100 millió forintos piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Organic Mission Ltd-t.

100 millió forintos piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Organic Mission Ltd-t, ugyanis a cég engedély nélkül értékesített bemutatóra szóló kötvényeket és jövőbeni tulajdonszerzési jogra való lehetőséget biztosító, szintén bemutatóra szóló értékpapírokat (warrantokat). A hatóság súlyosbító körülményként értékelte az eljárása során feltárt befektetői kör és pénzeszköz nagyságát, és azt is, hogy – az átlátható, megfelelő tájékoztatás csorbulásával – jelentősen sérült a piaci szereplők joga a megfelelő befektetési döntés meghozatalához. A dolog érdekessége, hogy PSZÁF már 2012-ben felvette az Organic Missiont azon cégek feketelistájára, amelyek megfelelő engedélyek hiányában végeznek tőkepiaci tevékenységet.

Az Organic Mission neve a pénzügyi befektetőkön kívül sokaknak ismerős lehet, hiszen kozmetikumaikat és étrend-kiegészítőiket Magyarországon is kiterjedt MLM-hálózat értékesítette, és a hálózat tagjai vásárolhattak a szóban forgó értékpapírokból és kötvényekből. Az Organic Mission hálózatához több ismert személy is csatlakozott, így például Bálint Antónia korábbi szépségkirálynő is igazgatói posztot ért el benne, míg Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapítója és egyik vezetője a cég Felügyelő Bizottságának tagjaként “égette” meg magát a botrányok miatt. Az értékpapírokból összességében legalább 4440 magyar, cseh és szlovák állampolgár vásárolt. Az MNB kiadott közleményében az áll, hogy a jogszabályi rendelkezés értelmében a befektetőknek okozott kárért a kibocsátó és a forgalmazó egyetemlegesen felel.

 

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!