Legfontosabb témák

Megszavazta a 50 milliárd forint osztalék kifizetését a tavalyi eredmény után a Mol Nyrt. éves rendes közgyűlése csütörtökön. Az osztalék részvényenként mintegy 500 forint, az eredmény fennmaradó része tartalékba kerül.

A saját részvényre eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényesek között részvényeik arányában fizetik ki.

A közgyűlésen a részvényesek 52,6 százaléka képviselteti magát.

Legutóbb a Mol a 2013. évi eredmény után fizetett osztalékot, amelynek összege 60 milliárd forint volt, részvényenként 590 forint.

Az igazgatóság javaslata alapján a közgyűlés elfogadta a Mol Csoport nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készített konszolidált éves beszámolóját és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést 4650 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 4 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó eredménnyel.

A közgyűlés elfogadta a magyar számviteli törvény szerint elkészített éves beszámolót és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést is 3189 milliárd forint mérlegfőösszeggel 121 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel, 8 milliárd forint lekötött tartalékkal.

A drasztikus olajáresés ellenére is jól teljesített a Mol csoport, az üzletágak együttes fejlesztése és a fegyelmezett pénzügyi stratégia révén a vállalat csillapítani tudta a rohamosan romló iparági környezet hatásait – mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a közgyűlést követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az elnök-vezérigazgató szerint az integrált fejlesztés előnye, hogy a vállalat jól tudja kezelni az olajipar ciklikus változásait. A jelenlegi alacsony olajár ugyan nem kedvez a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág teljesítményének, de a kereskedelmi és feldolgozási szegmens (downstream) 10 éve nem látott teljesítményt ért el.

Hernádi elmondta, hogy a Mol továbbra is a hatékonyságjavításra koncentrál és a készletek nemzetközi szintű növekedésére számít. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az olajipart számos tényező befolyásolhatja, mint például a gazdasági növekedés mértéke és a megnövekedett politikai kockázatok (orosz-ukrán konfliktus, szíriai helyzet).

 

Az összes MOL hírt itt olvashatja!
Tőzsdei híreinket itt találja!

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!
help me do my essay best free essay writing service best assignment help websites essay writing service best price pay essay