Új pénzintézet, az Aegon Lakástakarék Zrt. jelent meg az eddig három szereplős lakástakarék-piacon. Ezzel szinte egyidőben módosult a lakástakarékok állami támogatásáról szóló kormányrendelet is, így például már az ingatlanlízing kiváltása is lakáscélnak minősül.

Új pénzintézet, az Aegon Lakástakarék Zrt. jelent meg az eddig három szereplős lakástakarék-piacon. Az OTP, a Fundamenta és az Erste után belépő pénztár az első három évben az új szerződések piacán 15-20 százalékos részesedést kíván elérni, és három év alatt 100 ezer új szerződést kíván kötni – olvasható többek között a Gazdasági Rádió oldalán. 

Az Aegon középtávon megtérülő befektetéssel számol, amit valószínűsít az, hogy a lakástakarék-pénztárak penetrációja nagyon alacsony Magyarországon. A teljes lakosság alig 11 százalékának van ilyen szerződése, míg Szlovákiában 26, Németországban 31, Ausztriában pedig 54 százalékos ez az arány. Az új pénztár három év alatt 100 ezer új szerződést akar kötni, átlagosan havi 15 ezer forintos megtakarítással, és 3 millió forintos szerződéses összeggel. Ez utóbbi a megtakarítást, az állami támogatást és a hitelt is tartalmazza. Az állami támogatás jelenleg a megtakarítás 30 százaléka, de legfeljebb évi 72 ezer forint.

Friss változások

A lakás-előtakarékosság – azaz a lakástakarékpénztár – állami támogatásáról szóló kormányrendeletben a lakáscélú felhasználás igazolása egészül ki azzal, hogy a pénzügyi lízing kiváltása is lakáscélú felhasználásnak minősül, így azt is igazolni kell – írja a hvg.hu.  A lakáscélú – szocpol – támogatási rendelet módosításából arra lehet következtetni, hogy a megelőlegezett szocpolt sokan nem alakították át a gyermek születése után, igazi szocpollá. A jövőben ilyenkor az lesz a szankció, hogy a fiatal házaspárnak kell fizetnie az állam által a banknak fizetett kamatot, költséget és kamattámogatást, a gyermek születése és a szerződés átalakítás közti időre.

A lakáscélú támogatások feltétele jelenleg az, hogy a felhasználásról szóló számlákat be kell mutatni a banknak, amelyre az letörölhetetlen pecsétet tesz. A jövőben azt is rá kell ütni a számlára, hogy milyen lakáscélú állami támogatás igazolására mutatták be.

Mi is az a lakástakarék?

A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt. A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét nagyságával megegyező lakáscélú hitelt is igényelhet, amelyet az esetleges banki hitelfelvételnél önerőnek is be lehet számíttatni. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel előtörlesztése is.

Kapcsolódó linkek:

Bankmonitor.hu lakástakarék ajánlatok összahasonlító kalkulátora

OTP Lakástakarék kalkulátor

Fundamenta Lakáskassza kalkulátor

Erste Lakástakarék kalkulátor

Itt olvasahat további cikkeket lakástakarék témában

 

 

 

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!