Legfontosabb témák

A 2016. július 12-14-i viharokat követő kárbejelentések száma a becslések szerint meghaladhatja a 10 ezret, a kárérték pedig elérheti az egy milliárd forintot is – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a legfrissebb becslést.

Harmadszor kapta meg a K&H a „Magyarország legjobb bankja” elismerést. Az Euromoney nemzetközi pénzügyi folyóirat Kiválósági Díját Londonban vehette át Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

Havi alapon csökkent, éves összevetésben azonban jelentősen nőtt az ipari termelés májusban.

A 2014-2020-as programozási időszak gazdaságfejlesztésre szánt uniós pályázati forrásainak 75 százaléka válik elérhetővé még 2016-ban, a teljes keretet pedig a tervek szerint legkésőbb 2017 második feléig hirdetik meg. Az uniós támogatási dömping a közbeszerzéseket is felpörgeti, miután az új Kbt. kötelezővé tette a közbeszereztetést a 25 millió forintos érték feletti egyedi beszerzések esetén.

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta az ALTEO Group anyavállalata, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. nyilvános részvény-kibocsátási tájékoztatójának közzétételét, ezzel megnyílt az út a smart energy management szolgáltatásokat nyújtó vállalat őszre tervezett nyilvános részvényértékesítése előtt.

40 millió euró értékű kötvényértékesítési programot indított a hazai ingatlanpiac egyik legnagyobb, magyar magántulajdonban lévő vállalkozása, a Wing Csoport.

A felsővezetők egyre optimistábban látják a gazdaság jövőjét, a velük szembeni elvárások között pedig mind fontosabb a rugalmasság, míg a szaktudás fontossága némileg csökkent.

2016 június 13-án elfogadta a parlament a szakma által csaknem hat éve várt megújuló villamosenergia-támogatási rendszert (METÁR) meghatározó törvényt, ami lendületet adhat a magyar megújuló energiatermeléshez szükséges fejlesztéseknek, beruházásoknak. Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group elnök-vezérigazgatója szerint a METÁR jövő évi elindulása igazi áttörés, mint ahogy az is, hogy a kormányzat deklarálta, teljesítik azt a vállalást, hogy 2020-ra 14,65 százalékos lesz a megújuló energia felhasználás aránya a teljes energiafogyasztáson – azaz a villamosenergia- és hőtermelést, valamint a közlekedést is beleértve - belül. 

Az idei év második negyedévében egy átlagos magyar 12 287 forintot fizetett a bankoknak, ami az átlagos havi nettó fizetés 7,6 százaléka – derül ki a Bankmonitor.hu újonnan bemutatott Lakossági Banki Kiadás Mutatójából. A pénzügyi termékeket összehasonlító oldal által közölt mutató számszerűsíti a kamatokat, költségeket, és a hitelek tőketartozásának visszafizetését is.

Mintegy 5-600 milliárd forintnyi új fejlesztés indulhat el a közeljövőben az Országgyűlés által tegnap elfogadott megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (röviden METÁR) jövő év eleji életbe lépésével.

Nagyságrendileg 3-6 százalék közötti hitelkamatokra számít a kkv-szektorban a növekedési hitelprogram, azaz az nhp kivezetését követően Balog Ádám.

2016. áprilisban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3, illetve 3,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,7 százalékkal emelkedett. A szálláshelyek vendégforgalmának csökkenésében szerepet játszott a bázisidőszak magas húsvéti vendégforgalma. Az első négy hónapban a vendégforgalom 7,2, az árbevétel 8,5 százalékkal nőtt 2015 azonos időszakához viszonyítva.

Az értékpapír-statisztika adatai alapján a rezidensek által kibocsátott hitelviszonyt és tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírok forgalomban levő állománya piaci értéken 41016 milliárd forintot tett ki 2016. április végén, ami 291 milliárd forint növekedést jelent március végéhez képest.

06. 10. 08:46 Mi ezzel a probléma?

Szemerey semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy egyre több rokon bukkan fel az MNB környékén és szerinte az is természetes, hogy bankján keresztül családjának tagjai is részt tudtak venni a növekedési hitelprogram nyújtotta kedvezményekben.

Az uniós finanszírozású beruházások mellett  megjelennek a vállalkozások által elnyert vissza nem térítendő uniós támogatások felhasználásához kapcsolódó közbeszerzések is. A vállalkozások számára pedig kifejezetten kedvező, hogy a tavaly év végén életbe lépett új közbeszerzési törvény számos adminisztrációs könnyítést vezetett be – hangzott el a Start Garancia Zrt. június 7-én megrendezett, elsősorban a közbeszerzési eljárásokban érintett szervezeteknek szóló szakmai workshopján.

Június 15-én zárul a Társasházi Pályázat, amely 10 társasház és lakásszövetkezet egy-egy beruházását támogatja majd másfél-, egy- vagy félmillió forint értékben, így csökkentve a szükséges önerőt.

2016. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Június 15-éig adhatják be támogatási kérelmeiket a lakóközösségek a jelenlegi egyetlen országos, társasházakat és lakásszövetkezeteket támogató pályázatra, a Társasházi Pályázatra. A pályázat keretében tíz lakóközösség jut másfél-, egy-, illetve félmillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz, méghozzá egyszerű adminisztráció mellett. A nevezéshez ugyanis csupán a háromoldalas jelentkezési lap kitöltésére van szükség, egy lakóközösség ráadásul akárhány pályázatot beadhat – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

„Startoljon rá a közbeszerzésekre! – Új lehetőségek a kkv-k előtt” címen június 7-én szakmai workshopot szervez a közbeszerzési eljárásokon rendszeresen elinduló vállalkozások, a közbeszerzési tanácsadók, valamint a közbeszereztető szervezetek számára a Start Garancia Zrt.

2016 áprilisában a szezonálisan igazított adatok szerint csak a tranzakciókat figyelembe véve a háztartások nettó hiteltörlesztők voltak, illetve betéteik állománya is csökkent. A nem pénzügyi vállalatok tranzakcióból eredően nettó hitelfelvevők voltak, valamint betéteik állománya is növekedett.

A két millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkezők leginkább bankbetétben, befektetési alapban és Tartós Befektetési Számlán tartják a pénzüket, ugyanakkor az is elmondható, hogy az egyes befektetési termékekkel kapcsolatban nem feltétlenül teljes körűek az ismereteik. Az idei első negyedév tapasztalatai alapján 2016 egyik slágere az állampapír mellett az ingatlanalap lehet.

2015-ben több mint 22 milliószor vásároltunk terméket online, melynek közel 30%-át személyesen a webáruház saját boltjában vettük át, azonban éves szinten így is közel 15 millió csomag talált gazdára valamely köztes logisztikai szereplő révén – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatás-sorozatának idei második, logisztikára fókuszáló felméréséből.

Jellemzően az első negyedévben tartják be legnehezebben a fizetési határidőket a gazdasági szereplők, így – bár a mostani 67%-os arány némi visszaesést jelent a teljes 2015-ös évhez képest – az év hátralevő részében várhatóan 70% fölé emelkedik majd a határidőben kifizetett számlák aránya. Azok viszont, akik nem tudtak terminuson belül teljesíteni, jóval többet késtek a fizetéssel, mint egy évvel korábban.

A nemzetközi szakértők közel 70 milliárd dollárra becsülik az év végéig a zöld kötvények kibocsátásának mértékét globális szinten – 2016 első negyedévének végig 16,9 milliárd dollárnyi kibocsátás történt, emiatt az előző évhez képest becsült 60 százalékos növekedés korántsem tűnik túlzásnak. A legaktívabb időszakok a második- és a negyedik negyedév lehetnek, előbbinél az első negyedéves időszak bevételeinek statisztikáira alapozhatnak a vállalatok, utóbbinál pedig az egész éves teljesítmény alapján történhet nagyarányú kötvénykibocsátás. A szektorban zajló beruházási hullám amellett, hogy a részvény- és kötvénykibocsátások növekedését hozhatja, befektetési lehetőséget biztosít a magánszemélyeknek, hogy megtakarításukat egy folyamatosan fejlődő iparágba fektessék.

Az online kiszolgáláshoz párosuló alacsony költségeket és magas fokú transzparenciát várják el legfőképp a magyarok a modern, digitális banki szolgáltatásoktól – derül ki a Bankmonitor.hu friss digitális banki felméréséből, amelyet 1300 válaszadó töltött ki. A válaszadók markáns véleménye alapján kiemelten fontos lenne hazánkban is - az Európa több országában ma már működő - fiók felkeresése nélkül megvalósítható számlanyitás és bankváltás.

Árbevételét 115, EBITDA-szintjét 189 százalékkal növelte az ALTEO Group 2016 első három hónapjában az előző évi bázisidőszakhoz képest. Az eredményesség jelentős javulása elsősorban a Sinergy sikeres akvizíciójának és teljes körű integrálásának köszönhető. A Smart Energy Management szolgáltatások területén vezető szerepet betöltő magyar vállalatcsoport a közgyűléstől kapott felhatalmazása alapján továbbra is vizsgálja a tőkepiacokon keresztüli tőkebevonás lehetőségét.

Magyarország bruttó hazai terméke 2016 első negyedévében 0,9 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az adat a várttól elmarad, ráadásul az előző év utolsó három hónapjához képest 0,8 százalékos volt a visszaesés. A kormány valószínűleg ezért lazít a monetáris politikán, illetve támogatja az építőipart, ugyanis ezek nélkül a magyar növekedés a régió sereghatója lehet.

Sajátmárkás üdítőkkel, street food kínálattal, valamint korszerű arculattal várja régi és új vásárlóit legújabb üzlettípusában a Fornetti. Magyarország vezető fagyasztott pékáru gyártója a „Fornetti Food and Beverage” (FFB) üzletlánc első boltját a Ferenciek terén április elején nyitotta meg; az új üzlettípus lesz a nyugat-európai terjeszkedés zászlóshajója is. A cég az üzlettípusból a fővárost és a vidéki nagyvárosokat egyaránt lefedő üzletlánc kiépítését tervezi.

Az MNB 17,2 millió forint bírság megfizetésére, s a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Solar Capital Markets Zrt.-t a működését érintő prudenciális és fogyasztóvédelmi jogsértések miatt.

Egy az Egyesült Államokban publikált tanulmány szerint a vizsgált daganatos betegek 49 százalékánál a halál közvetlen oka nem a tumor, hanem más, többnyire szív- és érrendszeri megbetegedés. A tumoros megbetegedések során alkalmazott sugárterápia ugyanis károsítja az ereket, mellkasi besugárzásnál pedig jelentős a szívbetegség kialakulásának kockázata. A budapesti betegek ellátásában az Uzsoki Utcai Kórház új, Magyarországon egyedülálló Onkokardiológiai Endovaszkuláris Centruma jelenthet áttörést, ahol a rákos betegek komplex ellátást kaphatnak. A fejlesztés azért is fontos, mert Budapest nem csak nemzetközi összehasonlításban, hanem a vidéki nagyvárosokhoz képest is rosszul ellátott területnek számít a szívkatéteres laborok számát és elérhetőségét tekintve.

Nagy értékű logisztikai ingatlant vásárolt az OTP Ingatlanbefektetési Alap a Győri Ipari Parkon belül. A mintegy 30 ezer négyzetméteres raktárbázis minőségének, korszerű infrastruktúrájának és stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően jelenleg gyakorlatilag teljes kihasználtsággal működik, bérlői között hazai és multinacionális vállalatok is megtalálhatók. 

Április 21-étől és 29-étől két új, Széchenyi 2020-as kiírás keretében juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz a társasházak és lakásszövetkezetek. A pályázatok célja az épületek lakó- és közösségi funkcióinak erősítése, a vidéki és a pest megyei leszakadó települések felzárkóztatása az épületek energetikai, közösségi és szociális jellegű rehabilitációjával. A pályázatok területi korlátozása mellett fontos kitétel, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek csak a helyi önkormányzat konzorciumi partnereiként vehetnek részt – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

2016. februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,1 százalékkal emelkedett az értékesítés. 2016. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Erősít a vagyonkezelés területén az Erste Bank, ezért bővíti prémium- és privátbanki szolgáltatásait. Míg 2006-ban, az Erste Private Banking indulásakor mintegy 16 ezer privátbanki számlát kezeltek a hazai pénzintézetek, addig idén már a 48 ezret is meghaladja ez a szám, az átlagosan 120 millió forint megtakarítással bíró ügyfélkör aránya pedig jelentősen nőtt a lakosságon belül.

2016. április 21-én került lezárásra a tranzakció, amelynek értelmében a Metro House 100 százaléka a magyarországi Duna House Csoport tulajdonába került. A befektetett összeg egy része Duna House részvény formájában lett kiegyenlítve, míg a fennmaradó részt banki hitelből finanszírozza a cégcsoport.

A magyar egészségügy ezer sebből vérzik: a szakorvosok és az ápolók külföldre vándorolnak, háziorvosi praxisok állnak évek óta betöltetlenül, bizonyos vizsgálatoknál és beavatkozásoknál több hónaposak a várólisták, a kórházi adósság pedig évről évre újratermelődik. Az orvosszakma szerint évi 400-500 milliárd forint hiányzik a rendszerből, míg a szakpolitikusok úgy tartják, a kórházak gazdálkodásának radikális átalakítása nélkül értelmetlen pluszpénzt beleönteni ebbe a feneketlen zsákba. Így aztán alig változik valami rendszerszinten. Az egészségügy rendbetételét szolgáló szakmai és politikai kísérletek eddig felemás vagy részmegoldásokat hoztak, főleg azért, mert általában egy-egy tünetet próbáltak meg kezelni. Ezért fontos teljes rendszerben gondolkodni, ezért van szükség olyan új, innovatív ötletekre, amelyekkel a magyar egészségügy meglévő kapacitásai és adottságai jobban szolgálhatják a betegek érdekeit. Ezekről beszélgettünk Dr. Drexler Donáttal, az egészségügyi ágazati stratégia egyes részterületeiben közreműködő, végrehajtó, az állami tulajdonú egészségügyi intézmények beszerzéseit támogató Egészségügyi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójával. A szakember szerint az állami egészségügy céljának pontos meghatározásával és innovációval megoldható az alulfinanszírozás problémája, miközben az ellátás színvonala is javulna, a hálapénz pedig egyszerűen okafogyottá válna és kikopna a rendszerből.

Márciusban 1,5 százalékos növekedést láthattunk a befektetési alapok vagyonában. A fejlett és a fejlődő világ tőzsdéi jelentősen emelkedtek a hónap során és tulajdonképpen a fejlődő piacokkal összhangban emelkedett a pesti börze indexe is.

Egy 2011-es MNB-tanulmány szerint 2009-ben 474 milliárd forintba került a készpénzes fizetési rendszer fenntartása, pedig akkor még a jelenlegi készpénznek a fele volt forgalomban. A magas költség nem meglepő, hiszen nálunk a fizetések 78 százaléka készpénzes. Norvégiában ugyanez 6 százalék körül van.

2016. februárban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13, illetve 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, így összességében 12 százalékos volt a növekedés. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 11 százalékkal emelkedett.

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Ezen időszak alatt jelentős mértékben csökkent az üzemanyagok ára. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek drágultak.

Több amerikai elemzés jelzi, hogy a technológiai fejlődés hatására a bankfióki hálózat szerepe is tovább csökken majd, a mikrofiókok és az okostelefonok veszik át a banki tranzakciók bonyolításának újabb körét.

A Kárrendezési Alap (Alap) a törvény által meghatározott március 31-i határidőig megvizsgálta a Quaestor és Hungária kötvényesek kérelmeit. A kárrendezési jogosultságról és a törvény alapján kifizethető összegről szóló értesítő levelet a napokban kapja meg közel 32 ezer kérelmező. A kifizetések a levél kézhezvételétől számított 30 napos határidő leteltét követően kezdődhetnek meg.

Nyár óta folyamatosan csökkennek az ipari termelői árak Magyarországon, így értékben a 2011 őszi szinten vannak.

Március 21-től megváltozott a jelzálog fedezettel bíró lakáscélú és szabad felhasználású hitelek elő- és végtörlesztésére vonatkozó törvényi szabályozás. Az előtörlesztés drágább lett, a hitelkiváltás olcsóbb a Bankmonitor.hu piacfelmérése szerint. 

Az MNB 8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Budapest Bankra, annak a személyi kölcsöneivel kapcsolatos jogsértő kereskedelmi kommunikációja miatt. A hitelintézet számos hirdetésében nem megfelelő módon tette közzé a teljes hiteldíj-mutatót.

2016. januárban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,8, illetve 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 6,0 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 3,8 százalékkal emelkedett.

2016. januárban a bruttó átlagkeresetek 5,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenése következtében – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,4 százalék volt.

Az „Év Alapkezelője” cím mellett az „Év Portfóliómenedzsere” és az „Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere” díjat is a Concorde ALAPKEZELŐ nyerte el a Privátbankár.hu hazai alapkezelőket díjazó szakmai versenyén. A megmérettetésen az ALAPKEZELŐ befektetési alapjainak kiemelkedő teljesítményét is díjazták, a legjobb kiegyensúlyozott vegyes alapot, feltörekvő piaci részvény alapot és abszolút hozamú származtatott alapot is a társaság tudhatja magáénak.

2016 januárjában az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 0,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A hazai online kiskereskedelem 2015-ös forgalma elérte a 270 milliárd forintot, mely 16%-os bővülés az előző évhez képest. Még mindig a műszaki cikkek a legkeresettebbek, de jelentősen gyarapodott a szépség, egészség és a játék, kultúra termékek forgalmán belül is az online csatornák aránya – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatás-sorozatának idei első felméréséből.

A Concorde ALAPKEZELŐ nyerte el idén a Euromoney ’legjobb privátbanki szolgáltató Magyarországon’ díját. Az 530 milliárd forint értékű vagyont kezelő Concorde ALAPKEZELŐ 2016-ban összességében a legjobbnak bizonyult a hazai privátbankok mezőnyében, s további öt részkategóriában is első helyen végzett a mértékadó nemzetközi pénzügyi magazin rangsorában. 

A kelet-közép európai régióban a magyarok számára a legfontosabb, hogy megtakarítsanak, a havi átlagosan félretett összegek összehasonlításában pedig a középmezőnyben vagyunk 15 ezer forinttal – derül ki az Erste Bank hét régiós ország megtakarítási szokásaira kiterjedő felméréséből. A megtakarítási célok tekintetében nincs jelentős eltérés az országok között: vészhelyzetre, illetve kisebb-nagyobb felújításokra, vásárlásokra tartalékolnak a legtöbben itthon, és a környező országokban is.

2015 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 4,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2015-ben a forgalom volumene – szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,6%-kal meghaladta az előző évit.

Ha a ciprusi székhelyű, itthon határon átnyúló befektetési szolgáltatást nyújtó IronFX Global Ltd. az ügyfelek megkeresései ellenére sem téríti meg azok követeléseit, az érintetteknek kártérítési igényüket a ciprusi pénzügyi ombudsmannak kell bejelenteniük.

4,2 százalékkal nőttek a bérek 2015-ben az előző évhez képest, így a bruttó átlagereset 247 800 forint volt. A pénzügyi szektorban dolgozók bruttó fizetése csaknem kétszerese az átlagnak.

2015 decemberében a mezőgazdasági termelői árak 5,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 12,6%-os emelkedésével függ össze, míg az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 6,0%-kal.

A KSH szerint 2015. decemberben a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,4 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 3,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábban mérthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 1,3 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,9 százalékkal emelkedett. 2015 egészében a szálláshelyek összesen 25 millió 765 ezer vendégéjszakát regisztráltak, 5,4 százalékkal többet, mint 2014-ben.

Az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés díjának március 1-jén éjfélig be kell érkeznie a biztosítóhoz, máskülönben a szerződés automatikusan megszűnik.