel – soha nem merült fel, sőt a bíróság maga mondta ki, hogy tevékenységünk társadalmilag kiemelkedően hasznos volt.

Mégis nagyon sajnálom, hogy így alakult ez az egyébként kiemelkedően sikeres program, mert ez is jól példázza, hogy milyen nehéz Magyarországon új, innovatív kezeléseket, terápiás rendet bevezetni és sikeresen működtetni. Az ehhez hasonló esetek arra mutatnak, hogy az állami egészségügyben elveszhet az orvos szabadsága, ami a betegek magasabb szintű ellátását biztosítaná, hiszen a rendszer a betegek elemi érdeke elé helyezhet pénzügyi kérdéseket.
Sajnos a tárgyalt ügy kapcsán mindvégig az volt az érzésem, hogy a háttérben leginkább az irigység állt, ami az egészséges konkurencia harccal szemben soha nem mozdította előre a dolgok menetét.

A Versys honlapján úgy fogalmaznak, hogy az Önöké Európa egyik legmodernebb meddőségi klinikája. Hogy állja meg ez az állítás a helyét, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar joghelyzet is köti a klinika működését?
Azért gondoljuk, hogy a Versys egy kifejezetten modern eszméket magáénak tudó klinika, mert komplexen kezeljük a meddőség problematikáját. Véleményem szerint nálunk megtalálható minden olyan szakterület, ami a meddőség kezeléséhez a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelően – esetleg azon is túl – is szükséges. Van pszichológus, pszichiáter szakemberünk, de van dietetikusunk, endokrinológusunk, sebészeink, genetikusunk, onkológusunk, sok nagyon jól képzett biológusunk, azaz egy olyan szakmai stábunk, ami lehetővé teszi, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget tudjuk nyújtani. Nem pusztán nőgyógyászként állunk a kérdéshez, de őszintén szólva nem is értem, hogy ebben a szemléletben mi számít olyan nagydolognak, hogy igazán úttörőnek nevezzük, nyilván vannak olyan más intézetek is, amelyek ezt az irányt követik.

Emellett nagyon sokat teszünk a Nyugat-Európában, vagy Észak-Amerikában kifejlesztett és mára elfogadottá vált, korszerű technológiák és eljárások magyarországi meghonosítása érdekében is. Így például a Magyar Humán Reprodukciós Társaságon keresztül évek óta küzdünk azért, hogy Magyarországon is széleskörűen elérhetővé váljanak az embriók kromoszóma-számbeli rendellenességeit kimutató preimplantációs genetikai (PGDA/PGS) vizsgálatok. Ennek kapcsán számunkra csalódást keltő volt, hogy a hazai Humán Reprodukciós Bizottság két évvel ezelőtt – az általa korábban delegált szakértők állásfoglalásával ellentétesen – kutatásnak minősítette hazánkban a PGS vizsgálatokat, annak ellenére, hogy a vonatkozó jogszabályok és hatósági határozatok már engedélyezték ezen vizsgálatok végzését. Ez a döntés komoly visszalépés volt, hiszen egy csapásra ellehetetlenítette a Magyarországon már évek óta sikeresen működő preimplantációs genetikai programot.

Miért, mit jelentett ez a mindennapi gyakorlatban?

Sajnos, a döntés következményeképpen az említett vizsgálatokat nem lehet alkalmazni intézetünkben. Így viszont azt sem lehet megelőzni, hogy a lombikbébi programok során olyan embriók is beültetésre kerüljenek, melyek esetleg életképtelenek, így a várandósság biztosan vetéléssel végződik, vagy az embriók olyan súlyos genetikai betegséget hordozzanak, mint pl. a Down, Turner-, illetve a Patau szindróma. Reméljük, hogy érveinkkel idővel sikerül meggyőznünk a döntéshozókat arról, vegyék figyelembe a nemzetközi szakma véleményét, valamint az ehhez kapcsolódó gyakorlati alkalmazás térhódítását, a hazai és nemzetközi tudományos eredményeket és segítsenek a magyar meddő párok legjobb érdekeit szolgáló technológiák elérhetővé tételében.

És milyen a Versys Clinics külső megítélése?

Kár lenne tagadni, hogy a hazai megítélésünk összetett. A páciensek és a nemzetközi szakma jobban elismer minket, mint a hazai környezet. Vannak konfliktusaink a magyar szakmai közösség bizonyos elemeivel, de ez nem válik hátrányunkra, sőt jelentősen erősít minket. Mi abban hiszünk, hogy a tények magukért beszélnek. Meg kell nézni a Versys Clinics eredményességi mutatóit, melyek magukért beszélnek.

Nem érzi ellentmondásosnak, hogy a legmodernebb technológiák és szemlélet ellenére hazai szakmai oldalról mégis kifogásolják az Ön tevékenységét?

Újfent csak azt tudom mondani, hogy szakmai szempontból komoly kritikát nem kapunk, sőt az új technológiákra való nyitottságunk és az elért eredményeink miatt nem is kifogásolhat minket senki. Vannak olyan szereplői a meddőségi világnak, akik más elveket vallanak, más szakmai szemlélet mentén végzik munkájukat. Mi másképp látjuk a dolgokat, mint Ők. Mi a saját utunkat járjuk, amely úgy tűnik, hogy sikeres. Ettől függetlenül persze érezzük, és megkapjuk a nemzetközi szakma elismerését és megbecsülését. Magyarországon pedig kénytelenek vagyunk beleütközni azokba a falakba, amik néha előttünk állnak. Ennek köszönhetően folyamatos nyomás alatt vagyunk, de érdekes módon ez ellentétesen hat ránk, hiszen előnyünkre válik. Abban viszont nagyon reménykedünk, hogy előbb-utóbb mások is elkezdik követni ezt – a világon egyébként egyáltalán nem új – szemléletet.

Mit gondol, mennyi idő kell ehhez?

Ebben sajnos pesszimista vagyok, tizenöt-húsz éve gyűrjük ezt a kérdést, és érdemi változást nem tapasztaltam. Generációváltás lenne szükség ahhoz, hogy az új szelek fújjanak, és hogy egy kicsit felfrissüljön a szakma. Szerintem rettenetesen hátrányos ez a szituáció az egész meddőségi szakmára, a hazai tudományos életre, de főleg a meddő párok ellátásának színvonalára.

Hogy látja, mik lesznek azok az új tendenciák, amelyek megjelennek ezen a területen?

Azt tényszerűen kijelenthetjük, hogy a meddő párok száma folyamatosan nő. Egyre nagyobb tömegeket érint ez a kérdés, de azt is meg kell jegyeznünk, hogy ezzel együtt a technológia is rohamosan fejlődik. Viccesen úgy szoktam fogalmazni, hogy a meddőség kezelése egy technikai sport, mint a Forma-1. Az tud hatékonyabban működni, aki a legmodernebb eszközöket használja a praxisa során. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ez a terület mindig kritika tárgyát fogja képezni, a tudomány mindig előbbre jár, mint amennyire azt a társadalom képes befogadni. Ezért nagyon fontos a szigorú szabályozás, és nagyon jó lenne, ha Magyarországon is egy erősebb központi irányítás alatt működne ez a terület. A szakmai tevékenységnek ettől függetlenül nyitottnak és szabadnak kell maradnia ahhoz, hogy hatékony legyen a működés.

Újfent hangsúlyoznám, hogy hatalmas a felelősségünk: nem élhetünk vissza a tudomány a hatalmával, etikusan, de hatékonyan és biztonságosan kell eljárnunk. Vannak olyan kérdések, amit kormányzati szinten kell kezelni, mi orvosok csak szakértői támogatást tudunk nyújtani ahhoz, hogy a lehető legjobb döntések szülessenek. Az viszont biztos, hogy a jövőben sokkal tervezettebb és programozottabb lesz a gyermekvállalás, és ezzel a meddőséggel foglalkozó orvosszakmának is nagyobb jelentősége lesz.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!