Legfontosabb témák

Megszavazta a 50 milliárd forint osztalék kifizetését a tavalyi eredmény után a Mol Nyrt. éves rendes közgyűlése csütörtökön. Az osztalék részvényenként mintegy 500 forint, az eredmény fennmaradó része tartalékba kerül.

A saját részvényre eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényesek között részvényeik arányában fizetik ki.

A közgyűlésen a részvényesek 52,6 százaléka képviselteti magát.

Legutóbb a Mol a 2013. évi eredmény után fizetett osztalékot, amelynek összege 60 milliárd forint volt, részvényenként 590 forint.

Az igazgatóság javaslata alapján a közgyűlés elfogadta a Mol Csoport nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készített konszolidált éves beszámolóját és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést 4650 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 4 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó eredménnyel.

A közgyűlés elfogadta a magyar számviteli törvény szerint elkészített éves beszámolót és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést is 3189 milliárd forint mérlegfőösszeggel 121 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel, 8 milliárd forint lekötött tartalékkal.

A drasztikus olajáresés ellenére is jól teljesített a Mol csoport, az üzletágak együttes fejlesztése és a fegyelmezett pénzügyi stratégia révén a vállalat csillapítani tudta a rohamosan romló iparági környezet hatásait – mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a közgyűlést követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az elnök-vezérigazgató szerint az integrált fejlesztés előnye, hogy a vállalat jól tudja kezelni az olajipar ciklikus változásait. A jelenlegi alacsony olajár ugyan nem kedvez a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág teljesítményének, de a kereskedelmi és feldolgozási szegmens (downstream) 10 éve nem látott teljesítményt ért el.

Hernádi elmondta, hogy a Mol továbbra is a hatékonyságjavításra koncentrál és a készletek nemzetközi szintű növekedésére számít. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az olajipart számos tényező befolyásolhatja, mint például a gazdasági növekedés mértéke és a megnövekedett politikai kockázatok (orosz-ukrán konfliktus, szíriai helyzet).

 

Az összes MOL hírt itt olvashatja!
Tőzsdei híreinket itt találja!

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!