Ma már minden ötödik-hatodik párt közvetlenül érinti Magyarországon a meddőség problémája a folyamatosan romló tendenciák eredményeképpen. Mindez egyszerre rontja Magyarország egyébként is kedvezőtlen népesedési mutatóit, valamint jelent egyre növekvő terhet a társadalombiztosítás költségvetésében a meddőségi kezelések költségeinek következtében. Ezen a helyzeten változtathatnak a lombikbébi kezelések hatékonyságát növelő korszerű technológiák, amelyekkel a sikeres beavatkozások aránya akár kétszeresére is növelhető a korábbi eljárásokhoz képest a tapasztalatok szerint – hangsúlyozzák a Versys Clinics szakértői.

Világszerte kedvezőtlen tendencia, hogy az utóbbi években a meddő párok száma világszinten és hazánkban is folyamatosan növekszik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, tehát ma már minden ötödik-hatodik gyermektelen házastársi, vagy élettársi kapcsolatban jelen van a probléma. Nem sokkal jobb a helyzet külföldön sem. Nemzetközi felmérések szerint világszerte 72,4 millió párt érint a meddőség, ez a párok közel 10-25 százalékát jelenti. A tapasztalatok szerint az esetek mintegy 40 százalékában a pár női, 40 százalékában férfi tagjának, 20 százalékában pedig mindkét félnek szerepe van a meddőség kialakulásában.

„Az okok rendkívül szerteágazóak, a következmények pedig minden tekintetben elkeserítőek. Azon túlmenően, hogy milyen megpróbáltatást jelent a meddőség problémaköre az egyes családoknak, az országos statisztikákban is tetten érhetőek a következmények” – emelte ki Dr. Fazekas Anita, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosa. Noha a születések száma az elmúlt években kissé emelkedett, Magyarország népessége továbbra is évente 30-40 ezer fővel csökken. Így például 2016-ban 93 ezer élveszületésre közel 127 ezer halálozás jutott.

Ezen a helyzeten javítana, amennyiben a meddőség kezelésével az érintett párok nagyobb arányban tudnák megvalósítani családtervezési elképzeléseiket, és így több egészséges gyermek is születne.

„Ehhez nyújtanak támaszt azok a modern és komplex meddőségkezelési eljárások, amelyek révén világszerte egyre nagyobb hatékonysággal tudják gyermekhez segíteni a korábban sikertelenül próbálkozó párokat” – fogalmazott Dr. Fazekas Anita. A szakember kifejtette: a komplex megközelítés lényege, hogy a különböző szakterületek szakemberei aktívan együttműködnek a páciensek sikeres kezelésének érdekében, azért, hogy a kívánt gyermekáldás minél előbb bekövetkezzen. Így az eljárásba gyakran belgyógyász, endokrinológus, genetikus, urológus, andrológus, pszichológus, dietetikus, immunológus és onkológus szakemberek is bekapcsolódnak.

A lombikbébi kezelések hatékonyságát növelő korszerű technológiák, illetve megközelítés az orvosi eljárások eredményességének javulásában mutatkozik meg. Így a sikeres beavatkozások aránya akár kétszeresére is növelhető a korábbi eljárásokhoz képest a tapasztalatok és a nemzetközi tudományos publikációk szerint.

„A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a korábban alkalmazott eljárásokkal a sikeres teherbeesések aránya átlagosan 25-35 százalékos, miközben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár öt beavatkozást finanszíroz a lombikbébi programokba bekapcsolódó pároknak. Mi az intézetünkben 48 százalékos eredményességet értünk el, amire nagyon büszkék vagyunk, különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy a pácienseink átlag életkora eléri a 40 évet. Sőt, egyes jó prognózisú betegcsoportokban klinikánk sikeressége mára meghaladja a 70 százalékot” – hangsúlyozta Dr. Fazekas Anita.

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosa hozzátette: mindez egybecseng a nemzetközi adatokkal, amelyek azt mutatják, hogy a modern technológiájú meddőségi kezelések, révén a sikeres teherbeesések aránya akár kétszeresére is növelhető. Ennek eredményeképpen pedig a korábban fogantatási nehézségekkel küszködő párok akár 70-80 százaléka is sikeres terhesség elé nézhet.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!