Legfontosabb témák

Továbbra is szárnyal az ALTEO Group – a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett energetikai vállalatcsoport 2016 első kilenc hónapjában árbevételét 41, EBITDA-szintjét 141 százalékkal növelte a múlt évi bázisidőszakhoz képest. Az év első kilenc hónapjában az ALTEO virtuális erőműve és villamosenergia-kiskereskedelmi üzletága is átlag felett, kiemelkedően teljesített, miközben októberben a vállalat elindította földgáz-kereskedelmi üzletágát is. Az ALTEO Group 2016 első három negyedévét közel egymilliárd forint nettó eredménnyel zárta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével, november 15-én ünnepélyes keretek között tették le a WING Zrt. tulajdonában álló és a vállalat beruházásában megvalósuló Magyar Telekom székház alapkövét. Az eseményen részt vett továbbá Noah Steinberg, a fejlesztő WING Zrt. elnök-vezérigazgatója és Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója. Az ország legnagyobb egy épülettömbben megvalósuló irodaháza elhelyezkedésének, energiatakarékos berendezéseinek, emberarcú belső tereinek köszönhetően méltán fogja viselni a „jövő munkahelye” jelzőt.

Az ország legjobban teljesítő pékipari vállalkozásának választotta a román Országos Kereskedelmi Kamara a Fornetti Romániát, a magyar gyökerű nemzetközi Fornetti Csoport tagvállalatát a 2016. november 10-én, Bukarestben megtartott rendezvényén. A 2015-ös év teljesítményét az ipari nagyvállalatok kategóriában, a kenyértermékeket, süteményeket is friss péktermékeket gyártó vállalkozások között értékelte a legjobbra a romániai szakértői döntőbizottság.

A közlekedési baleseteket megelőző rezgő cipőfűző és ruházat, a veszélyes helyzeteket színes fénnyel jelző okosjárda, a hátrányos helyzetű gyerekeket programozásra tanító, mobil számítástechnikai tantermekre építő lépcsőzetes képzési program – a legfontosabb megoldási javaslatok, amelyeket a háromnapos Innovation Boot Camp rendezvényen részt vevő külföldi és hazai innovátorok találtak ki. A tízéves magyarországi jelenlététét most ünneplő IT Services Hungary (ITSH) által a héten megszervezett esemény célja az volt, hogy az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai közül kiválasztott kihívásokra a meghívott lángelmék olyan digitális megoldásokat találjanak ki, amelyek kidolgozását és megvalósítását hazai szakembergárdával tudja majd segíteni az ITSH. Magyarország legnagyobb IT-foglalkoztatója az ötletek továbbvitelére külön projektcsapatot hozott létre, emellett várja további partnerek jelentkezését, akik részt vennének a projektekben és támogatnák a kezdeményezések megvalósulását.

Kiosztották hétfő este a legjobb magyarországi banki termékeket elismerő Bankmonitor-díjakat, a győzteseket 40 bank és befektetési szolgáltató mintegy 4000 pénzügyi terméke közül választották ki. Az elismerést 15 lakossági és vállalati kategóriában adták át, a banki termékeket objektíven, az év egésze során alkalmazott árazások alapján vizsgálták és rangsorolták a Bankmonitor.hu szakemberei. Kiegyenlített volt a mezőny, amit az is mutat, hogy a 15 díjon 12 szereplő osztozott, a legtöbb elismerést – két-két díjat – az OTP, az Erste és a CIB kapta. A díjátadó rendezvény egyben szakmai workshop is volt, amelyen a bankolás jövőjéről, a digitális pénzügyi innovációról cseréltek eszmét a téma elismert szakértői.

Fő feladatának az ingatlanpiac professzionalizmusának és átláthatóságának növelését tartja a magyar ingatlanpiaci szakértők vezető szervezete, az RICS Hungary, mely elnöksége új tagokkal bővült.

A mai napon elkezdődött Budapesten a Dobozban a háromnapos Innovation Boot Camp rendezvény, amely során a világ különböző pontjairól Magyarországra érkezett innovátorok azon dolgoznak, hogy kitaláljanak egy digitális megoldási javaslatot az emberiség előtt álló nagy kihívások egyikére. A tízéves magyarországi jelenlététét most ünneplő IT Services Hungary (ITSH) által megszervezett eseményen megszületett ötlet kidolgozását és megvalósítását hazai szakembergárdával segíti majd az ITSH. Az Innovation Boot Camp célja bemutatni, hogy Magyarország, illetve az itthon dolgozó magasan képzett munkaerő tevékenyen részt tud venni a világ jobbá tételében.

Két kategóriában is díjat nyert a magyar Goodwill Communications kommunikációs ügynökség a világ egyik legnagyobb független ügynökségeket tömörítő hálózata, a PRGN (Public Relations Global Network) éves Best Practice versenyén.

Keletkeztetésüket és értékpapírszámlákon történő jóváírásukat követően, a mai napon reggel 9 órától már a Budapesti Értéktőzsde parkettjén forognak az újonnan kibocsátott ALTEO részvények. A vállalat papírjai a korábbi technikai „T” kategóriából a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájába léptek elő. A korábban a BÉT parkettjén jelen lévő papírokkal és a vállalat új részvényeivel együtt az ALTEO Group már jelentős, közel 400.000 darab részvénynyi közkézhányaddal rendelkezik. A smart energy management területén Magyarországon piacvezető energetikai vállalat összesen 1.389 millió forint értékben 299.992 új részvényt értékesített 4.630 forintos áron. A tőkeemelésben vezető forgalmazóként az UniCredit Bank Hungary Zrt., társforgalmazókként az ERSTE Befektetési Zrt. és az MKB Bank Zrt. vettek részt.

Újabb, ezúttal 103 millió forintos európai uniós támogatást nyert el kutatás-fejlesztési célokra a rákbetegek részére kifejlesztett speciális – gyógyászati célra szánt – tápszereket, valamint az étrend-kiegészítőket és kozmetikai termékeket gyártó Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. a GINOP 2.1.1-15 pályázat keretében. Az elnyert összeget a társaság olyan alkalmazott kutatásokra és kísérleti fejlesztésekre használja fel, amelyek végső célja a Culevit termékcsalád további bővítése. A Culevit törekvései elsődlegesen a hazai piac vevői igényeinek kielégítésére irányulnak. Azonban az európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés a külpiacon történő terjeszkedés elindításához teremti meg az alapot – árulták el a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. képviselői.

Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a bankváltás folyamata, miután a hosszú hétvégén életbe lépett az egyszerűsített bankszámlaváltás feltételeit és határidőit szabályozó kormányrendelet – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu banki termék-összehasonlító portál szakértői. A korábbi 19 helyett immár 12 munkanap alatt véghez vihető a teljes folyamat, amelyet tulajdonképpen egymás között intéznek a bankok anélkül, hogy az ügyfélnek bármilyen teendője lenne vele a bankváltási kérelem benyújtásán kívül. Most tehát különösen érdemes áttekinteni a banki költségeinknek, és megkeresni a legjobb ajánlatokat. Ebben az is segíthet, hogy a Bankmonitor.hu a november 7-i gálán idén először kiosztja az év legjobb pénzügyi termékei számára a Bankmonitor-díjakat.

A világ különböző pontjairól Magyarországra érkezett innovátorok három napon át azon dolgoznak majd, hogy kitaláljanak egy digitális megoldási javaslatot az emberiség előtt álló nagy kihívások egyikére – erről szól a november 7-9. között Budapesten megrendezendő Innovation Boot Camp, amelyet a tízéves magyarországi jelenlététét most ünneplő IT Services Hungary (ITSH) szervezett meg. A megoldásra váró problémát az ENSZ által kitűzött 17 fenntartható fejlődési cél közül választják ki, a megszületett ötlet kidolgozását és megvalósítását hazai szakembergárdával segíti majd az ITSH. Az Innovation Boot Camp célja bemutatni, hogy Magyarország, illetve az itthon dolgozó magasan képzett munkaerő tevékenyen részt tud venni a világ jobbá tételében.

2016.október 8.-án a Népszabadság nyomtatott és internetes változatát felfüggesztette a Mediaworks. Tegnap azonban a Budapesti Értéktőzsde oldalán jelent meg a közlemény, hogy az OPIMUS Press Zrt. megszerezte a Népszabadságot is kiadó Mediaworks részvényeinek 100 százalékát. Nem ez az első eset, hogy egy nagy népszerűségnek örvendő és nagy olvasótáborral rendelkező újság életciklusa végéhez ért, vagy tulajdonosváltáson ment át. 2016-ban a havonta-kéthavonta megjelenő médiumok közül szintén megpecsételődött néhány fontosabb lap sorsa. Legtöbb esetben a pénzhiánnyal indokolják a változást. Az ECO.hu az utóbbi évek fontosabb lapbezárásainak és tulajdonosváltásainak járt utána

Ünnepélyesen átadták a V17 irodaházat, Budapest legújabb zöld épületét a Váci úti irodafolyosó legelején. A hétemeletes, közel 13.000 négyzetméteres, fenntartható épület a főváros egyik legmodernebb technológiát felvonultató irodaépülete, melynek „A” kategóriás irodaterületei az E.ON Magyarország Zrt. központjaként szolgálnak. A V17 a Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Torony Ingatlan Befektetési Alap tulajdonában áll, és a WING Zrt. fejlesztésében készült el. A beruházás összértéke 10 milliárd forint.

Egyre jelentősebb szerepet kell vállalnia a magánszférának, a vállalatoknak, és az egyházaknak a világ legfontosabb globális problémáinak megoldásában az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint. A fenntartható fejlődési célok 2030-ra kitűzött megvalósítása világszerte háromezer milliárd dollár költséggel, beruházással jár; így a hazai vállalatoknak is jó lehetőséget jelenthet, ha részt vesznek a globális problémák megoldásában - állítja Simai Mihály, a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) elnöke. A nemzetközi szervezet október 24-én ünnepelte megalakulásának 71-ik évfordulóját, míg az emberiség legégetőbb megoldandó feladatait összesítő 17 fenntartható fejlődési célt egy éve fogadták el.

Az SZTA kiválasztott portfóliócégei tesztelhetik Magyarországon az innoICON nevű, egyedi innováció-menedzsment platformot, miután a Széchenyi Tőkealap-kezelő és a magyar iLex Systems startup fejlesztőcég együttműködési megállapodást írt alá. Az innoICON egyedi megoldást nyújt a vállalkozásoknak innovációs folyamataik menedzselésére, stratégiai és operatív feladataik újrastrukturálására, valamint újabb üzleti modellek kialakítására. A fejlesztés nemzetközi tapasztalatokra és tudásbázisra épül, és nagy hangsúlyt fektet olyan új technológiák felhasználására is, mint a virtuális és a kiterjesztett valóság

Ma ünnepeljük az ENSZ megalakulásának 71. évfordulóját, ám a világszervezet az elmúlt napokban nem humanitárius tevékenységével, hanem egy sokak által botrányosnak ítélt döntése miatt hívta fel magára a figyelmet. Mindeközben 17 világméretű problémára is gőzerővel igyekszik megoldást találni a szervezet.

A vezető magyar ingatlanfejlesztő WING legújabb, különleges irodafejlesztése, az A66 új irányt képvisel a hazai irodapiacon. A minimalista belső kialakítású Andrássy úti műemlékpalota elsősorban a fiatal, urbánus munkaerőt alkalmazó magyarországi cégek körében népszerű, akik számára a kötetlenebb munkastílus és az egyediséget középpontba állító, laza kialakítású, de a legmodernebb technológiával ellátott irodai környezet az etalon.

Mennyire kifizetődő zöld cégekbe fektetni a pénzünket, mennyire sikeresek az alternatív- és zöldenergiával foglalkozó vállalatok, mekkora gazdasági és növekedési potenciál van a megújulóenergetikában, mennyi pénz ömlik a szektorba? Egyáltalán érdemes-e a magánbefektetőknek figyelemmel kísérniük az iparág vállalatait? Ezeknek a kérdéseknek járt utána az Eco.hu annak apropóján, hogy habár a zárt intézményi jegyzés még tart, tegnap véget ért az ALTEO Group első nyilvános részvényértékesítése, amely során a magánbefektetők több mint félmilliárd forint értékben vásároltak a vállalat papírjaiból. Eco.hu körkép.

Még néhány napjuk van a magánbefektetőknek beszállniuk az Alteo energetikai vállalatba. Az érdeklődő befektetők a papírokat az UniCredit Bank Hungary Zrt. és az MKB Bank Zrt. teljes fiókhálózatában; az ERSTE Befektetési Zrt. kijelölt partnereinél; az ERSTE NetBroker online felületén; illetve az MKB Bank Zrt. TeleBANKár szolgáltatásán keresztül jegyezhetik. Az ALTEO részvényeinek maximum ára a nyilvános értékesítési során 4900 forint. A részvényértékesítés célja a tőkeemelés.

2016 augusztusában az ipari termelés volumene 11,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5%-kal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2016 augusztusában hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

A háztartások 47 milliárd forinttal növelték, a pénzügyi vállalatok 20 milliárd forinttal csökkentették értékpapír-állományukat, a külföldiek értékpapír-befektetései 64 milliárd forinttal nőttek a hónap során.

Felfüggesztette tegnaptól a TWD Investments Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tájékoztatási kötelezettségeinek megszegése miatt. Ilyen büntetést az idén már többször kiszabott a jegybank, sokszor előfordult ugyanis, hogy egy részvénykibocsátó a tőzsdei tevékenysége során nem mindenben tett eleget a jogszabályi előírásoknak. Többek közt Schobert Norbi cége, az Update Lowcarb Nyrt. is így járt áprilisban, de több más papír kereskedését is felfüggesztették májusban-júniusban. Ha többször vét egy kibocsátó, az akár a részvényekkel való kereskedés tilalmához is vezethet. Eco.hu háttér.

Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a TWD Investments Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium a jegybank által előírt rendszeres tájékoztatási kötelezettség TWD Investments Nyrt. általi teljesítéséig marad érvényben.

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2016 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP1 -1,0 százalékát tette ki. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,9 százaléka volt ugyanebben az időszakban. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 1,1 százalékát, a külföld nettó finanszírozási képessége a GDP -6,4 százalékát tette ki 2016 második negyedévével záruló egy évben.

2016 augusztusában az ipari termelői árak átlagosan 2,8%-kal, ezen belül a belföldi értékesítési árak 3,3, míg az exportértékesítési árak 2,6%-kal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest.

Felkelt tetszhalott állapotából a magyar lakásépítés, köszönhetően a kormány családtámogatási rendszerének, valamint a befektetési céllal vásárlók megjelenésének. Éppen ezért minden olyan hír érdekes mostanság, ahol az újépítésű ingatlanok kapcsán botrányról, a vásárlók becsapásáról esik szó, hiszen a pénzügyi válság előtt tele volt a sajtó ilyen esetekkel. Mostanában a balatonfüredi Silver de Lux Apartmanház kapcsán hallani rémhíreket, például azt, hogy hiába fizették ki sokan lakásuk vételárát, mégis elveszíthetik azokat. A 2013 óta tartó pereskedés végére most úgy tűnik, végre pont kerülhet. Barna Tibort, a Silver de Lux Kft. ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogy szerinte hogyan fajultak el a dolgok idáig, illetve mi lesz az évek óta ingatlanjukban lakók sorsa. És persze arról, hogy ha van, mi a tanulsága ennek a sokszereplős, kusza történetnek.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a KELER Központ Értéktár Zrt. Európa hatodik legnagyobb pénzintézetével, a francia Societe Generale-lal. Az együttműködés keretében a Societe Generale Securities Services az euró ellenében, T2S-ben elszámolandó értékpapír tranzakciók teljesítéséhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatásokat biztosítja majd a régiós központi értéktári pozíció megszerzésére törő KELER részére.

Már több, mint 30 ezren letöltötték az Erste legújabb, MobilBank elnevezésű applikációját. Az alkalmazás hozzájárul az egyszerűbb banki ügyek könnyebb és gyorsabb intézéséhez: segítségével megtekinthető a számlaegyenleg, a tranzakciók részletei, de indítható utalás is.

Az ALTEO Group anyavállalata – az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. – részvényeinek nyilvános forgalomba hozatala 2016. szeptember 26-án kezdődik és legkésőbb október 17-ig tart. A tranzakció célja tőkeemelés, melynek keretében új ALTEO részvényeket értékesítenek.

2016. júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,9, naptárhatástól megtisztítva 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, amiben elsősorban a júliusi viszonylag magas bázis hatása játszott szerepet. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2016. január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a várható gazdaságösztönző lépésekre csak a fiskális egyensúly megtartása mellett kerülhet sor.

A jelenlegi finanszírozás mellett is óriási tartalékok vannak a magyar egészségügyben, ám ezek kiaknázásához alapvető változásokra lenne szükség az orvos-beteg viszonyban, több időt és energiát kellene áldozni a betegigények mélyebb megismerésére, a betegek és az ellátásban részt vevők mindennapjainak megkönnyítésére és pszichés támogatására – állítja Ficzere Andrea, a budapesti Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója. Az Uzsokiban már több ilyen jellegű kezdeményezés is működik, mint például a betegek és a kórházi dolgozók gyermekei számára kialakított gyermekmegőrző, az ingyenes nyári táborok, illetve pszichológus segít az orvosoknak és az ápolóknak a kritikus helyzetek kezelésében, de támogatják az önszerveződő betegklubokat is. A főigazgató asszony szerint mindez egy szükséges szemléletváltás része, amelynek központi eleme az egészségügyben még mindig domináló feudális, hierarchikus viszonyok lebontása, és az orvos-beteg kapcsolat új alapokra helyezése, a betegközpontúság fókuszba állítása.

2016 júliusában a mezőgazdasági termelői árak 1,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek 1,2, illetve az élő állatok és állati termékek 1,1%-os árnövekedéséből tevődik össze. Míg a sertés felvásárlási ára az elmúlt három hónapban folyamatosan növekedett és így az elmúlt két év legmagasabb értékét érte le, addig a tejnél az árcsökkenés tovább folytatódott.

2016 júliusában az ipari termelés volumene 4,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés lényegében változatlan (–0,1%) maradt. 2016 júliusában kettővel kevesebb volt a munkanapok száma, mint egy évvel korábban. 2016 első hét hónapjában a termelés 1,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

– Aláírta a megállapodást a román árutőzsde (Bursa Romana de Marfuri, BRM) és a KELER KSZF a BRM platform ügyfeleinek nyújtandó központi klíringszolgáltatások elindításáról. A két társaság 2017-től nyújtja a szolgáltatásokat, ennek révén a BRM lesz az egyetlen árutőzsde Romániában, amely ügyfeleinek ilyet is biztosít.

2016. január 1-jétől szeptember 2-ig a program harmadik szakaszában részt vevő hitelintézetek 202,3 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB felé, 8170 ügylethez és 6055 vállalkozáshoz kapcsolódóan. A jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a múltbeli törlesztéseket, valamint a még le nem hívott hitelrészeket nem tartalmazó – hitelállomány 141 milliárd forint. A program három szakaszában 2013 júniusa óta együttvéve 34 237 vállalkozás jutott finanszírozáshoz közel 2 329 milliárd forint összegben.

A klíring fontossága a Lehmann Brothers 2008-as csődje óta egyre inkább felértékelődik, hiszen a klíringházak a rajtuk keresztül nyitott pozíciókat azokban a vérzivataros időben is zárni tudták, így ügyfeleik a pénzükhöz jutottak.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2016 II. negyedévében 2,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások, az ipar és a mezőgazdaság járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt.

A korábbi hónapokhoz képest jelentősen lelassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése júliusban, ugyanis az egy évvel korábbi 7,4 százalékhoz képest mindössze 2,7 százalékos volt a havi növekedés. A kérdés az, hogy ez trendforduló, vagy csak megbicsaklás.

2016. júniusban a kivitel volumene 7,4, a behozatalé 6,6 százalékkal, az aktívum 265 millió euróval nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2016 első hat hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 5,4 milliárd euró volt.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor több ügyféljelzés is érkezett, miszerint egyes bemutatókon – a jogszabályi tilalom ellenére – hitelfelvétel útján is lehetővé tették a termékek megvételét.

2016. május–júliusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 78 ezer fővel 228 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal 5,0%-ra csökkent. A nőket alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, esetükben a javulás is nagyobb mértékű volt.

A nyilvános részvényértékesítést tervező vállalatcsoport árbevételét 68, EBITDA-ját pedig 201 százalékkal növelte 2016 első félévében az egy évvel korábbi bázisidőszak eredményeihez képest.

2016 júniusában a bruttó átlagkereset 259 900 forint volt, 5,7%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. 2016. január–júniusban a bruttó átlagkeresetek 6,0%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 172 800 forint volt.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a 2016 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -1,1 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 75,5 százalékát érte el 2016 második negyedévének végén. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége a 2016 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,8 százaléka volt.

Egyre erősebb számokat produkál a hazai autógyártás. A 2015-ös rekordbevételű év után 2016-ban dinamikusan növekszik a szektor alkalmazottainak száma, amely rendkívül jó előjel az idei bevételek tekintetében is.

2016 júniusában a mezőgazdasági termelői árak 1,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 3,5%-os növekedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 1,8%-kal csökkent.

2016 júniusában az ipari termelés volumene 0,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. 2016 első hat hónapjában a termelés 2,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Fundamenta ez év júliusában fontos mérföldköveket ért el: 2009 év végéhez képest mintegy két és félszeresére növelte élő lakáshitel-ügyeinek számát, így aktuálisan már több mint 100 000 hitelszerződést kezel.

2016. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4%-kal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,3%-kal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 2,9%-kal nőtt.

2016 júniusában az építőipari termelés volumene 16,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés a két építményfőcsoportban eltérően alakult: az épületek építése 7,4%-kal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 36,8%-kal visszaesett. Az építőipari termelés volumene az első hat hónapban 25,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A második negyedévben az építőipar termelői árai 2,9%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Duna House csoport tagjaként az Impact Alapkezelő Zrt. hamarosan megkezdi a Lakóingatlan Befektetési Alap jegyeinek értékesítését.

2016. április–júniusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 76 ezer fővel 234 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal 5,1 százalékra csökkent. A nőket alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, esetükben a javulás is nagyobb mértékű volt.

Az uniós pénzek baráti elosztogatásának, majd várható elapadásának köszönhetően nagy lesz a kapkodás a magyar gazdaságpolitikában 2020 után.

Az előzetes várakozásokhoz képest magasabb, összesen 11,350 millió euró értékben értékesített kötvényeket intézményi befektetők részére Magyarország vezető ingatlanpiaci vállalkozása a vállalati kötvény rábocsátása során. Így, az egy hónappal korábbi első értékesítési körrel együtt, eddig összesen közel 30 millió euró értékben vásároltak Wing kötvényeket a befektetők.

2016. májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,8, naptárhatástól megtisztítva 5,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2016. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Júniusban 1,5%-os csökkenést láthattunk a befektetési alapok vagyonában. A fejlett világ tőzsdéi némileg korrigáltak, fejlődő világ tőzsdéi pedig kisebb emelkedést mutattak a múlt hónap során. A pesti börze indexe a kettő közötti átlagot produkálta. A devizapiacon a forint mind euróhoz mind a dollárhoz képest gyengült.

Mintegy 35 százalékkal csökkentheti a rövid távú, betegség miatti hiányzások számát, és 10 százalékkal növelheti az irodai dolgozók munkahatékonyságát az irodahelyiségek megfelelő frisslevegő-ellátása és légszűrése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) április 27-étől a jogsértő állapot megszüntetéséig felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb Nyrt. (Norbi Update) részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Mivel a kibocsátó a rendszeres tájékoztatás közzétételével eleget tett a korábbi jegybanki kötelezésnek, az MNB tegnap intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.