A Btel nem rég még az életben maradásért küzdött, a telekommunikációs társaság részvényei óriási zuhanást követően volt, hogy 24 forintba kerültek. Innen sikerült az utolsó pillanatban megúszni a cégnek a felszámolást, melyet a fő hitelezővel történő megállapodásnak köszönhetnek. Ma 98 forint volt egy részvény.

Úgy tűnik, a tőzsdei botránycégként is emlegetett BTel április 20-án megmenekült a felszámolástól. A Business Telecom március 19-én bejelentette, hogy a távközlési cégnek sikerült megállapodnia hitelezői egy részével, de a hitelezőkkel március 31-ig folyamatosan tárgyalnak. Ez persze jó hír volt, de a kulcsfontosságú tárgyalások egy nappal később zajlottak, és szerencsére a nap végén pozitív hírek jelentek meg a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A bejelentés értelmében a Business Telecom (BTel) Nyrt. megállapodott legfőbb hitelezőjével, az ElastOffice AG.-vel, így a cég visszavonta a BTel ellen kezdeményezett felszámolási eljárást. A részvény árfolyama azóta gyakorlatilag 20 százalékot emelkedik naponta.

btel_§3_24_2

Még március 20-án közgyűlést tartottak a BTel-nél, amely közgyűlésnek négy napirendi pontjából kettő lehet érdekes. Itt döntöttek arról, hogy az Xprime névre cserélik a BTel-t, ezzel is jelezvén, hogy maguk mögött szeretnék hagyni a múltat. A privatbankar.hu oldal elemzése részletesen bemutatja a közgyűlésen hozott anyagi döntések hátterét, amelynek tükrében nehezen értelmezhető a részvénypiaci optimizmus:

A cég követelés állománya 9,3 milliárd forint. Ezt a BTel-nél három csoportra osztják:

  1. közterhek, hatósági tartozások
  2. szállítói és bér jellegű kötelezettségek
  3. kölcsönök (kötvény, pénzkölcsön, értékpapír vételi kötelezettségek).

Az első két csoport 1,32 milliárd forintot tesz ki. Ha megnézzük ezt a listát, látszik, hogy elég nagy a baj. Tartozik a cég rezsivel, bérrel, beszállítóknak, kötvényeseknek, egyéb hitelnyújtóknak, és még részvény-visszavásárlási szerződéseket is kötött korábban, hogy bármi áron pénzhez juthasson.

A következő pontban leírják, hogy a közterheket, bér jellegű kötelezettségeket kifizetik. Máris felmerül a kérdés: eddig miért nem fizették, ha most ki tudják? A szállítói kötelezettségeket diszkont áron akarják kifizetni, vagyis itt az alapelv, hogy a beszállító örüljön, ha valami pénzt lát.

A többi, 3. pontbeli követelésekre ezt írják: pénzügyi teljesítés helyett főleg törzsrészvényben teljesítenének, két hitelezőt pedig Xprime nagykereskedelmi joggal akarnak kifizetni.

Innentől kezdve kissé nehezen követhető logikailag a gondolatmenet, de a végére érve azért kihámozható a lényeg. A 3. csoport követelése 7,99 milliárd forint, ebből törzsrészvényre cseréléssel és az Xprime jogok értékesítésével 6,75 milliárd rendezhető, vagyis 1.24 milliárdra még szükség van valahonnan.

Ezután kapunk választ arra a kérdésre, is hogy az 1. és 2. pont tartozásai miből lennének kifizetve: külső forrásból, befektetőktől szereznének 1,8 milliárdot, 0,55-öt pedig a cég működése termelne ki. Így összeszednék az első két csoport 1,32 milliárdját és a 3. csoportból maradó 1,24 nagy részét. Így maradna még 200 millió körüli rendezetlen adósság, de ezekkel most nem foglalkoznának, ezek a 2017-2018-ban lejáró kötvények, van még idő.

Ambiciózus terv, de arra nem kapunk választ, hogy ki akarna még 1,8 milliárdot betolni a cégbe. Azt elfogadjuk, hogy a kötvényesek belemennek a részvénycserébe, hisz különben egy fillért nem látnának, a cég kasszája kong, mint a görög államkincstár. Mindezek után elég nehéz megérteni, miért érdemes ma limiten részvényt zsákolni.

Itt nézheti meg a BTel részvény árfolyamának alakulását

Csak a legfontosabb gazdasági hírek

Nem kell tovább keresgélnie a híreket. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a legfontosabb gazdasági hírek találják meg Önt.

E-mail cím:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell lépnie, vagy ha még nem regisztrált nálunk, regisztráljon!