Az idei Távhőszolgáltatás Napján három helyszínen, Cegléden, Érden és Siklóson nyitja meg kapuit a Veolia Energia Magyarország Zrt. a nagyközönség előtt. A társaságcsoport 2015-ben csatlakozott először a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) kezdeményezéséhez, amelynek azóta is minden évben aktív szereplője. Az esemény célja testközelből szemléltetni a távhőrendszerek működését, valamint minél szélesebb körben bemutatni azok biztonságos, költséghatékony és fenntartható üzemeltetési mechanizmusait.

A Távhőszolgáltatás Napját minden év április 15-éhez legközelebb eső, iskolai szünettel nem érintett pénteki munkanapon, így 2019-ben április 12-én ünnepeljük. Ennek alkalmából a Veolia Energia Magyarország Zrt. három fűtőműve is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A nyílt nap keretén belül idén Cegléden, Érden, és Siklóson fogadnak általános iskolásokat és társasházi közös képviselőket a létesítmények, hogy azok bejárásával közelebb hozzák az embereket a távhőtermeléshez és a távhőszolgáltatáshoz.

„A fűtőművek bejárása kiváló alkalom, hogy közvetlenül a felhasználóknak mutassuk be, környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontból is mennyivel kedvezőbb az egy helyen, ellenőrzött körülmények között történő hőtermelés, mint az egyedi fűtési megoldások alkalmazása. Évről évre folyamatos az érdeklődés: az általános iskolások számára a rendhagyó természetismereti órák, a közös képviselők körében pedig a szakmai egyeztetéssel járó közvetlen kérdésfeltevés lehetősége biztosítja a nyílt napok sikerét.” – mondta Bicskei Tibor, a Veolia Energia Magyarország Zrt. távhő ágazatának vezetője.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. jelentős szerepet tölt be Magyarország távhőtermelő ágazatában, hiszen minden ötödik távfűtött lakás számára a társaságcsoporthoz tartozó létesítmények termelik meg a szükséges hőenergiát. Az ország távfűtési rendszerei pedig a 4 milliós lakásállományon belül több mint 650 ezer háztartás fűtését biztosítják.

A Távhőszolgáltatás Napján az intézményekbe látogatók tájékoztatást kapnak a Távhő Ökocímke jelentéséről, annak hátteréről és fontosságáról is. A zöld védjegyet a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége hozta létre azzal a céllal, hogy a háztartási gépek széles körben ismert energiacímkéihez hasonlóan mutassa be a távhőrendszerek környezetvédelmi fenntarthatóságát és energiahatékonyságát. Így például Cegléd város távhőrendszerének primerenergia-hatékonyságát kitűnő eredménnyel (A+), fajlagos szén-dioxid-kibocsátását pedig jó eredménnyel (B) értékelte a MaTáSzSz. A ceglédi Reggel utcai fűtőműben egy olyan 3 MW villamos teljesítményű gázmotoros kiserőmű üzemel, amely a villamosenergia-termelés mellett fejlődő hőt a hagyományos erőművekkel szemben nem hűti el, hanem a távhőrendszerbe táplálja. Ez a technológia egyaránt hozzájárul az energia-megtakarításhoz és szén-dioxid gáz kibocsátásának csökkenéséhez.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. üzleti és környezetvédelmi szempontból egyaránt fenntartható megoldásokat kíván alkalmazni az energiatermelés, illetve ezen belül a távhőtermelés- és szolgáltatás területén. Ugyanakkor fontos, hogy a felhasználók is megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek arról, hogy a távhőszolgáltatással egy környezetkímélő alternatívát választottak. Ezt szeretnénk tudatosítani a nyílt napok szervezésével, valamint a Távhő Ökocímke alkalmazásával is.”  – tette hozzá Bicskei Tibor, a Veolia Energia Magyarország Zrt. távhő ágazatának vezetője.

Öt érv a távfűtés mellett:

  • A távfűtés nem bocsát ki határérték feletti környezetkárosító anyagot és nem szennyezi a lakóterületek levegőjét. Nincs kéményerdő a házak tetején, nincs szabálytalan égetés.
  • Az ipari tüzelőberendezések jó hatásfokkal, számítógépes folyamatirányítással, folyamatos felügyelet mellett üzemelnek, így összességében is sokkal kisebb a légszennyezés mértéke.
  • A felhasználók számára biztonságosabb megoldást nyújt, hiszen az egyes háztartásoknak nem kell a fűtőberendezéseket működtetni, nem kell a kéményből származó égéstermékek visszaáramlásától tartani, nem kell a szénmonoxid mérgezés kockázatával számolni.
  • Lehetőség van megújuló energiaforrásokat használni, erre példa Pécs városa, ahol teljes mértékben biomassza alapú a távhőellátás.

• A megújuló energiaforrások kiaknázásával és távhőtermelés szolgálatába állításával csökkenthetjük az ország külföldről származó, import energiahordozókkal szembeni függőségét.

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!