Jelentősen egyszerűsítheti és gazdaságosabbá teheti a lakóépületek, irodák, ipari létesítmények épületautomatizálását egy idén bemutatott magyar fejlesztés, a Kameleon Light. Az egy fiatal magyar villamosmérnök és egy automatizálási szakértő által kifejlesztett termék egyedisége, hogy nem igényel külön programozást, és univerzális a hardvere. A Kameleon Light a tavaszi hazai premier után hamarosan megjelenhet a német piacon is, a távolabbi tervek között pedig az Egyesült Államokban történő forgalmazás is szerepel.

Jelentősen egyszerűsítheti és gazdaságosabbá teheti a lakóépületek, irodák, ipari létesítmények épületautomatizálását egy idén bemutatott magyar fejlesztés, a Kameleon Light. A Stocker Bence fiatal villamosmérnök és Topa Zoltán automatizálási szakértő által kifejlesztett megoldás egy univerzális lakásautomatizálási modul, amely többféle funkciót tud ellátni. Képes vezérelni az ingatlanok világítását, dimmerelt világítását, fűtését, térfűtését, redőnyeit, árnyékolóit, ablakait, kapuit vagy valamilyen egyedi eszközt, mint például egy szökőkutat vagy jakuzzit, mindezt a konkurenciához képest a lehető legkedvezőbb áron.

A rendszer számos intelligens funkciót tartalmaz, mint például a csoportvezérlések, azaz a világítások csoportos le- vagy felkapcsolása, vagy a redőnyök csoportos le- vagy felhúzása, energiatakarékos megoldások, vagy védelem az időjárás, például erős szél ellen. Emellett a különböző automatizálási funkciók mobil applikációból is elérhetőek, így a felhasználó a telefonja segítségével vezetékmentesen is vezérelheti az otthonát.

Kameleon_Light

Ettől egyedi a megoldás
A piacon kapható épületautomatizálási rendszerek igencsak magas áron érhetőek el, valamint a legtöbb rendszer alapját valamilyen korábban létező ipari megoldás képezi, tehát nem a kezdetektől fogva az épületautomatizálásra lettek tervezve, éppen ezért számos helyen hiányosságaik vannak. A Kameleon Systemet 100 százalékig az épületek vezérlésére tervezték, de emellett a legnagyobb különbség a konkurens termékekhez képest, hogy nem igényel külön programozást és univerzális a hardver. Mit is jelent ez? A piacon jelenleg kapható épületautomatizálási rendszerek alapját általában valamilyen központi vezérlő egység képezi, amely mellé input (a bemenetek, például gombok kezelésére) és output (a kimenetek, például relé tábla a világítási körök kapcsolására) modulok csatlakoztatása szükséges. Ráadásul a különböző funkciókhoz különböző modulok szükségesek, így a gyártó számos kiegészítő terméket árul. Viszont ahhoz, hogy ezek a készülékek képesek legyenek együttműködni és ellátni a lakásautomatizálási feladatokat, szükség van egy jól megfizetett programozóra, aki elkészíti a működtető programot. Ez pedig jelentős költséggel jár a felhasználó számára, ráadásul, ha valamit módosítani szeretne, ahhoz a programot kell átírni.

„Ezzel szemben a Kameleon Light modul egy univerzális hardver, amelyet úgy terveztünk meg, hogy képes ellátni az összes tipikus feladatot, amely az otthonokban felmerül. Az univerzális hardver gyártása jelentősen csökkenti a költségeket, emellett ez a rendszer nem igényel semmilyen programozót” – hangsúlyozza Stocker Bence, az Evotronics Kft. ügyvezetője, a Kameleon Light egyik fejlesztője. A működtető szoftver 15+1 tipizált épületautomatizálási funkciót tartalmaz (világítás vezérlés, dimmer vezérlés, RGB dimmer vezérlés, 1 vagy 2, szekrényvilágítás, nyomógombos redőnyvezérlés, ablak vezérlés, fűtés vezérlés, térfűtés, vezérlés, egy- és kétszárnyas kapu vezérlés, IO mód, szökőkút vezérlés és a +1 funkció a bootloader, azaz a szoftver frissítési lehetőség). Ráadásul alapvető villanyszerelői ismeretekkel a telepítési útmutatót követve egyszerűen beszerelhető, ezzel szintén sok pénzt megspórolva a felhasználónak.

A Kameleon Light modul rendkívül egyszerűen beüzemelhető, csupán ki kell választani egy forgókapcsoló segítségével, hogy milyen üzemmódban működjön. „Tehát például ha világítás üzemmódban használjuk, akkor 8 nyomógombról impulzusrelé szerűen kapcsolható világítás vezérlést kapunk, amelyek kiegészülnek a hosszabb gombnyomások eredményezte csoportos le vagy felkapcsolással. Amennyiben több világítási körre van szükségünk a Kameleon rendszerbusszal összekötve a modulokat egyszerűen bővíthetjük a rendszerünket. Ebben az esetben a modulok automatikusan felismerik egymást és a csoportvezérlések érvényesek lesznek az egész rendszeren beül” – magyarázza Stocker Bence. Ugyanez a helyzet, ha kiegészítjük a Kameleon System rendszerünket egy WiFi vagy Bluettooh modullal. Tehát automatikusan felismerik a rendszert és az ingyenes telefonos applikációval vezérelhetjük a rendszerünket.

Lakóépületekben és irodákban is használható
A Kameleon System egyaránt alkalmas lakó-, irodai vagy ipari épületek automatizálására, mindegyik környezetben használható, így a termék célcsoportja minden olyan épület, amelynek használói szeretnék automatizálni az ingatlan működtetését, ezzel megkönnyítve az életüket. Sok időt megspórolhat vele az ember, egy egyszerű példával szemléltetve, ha az embernek van a lakásában tegyük fel 5-6 redőnye, amit éjjelente egyesével lenged, majd nappal felhúz, az akár 10-15 percet is igénybe vehet naponta. A Kameleon Systemmel csupán egy hosszabb gombnyomás szükséges, akár az applikációból és az automatika elvégzi a feladatot. A Kameleon Light-ot a kereskedelmi partnerrel (Finder Hungary Kft.) közösen 2017 áprilisában mutatták be a Construma építőipari kiállításon, azóta a Finder Hungary Kft kereskedelmi partnereinél kapható a termék.

További fejlesztések és külföldi piacokon való megjelenés a tervek között
A Kameleon System további elemekkel fog bővülni a jövőben: a következő lépés a Kameleon Basic kifejlesztése, amely képes lesz többek között időkritikus funkciók ellátására, valamit wireless és számos további kommunikációs formára, vagy a funkciók megosztására egy modulon belül. Tervbe van egy intelligens kapcsoló kifejlesztése is, amely lehetővé teszi az olyan ingatlanok automatizálásit is, ahol a tulajdonos nem szeretné a falakban futó kábeleket megbontani. Valamint a termékcsalád ki fog egészülni egy analóg készülékkel is, amely az épületgépészeti feladatok ellátására lesz alkalmas. Emellett folyamatosan fejlesztjük az applikációnkat is, számos új funkcióval egészítik ki, hiszen az applikáció az egyik alapja ma már az épületautomatizálásnak.

„Az Evotronics Kft szeretne független maradni és saját erőből tovább fejleszteni a termékét. Magyarországon ez nem könnyű vállalkozás, de a bevételek nagy részét a fejlesztésekre költjük. Be van adva fejlesztési pályázat is, amely még elbírálás alatt van, de a sikeres döntés nagy lendületet adna a cégnek. Most az értékesítés fellendítését tartjuk a legfontosabb feladatnak, hogy kellő tőkénk legyen a terveink megvalósításához” – mondja a tervekről Stocker Bence, aki elmondta, hogy mindenképpen tervezik a külföldi piacon történő megjelentést. Mivel a Finder, mint kereskedelmi partnerük, egy multinacionális olasz cég ebben nagy segítséget tud nyújtani. „A német piacon való megjelenésről már konkrét terveink vannak, de szeretnénk az USA-t is megcélozni” – mondja Stocker Bence.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!