Legfontosabb témák

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – a bruttó átlagkeresetek 3,6, a nettó átlagkeresetek 5,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szeptember eleje óta több mint 46 000 cégnek és civil szervezetnek küldte el az új átláthatósági nyilatkozatot, közülük több mint 700 nem küldte vissza azt határidőre. Tőlük utólag is visszavehetik a pályázati támogatásokat. Meglepetés, hogy több takarékszövetkezet is szerepel az NFÜ listáján.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szervezésében kerekasztal-megbeszélésen vitatták meg az illetékesek a devizahiteles kérdéskör jogi rendezésének lehetőségeit. Az eredmény sokak számára csalódás lehet, hiszen úgy tűnik, nem annyira a devizahitelesek megmentése, inkább a bíróságok leterheltségének megszűntetése volt a téma. Most az látszik valószínűbbnek, hogy a bajba jutott hiteleseken csak a bíróságok segíthetnek, pontosabban csak azokon, akik perelnek. A kormány pedig igyekszik felkészüli a várható devizahiteles percunamira.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter magánvéleményként megfogalmazva, azt javasolta a jegybank növekedési hitelprogramja kapcsán, hogy az építőipar fellendítését 2014-ben célszerű lenne kiterjeszteni a magánberuházások, magánlakások építésének támogatásával. A hitelnet.hu elemzői kiszámolták, mit jelentene ez számokban, ha a jegybank a magánlakások támogatása mellett döntene.

A válság felerősítette a külföldi-ellenességet a gazdag európai országokban, az igazság azonban az, hogy ezek az országok a bevándorlással jókora nyereséget érnek el - írja a Pénzügyi Szemle Online Blog.

Folytatva a korábbi hónapokban tapasztalt növekedést, 2013 szeptemberében az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Bár a jelenlegi magyar gazdasági helyzetben a cégvezetők többsége a nyereséges működésre, a szabályozói környezet változásaira, és úgy általában a napi tűzoltásra kénytelen koncentrálni, jó tudni, hogy a stratégiai gondolkodásra is marad azért idő és energiai. Olyan ez, mint amikor a favágó nem élezi meg az egyre csorbább fűrészét mondván, nem ér rá erre, dolgoznia kell. Így persze egyre romlik a hatékonyság, végül pedig mégis csak meg kell állnia.

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke a harmadik negyedévében 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A mezőgazdasági vállalkozások az Agrár Széchenyi Kártyát 4 százalék kamattámogatás mellett vehetik igénybe. A nyár óta megemelt állami kamattámogatás hatására a korábbinál is olcsóbbá vált likviditási hitelkonstrukció feltételeit a bankok igyekeznek még tovább javítani, mert a mezőgazdasági vállalkozások többnyire jó adósnak számítanak.

Talán már jövőre is fizetős lehet a német autópályák használata, írja az EUobserver.

A devizahitelezés legnagyobb problémája az, hogy a bankok olyanoknak adtak devizahitelt, akik forinthitelt egyébként nem kaphattak volna. Ugyanaz az ember, ugyanaz a fedezet, ugyanaz a rendszeres jövedelem, ugyanaz a hitelösszeg, mégis, forintban hitelképtelen, frankban hitelképes volt.

Nagy változások előtt áll a Tokaji Borvidék, a cél a korábbi világhírnév visszaszerzése. Ennek részeként fejlesztik az ültetvényeket, megszűntetik a gyengébb minőségű, 3 és 4 puttonyos aszút, a kisebb termelők pedig közösen palackozhatnak, illetve egységes markatinget kapnak.

Milyen hatással lesz a Fidesz frakció által nemrég benyújtott és a Parlament által hamarjában elfogadott devizaadós-mentő csomag az egyébként is nehezen magára találó ingatlanpiacra? Hogyan befolyásolhatja ez az árakat, elindulhat-e végre a drágulás, vagy további csökkenésre számíthatunk? Az ingatlanpiacról, valamint az ingatlanközvetítői piacon dinamikusan építkező OTP Ingatlanpont hálózat lehetőségeiről beszélgettünk Kosztolánczy Györggyel, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatójával.

Miközben már egy hónapnyi betegállománnyal egy 200 ezres fizetés csaknem fele elvész, a biztosítást vásárlók zöme a tényleges megélhetéshez szükséges összeg mindössze egytizedét szánja biztosítási összegben a kieső kereset pótlására.

Hogyan lehet megduplázni a sertésállományt? Hogy versenyezhetünk az olcsóbb konkurenciával? Mennyi pénz kellene az ágazatnak? Az adottságokról és a lehetőségekről az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója.

Októberben a fogyasztói árak 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia árak, valamint a tartós fogyasztási cikkek, a járműüzemanyagok és a ruházkodási cikkek ára csökkent, a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Munkára fogni megtakarított pénzünket nem nagyobb feladat, mint elindítani egy csoportos beszedést. A többség mégis úgy véli, hogy a befektetés, illetve az általa megszerezhető hozam, nyereség csak a gazdagok és az üzletemberek kiváltsága. Pedig ez nem így van. Bárki könnyedén gondoskodhat megtakarítása értékállóságáról és gyarapításáról. Például az értékpapírpiacon, ahová most egy akár díjmentes megbízással bármikor beléphetünk.

Új fejlemény MOL-INA ügyben, hogy múlt hét pénteken piaczárás után a Mol közzétett egy közleményt, ami szerint a Mol igazgatósága a cég ügyvezető testületét megbízza, hogy készítse elő a Mol számára az INA részvények eladását. A hírre azonnal adni kezdték a papírt, ami nem megleő, hiszen az INA-val a MOL az EBIDTA-ja 30 százalékát, valamint kitermelése 40 százalékát veszítené el.

Tízből hat megkérdezett kkv-ét hidegen hagy a Növekedési Hitelprogram által kínált kedvezményes hitel, többségük szerint pedig a beruházásaik növeléséhez pedig nem az olcsó forrás, hanem a kedvező piaci lehetőségek és gazdasági kilátásokat hiányoznak.

Jogilag is egy kézbe került a KITE Zrt. részvényeinek meghatározó többsége. A 2012-ben 200 milliárd forintos forgalmat elérő vezető mezőgazdasági integrátor ezzel újult erővel haladhat tovább sikerekkel kikövezett pályáján. Az idei év első kilenc hónapjában is növekvő társaság stratégiai megállapodások megkötésével erősíti tovább pozícióit.

Jelenleg mintegy 2600-2800 peres ügy van folyamatban, de egyelőre 10 alatti azon eljárások száma, mely a bank számára kedvezőtlen módon zárult, olyan ítélet pedig még nem született, mely a devizahiteles szerződés semmisségét jelentette volna ki. Ilyen előzmények után kétséges, hogy a Kúria jogegységi határozata valóban olyan megoldást hoz majd, amit a devizahitelesek remélnek.

Az első öt nap adatai szerint egyébként koncentráltabb lett a verseny: a szerződések közel kétharmadát eddig három biztosítónál: az Allianznál, a Postánál és a Groupamánál kötötték. Az idei évben a kgfb-t saját biztosítójuknál felmondó és újrakötő autósok aránya 34 százalék.

Tegnap átadták a Dalkia Energia csoport új szalmatüzelésű erőművi blokkját Pécsett. Ezzel Pécs lett az első olyan hazai nagyváros, amelynek távfűtését teljes egészében biomassza alapú megújuló energiaforrásból fedezik.

Az egészségügyért felelős tárca optimizmusa ellenére sem tudnak a patikusok önerőből, külső finanszírozás nélkül eleget tenni a törvényben előírt és év végéig teljesítendő minimum 25 százalékos tulajdonszerzési kötelezettségüknek. A kutyaszorítóba került patikusoknak azonban segítséget jelenthet, hogy a legnagyobb bank éppen ma jelentette be, van már speciális üzletrész-vásárlást támogató hitele.

Elfogadta a parlament az árfolyamgát kiterjesztését és a kilakoltatási moratóriumot elrendelő törvényt. Vannak azonban, akiket nem véd meg a kilakoltatási moratórium, illetve a törvény hatályba lépéséig hátra lévő pár napban is történhetnek még kilakoltatások.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be a szociális és családügyért felelős államtitkár csütörtökön.

A hazai kkv vezetők átlagosan 5,1 százalékos árbevétel és 2,8 százalékos nyereségnövekedést várnak. Az árbevétel jövőbeni alakulását tekintve a középvállalatok, míg az eredményvárakozásokat illetően a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A Kúria közleményben igyekszik lehűteni azokat a felfokozott várakozásokat, miszerint a Kúria várható jogegységi határozata megoldást jelentene a devizahitelesek problémájára.

A parlament kivételes sürgős eljárásban fogadta el kedden a devizahitelesek segítésére hétfőn beterjesztett indítványt. Összeállításunkból nem csak az derül ki, hogy pontosan mit tartalmaz a Fidesz frakció által kidolgozott csomag, hanem az is, hogy pontosan mennyit is nyernek vele a devizahitelesek.

A Magyar Nemzeti Bank a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre felügyeleti biztosokat rendelt ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez. A biztosok feladata a betétesek védelme érdekében a takarékszövetkezet prudens működésének, tőkehelyzetének és likviditási helyzetének biztosítása.

A Kormány 2013. október 18-án az Országgyűlés elé terjesztette az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. összegyűjtötte az ÁFA és a Számviteli törvényekkel kapcsolatos lehetséges változásokat.

A péntek éjféli határidőig új tarifát hirdetett valamennyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kínáló társaság. A Netrisk.hu által végzett első számítások azt mutatják, hogy hosszú évek után megáll az kötelezős átlagdíjak csökkenése, sőt, az idei kampányban akár 6-8 százalékos átlagos díjemelkedésre is számítani lehet.

A határon átnyúló finanszírozási ügyletek terén fontos változásokat jelent az új Ptk. hatálybalépése. Egy külföldi székhelyű bank vagy bankkonzorcium által magyarországi vállalatnak, vagy magyar leányvállalattal rendelkező vállalatcsoportnak nyújtott hitel esetén kiemelkedően fontos szerepe van a tranzakcióban részt vevő társaságok által nyújtott biztosítékok szabályozásának.

Javulóban a számlafizetési fegyelem, mivel mind a fizetési határidők, mind pedig a fizetési késedelmek csökkentek 2013 harmadik negyedévében, áll a Bisnode döntéstámogató üzleti információszolgáltató elemzésében. A működő cégek száma is csökkent, azonban ez annak tükrében, hogy jelenleg 560 ezer aktív vállalkozásból mindössze közel 120 ezer foglalkoztat legalább 1 főt, és éri el a bevétele az éves 20 millió Ft-ot nem nevezhető problémának. A csökkenés egészséges is lehet, ha közben az életképes, foglalkoztatni és stabil árbevételt elérni képes cégek köre erősödik, így ez egy stabilabb cégszerkezetet is eredményezhet.

A kormányzat gőzerővel dolgozik a banki költségek lefaragásán, aminek legújabb eleme a havi 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel. A Bankmonitor pénzügyi oldal számításai szerint azonban egy jól megválasztott bankszámla esetén is a banki költségek 75 százaléka maga a tranzakciós illeték, vagyis ha drága s szolgáltatás, azért leginkább maga az állam felelős.

A marketing szakma már rég felfedezte magának a közösségi oldalakban rejlő lehetőségeket, miért ne alkalmazná ugyanezt a költséghatékony módszert a HR szakma is a toborzás során? Aki pedig nem kezeli körültekintően a közösségi oldalakon található személyes információit, az könnyen hátrányba kerülhet.

Mennyibe kerül majd az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak? A Pénzkérdés blog kiszámolta.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a piaci várakozásokkal megegyező mértékben, 20 bázisponttal 3,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. Az MNB immár sorban a tizenötödik alkalommal csökkentette a jegybanki alapkamatot. Szakemberek további csökkentéseket várnak, hiszen az infláció és a pénzpiaci optimizmus ezt egy ideig még lehetővé teszi. De meddig folytatódik a trend?

Biztos volt a !!444!!! sikerében, ezért mert mindent feltenni az új vállalkozásra – mondta el a Marketing&Media magazinnak adott interjúban Uj Péter, a portál alapító-főszerkesztője, az idei top 25-ös rangsor nyertese. Az év végére naponta 120-150 ezer egyedi látogató a célkitűzés.

Az idei fűtési szezont a hazai rendszerek majdnem ötöde már úgy kezdte, hogy biomasszát is használnak a hőtermeléshez.

Sikeres, fiatal magyar designerek vállalkozásiba száll be 126 millió forintos tőkebefektetéssel kisebbségi tulajdonosként a Széchenyi Tőkealap. Abodi Dóra divattervező és Vágó Réka cipőtervező a tőkeinjekciónak köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy vállalkozásaikat nemzetközileg is versenyképes cégekké fejleszthessék.

A jövő évi adócsomag részét képezné az a módosítás, melynek értelmében adómentessé válna az adósságelengedés minden hiteltípusnál - olvasható a Lakásfókusz blogon.

Vészesen közeledik a november 5., ameddig az Egis részvényesek élhetnek a többségi tulajdonos Servier Csoport által tett 28 ezer forintos vételi ajánlattal. A kisbefektetők egy része abban bízik, hogy összefogással feljebb srófolhatják az árat, közben pedig a Csányi Sándor OTP bankvezér érdekeltségébe tartozó szingapúri CSAM alap is bevásárolta magát a cégbe. Összeszedtünk minden fontos információt az év tőzsdei sztorijáról.

A melankólia és a megszerezhető boldogság kapcsolatát vizsgálja Soós Tamás legújabb kiállítása az A 38 hajón. A művésszel a melankólia kiemelt magyarországi csúcsairól, végesség tudásáról és a válság jótékony műkincspiaci hatásairól beszélgettünk.