Vidéken a tanfolyamok szűkös kínálata és a tanulásra fordítható idő hiánya miatt egyre népszerűbb az online, önkéntes képzés. A probléma leginkább a 28 és 45 év közötti dolgozó családos embereket érinti – derült ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Webuni.hu online oktatási platform felméréséből.

A 600 fő megkérdezésével készült tanulmány rávilágít arra, hogy leginkább a kisebb vidéki települések lakói választják az online tanulást. Többségük fizetne a tananyagokért és a képzésekért. A szabadidő hiánya a 28 és 45 év közötti dolgozó családos emberekre jellemező leginkább, ők csak késő este, illetve korán reggel tudnak időt fordítani arra, hogy képezzék magukat.

Online-education-300x199Az online képzést nagy arányban választják még a kismamák. Számukra a földrajzi-fizikai korlátok mellett, a sikeres munkapiaci visszatérés jelenti a fő motivációt. A válaszadók 56 százaléka az idegennyelv-tudását bővítette, többségük az angolját fejlesztette. Önfejlesztő tréningre 37 százalékuk jelentkezett, minden ötödik diák pedig valamilyen szabadidős tevékenység fortélyait sajátította el.

A kutatás szerint önálló csoportot alkotnak azok, akik a felsőoktatási tanulmányaik keretein belül vesznek részt valamilyen képzésben, illetve azok a dolgozók, akiknek a továbbképzése az elektronikus oktatási keretrendszerekben zajlik.A válaszadók 70 százaléka az egyetemi vagy főiskolai tanulmányain belül tanult az interneten, miközben 48 százalékuk kötelező munkahelyi képzésben vett részt.

A hazai e-learning piac kínálatának elégtelenségét mutatja, hogy az online tanulók 46 százaléka csupán szöveges tartalomból tanult az interneten, tanár és bármilyen útmutatás nélkül, azaz mindössze 54 százalékuk vett részt valódi, a multimédia lehetőségeit hihasználó online oktatásban.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!