Legfontosabb témák

A BÉT prémium részvénykategóriájában jegyzett ingatlancsoport, az elsősorban budapesti irodaházakkal rendelkező, ingatlan üzemeltetéssel és bérbeadással foglalkozó az Appeninn Holding jó jövedelemtermelő képességű ingatlanjainak köszönhetően eredménytermelő képességét stabilizálta; EBITDA eredménye 1,5 millió euró volt. A társaság adózás előtti eredménye 717,5 ezer euró, az adózott eredmény pedig 551 ezer euró nyereséget mutat.

Ha megtakarítást választanak a magyarok, akkor leginkább a biztonság és a könnyű hozzáférhetőség a két legfontosabb szempont számukra, de egyre többen ismerik fel azt is, hogy időskori megélhetésükről nekik maguknak kell, mégpedig előre gondoskodniuk - derül ki az Erste Prémium legutóbbi elemzéséből.

A bankszektor megjelenéseinek száma a nyár eleje óta csökkenő tendenciát mutat, a teljes médiazajhoz viszonyított aránya a 34. héten érte el az éves mélypontot, az egyes bankok elérése is alacsonyabb a megszokott értékeknél. Az IMEDIA elemzése szerint a listavezető OTP 60 milliós reach-e mellett egyedül a Raiffeisen tudott 20 millió fölötti elérést felmutatni.

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint 2015 végére a lakáspiaci adásvételek száma akár a 150.000-et is elérheti. A növekedést továbbra is két fő erő mozgatja, a befektetők, és saját célra vásárlók. A nagyszámú vevő megjelenésének hatására 10 százalék alá csökkent az alku mértéke, csaknem egy hónappal csökkent az átlagos értékesítési idő a tégla- és panellakásoknál. Az előző év azonos időszakához képest az árak a fővárosban mind a tégla, mind a panel szegmensben megugrottak, az utóbbiban nagyobb – akár 20 százalékot meghaladó - mértékben. A piac az elmúlt hónapokban sem lassított, az első féléves tendenciák tovább folytatódnak.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap újabb befektetéseivel összesen 555 millió forint tőkét biztosít két észak-alföldi és egy dél-alföldi kisvállalkozásnak. Az exportképes termékeket előállító fémipari, illetve gépipari cégek nemzetközi társaságok beszállítói.

Összesen 312 milliárd forintból próbálja a kormány fejleszteni az e-közigazgatást, vagyis elérni azt, hogy minél gyorsabban, akár személyes jelenlét nélkül is minél több ügy legyen elintézhető. De ha a jövőben elakadunk valamilyen űrlap kitöltésekor, akár videochaten is kérhetünk majd segítséget.

Magyarország bruttó hazai terméke 2015 II. negyedévében 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedést alapvetően az ipar teljesítményének bővülése okozta. A növekedési ütem mérséklődésének hátterében elsősorban a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése áll.

A brit CP Holdings Ltd. bejelentette, hogy a Danubius Hotels Nyrt. összes törzsrészvényére tett közös önkéntes nyilvános vételi ajánlat sikeres volt. A 2015. augusztus 11-én lezárult ajánlati időszak során a részvényesek összesen mintegy 1,1 millió részvényt ajánlottak fel. Ennek eredményeként a CP Holdings és a vele összehangoltan eljáró személyek a cégben 98,2 százalékos befolyást szereztek. A cég hamarosan zártkörű részvénytársaságként működik tovább.

Júniusban az építőipar termelése 10,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építése 5,6, az egyéb építmények építése 14,9 százalékkal nőtt. Az első hat hónapban az építőipari termelés 8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A gond csak az, hogy közben a szerződésállomány felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami nagy esést jelez előre.

2015 júniusában a mezőgazdasági termelői árak 6,2 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakitól. Ezen belül a növényi termékek ára 3,6, az élő állatok és állati termékeké 10,4 százalékkal csökkent.

2015 júniusában az ipari termelés 11 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az ipari növekedés motorja továbbra is a járműgyártás volt. A munkanaphatástól megtisztított index 6,0 százalékkal emelkedett, mivel idén júniusban kettővel több munkanap volt, mint 2014 júniusában. A termelés az év első hat hónapjában 7,3 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.  A legnagyobb mértékben a szeszes italok és dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé azonban csökkent.

Az emberi mozgás digitalizálását és ergonómiai elemzését végző mozgásérzékelő felszerelést fejlesztő vállalkozásba fektetett a Széchenyi Tőkealap. A vállalat elsősorban ipari környezetben, különböző munkafolyamatok során történő mozgás azonnali mérése és elemzése céljából alkalmazza. A Széchenyi Tőkealap kisebbségi tulajdonosként 60 millió forint értékű tőkebefektetéssel segíti a vállalkozás növekedését.

A 2015. júniusi export euróban számított értéke 13, az importé 8,9 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 362 millió euróval bővült. Az év első hat hónapjában a kivitel értéke euróban 7,9, a behozatalé 5,8 százalékkal emelkedett.

Az MNB összesen 5,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-t. A bank a büntetést az ügyfelek tájékoztatásával összefüggő és egyéb jogsértések miatt kapta. A jegybank kedden közzétett határozatában további 10 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte az intézményt.

2015 júniusában az ipari termelés volumene 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

z MNB ma publikált határozatában összesen 76 millió forint bírsággal sújtotta az Uniqa Biztosító Zrt.-t a biztosító nyilvántartási, ellenőrzési és állománykezelési rendszereinek nem megfelelő működése, az ebből eredő számos jogszabálysértő gyakorlat, illetve ügyfél-tájékoztatási és panaszkezelési hiányosságok miatt.

A mai napon az ARYZTA AG tulajdonába került a magyar Fornetti. A svájci-ír gyökerű cég jelenleg a világ harmadik legnagyobb fagyasztottpékáru-forgalmazója. A Fornetti alapítója, Palásti József a jövőben tanácsadóként és márkanagykövetként segíti a vállalatot.

Július 31-ig a Növekedési Hitelprogram második szakaszában részt vevő hitelintézetek 825,8 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be az MNB felé. Így a program két szakaszában együttvéve mintegy 24 200 vállalkozás jutott finanszírozáshoz összesen 1530 milliárd forint értékben.

Tizenhárom százalékkal nőtt a Mol Románia kiskereskedelmi üzemanyag és kenőanyag-eladása az első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte szerdán a Mol romániai leányvállalata.

2015 júniusában a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az OECD 34 tagországában a júniusi infláció 0,6 százalék volt, ugyanúgy, mint májusban, ami jócskán elmarad attól a 2 százaléktól, amit a legtöbb jegybank szükségesnek tart az egészséges gazdaságnövekedéshez. 

A kormány várhatóan az augusztus végi kormányülésen tárgyalja majd a gépjármű-devizahitelekkel kapcsolatos kérdéseket, köztük a forintosítást - tájékoztatott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn.

Idén már negyedszer becsült a Duna House havi 12 ezer fölötti ingatlan adás-vételt, ráadásul a júliusi adat idei rekord a 12 355 tranzakcióval.

A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított júliusi értéke 50,0 százalék volt, 4,9 százalékponttal alacsonyabb a júniusinál - jelentette hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A mostani érték alacsonyabb a hosszú távú júliusi átlagnál (52,3), és az elmúlt három év júliusainak átlagánál is (52,8), valamint az ötödik legalacsonyabb hetedik havi érték 1995 óta. A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent júniushoz képest.

Idén júniusban a háztartások által felvett új forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója nem változott, ez valószínűleg el is érte a mélypontot. A betéti kamatlábak is csökkentek, így nem meglepő, hogy a banki betétállomány is alacsonyabb, mint korábban.

2015 júniusában a szezonálisan igazított adatok szerint a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok is tranzakcióból eredően nettó hiteltörlesztők voltak, valamint betéteik állományát is csökkentették - derül ki az MNB friss jelentéséből.

A kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) több mint fele továbbra sem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit. Egyértelműen az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb juttatási forma, amit holtversenyben a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ. Míg a mikrovállalkozásoknál visszaesett, addig a kis-és középvállalkozásoknál erőteljesen nőtt a cafeteriát tervező cégek aránya.

Összesen 15 ezer Quaestor ügyfél több mint 41 milliárd forint kártalanítást vett fel hétfőig az OTP Bank fiókhálózatában. Eddig 25 ezer befektető mintegy 70 milliárd forint kártalanítási összege érkezett meg az OTP-hez, így az érintett ügyfelek részére a pénzkifizetés folyamatos. Megkezdődött a mintegy 300 jogi személy kártalanítása is.

Emelte idei forgalom-előrejelzését a Richter Gedeon Nyrt. a tegnapi remek gyorsjelentést követően. A gyógyszergyár euróban számolva továbbra is az árbevételek csökkenésére számít, ám míg a korábbi prognózisokban még 7-8 százalékos visszaesés szerepelt, addig most 2 százalék alatti csökkenéssel kalkulálnak.   

Magyarországon az egy főre jutó GDP értéke 63 százaléka az euróövezeti átlagnak, vagyis ötödével magasabb, mint 20 évvel ezelőtt – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. A kutatóintézet szerint 2016-ig további egy százalékot sikerülhet még javítanunk, ám ha az elmúlt tíz év növekedési átlagát tekintjük, akkor Szlovákia 2025-re, Csehország és Lengyelország 2030-ra érné el az euróövezet egy főre jutó GDP átlagát, szemben Magyarországgal, amely 2120-ra érné el ezt.

Az LMP szerint a Magyar Nemzeti Banknak kellene kölcsönt adnia a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) a brókerbotrányok áldozatainak mielőbbi kártalanítása érdekében, a jegybanknak emellett egy kárrendezési alapot is létre kellene hoznia éves árfolyamnyereségének tíz százalékából.

Egyes kelet-európai piacok kockázatai miatt továbbra is negatív kilátást tart érvényben az osztrák bankrendszerre a Moody's Investors Service.

A kormány szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek, valamint a fogyasztási hiteleseknek. A minisztérium már elkészítette erre vonatkozó javaslatát, és az egyik soron következő ülésén fogja tárgyalni a kormány, a további részleteket azt követően ismertetik.

Az olajárak újbóli esése miatt 200 milliárd dollárnyi új beruházási terv végrehajtásával hagytak fel a globális olajipari vállalatok - írta iparági elemzőket idézve a hétfői Financial Times. Leginkább a rendkívül drága mélytengeri kitermelés sínyli meg az alacsony árakat, amelyeket az iráni szankciók feloldása tartóssá tehet.

Júliusban, a várakozásokra rácáfolva, javult a müncheni ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.

A Magyar Nemzeti Bank a héten tovább bővítette műkincsportfólióját, hiszen – a Tiziano és Munkácsy Mihály festmények után – ezúttal egy értékes erdélyi érmegyűjteményt vásárolt. Az általunk megkérdezett szakértő úgy tudja, hogy négy szakember is értékelte a kollekciót, és véleményük nagyon hasonló eredményt hozott.

A megkezdődött kártalanítás során több mint 10 ezer Quaestor kötvény károsult mintegy 28 milliárd forintot vett fel a Befektető-védelmi Alap (Beva) megbízásából eljáró OTP Bank fiókjaiban. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (QA) adatai alapján a Quaestor kötvény károsultakat átlagosan 5,4 millió forint illeti meg ügyfelenként, aminek több mint a felét, fejenként átlagosan 2,8 millió forintot fizet ki Beva a kártalanítás jelenlegi szakaszában.

Az idei első félév végén átlagosan 26 311 forint volt a személygépkocsikra kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) éves díja, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A Netrisk.hu szerint elsősorban a középkategóriás autók kötelezőjének díja emelkedett.

2015 májusában a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A húzóágazat hosszú idő után nem az üzemanyag-kiskereskedelem, hanem a nem élelmiszer-kiskereskedelem volt közel 10 százalékos bővüléssel.

Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Több mint 20 százalékkal kevesebb cég alakult az idei év első 6 hónapjában, mint a tavalyi ugyanekkor. Az ok egyszerű: egyre kevesebben gondolják, hogy új vállalkozással stabil jövedelmet tudnak elérni.

Az MNB ma publikált határozatában 45,5 millió forint bírsággal sújtotta – immár harmadízben – Banif Plus Bankot az elszámolási határidőre vonatkozó törvényi előírás megsértése miatt. A bank a korábbi jegybanki kötelezések ellenére sem küldött ki július elejéig több mint tízezer elszámolási értesítőt a fogyasztóknak, bár annak postázási határideje április vége volt.

A hazai kkv-k árbevétel- és eredményvárakozásai rég nem látott optimizmust jeleznek, átlagosan 5,7 százalékos árbevétel és 4,2 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek a következő egy évben. Ezzel a profitvárakozások mértéke az utóbbi öt év legjobb eredményét hozta, de pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derül ki a K&H kkv bizalmi index friss eredményeiből.

Hétéves rekordot dönthet idén az újépítésű lakások eladása a fővárosban – olvasható az OTP Jelzálogbank friss elemzésében. A Budapesti Újlakás Értéktérkép szerint a január és június között eladott 1800 lakásnál legutóbb 2008-ban talált több vevőre. Bár a beruházói aktivitás élénkülésével idén akár 1500 értékesítési céllal épített lakást adhatnak át, a kínálat erőteljesebb bővülése nélkül év végére elméletileg elfogyhat az azonnal költözhető lakáskészlet.  

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2015. július 22-i hatállyal, 15 bázisponttal 1,35 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét. A vágás meghaladta az elemzők által várt 10 bázispontot, de úgy tűnik, a merész vágással véget ért a második kamatcsökkentési ciklus.

2015. január–májusban 3,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta. 

Közös szakmai projektek, valamint önálló jegybanki tanszék felállítása is szerepel abban a megállapodásban, amelyet Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora írt alá hétfőn.

Horvát gazdasági elemzők szerint az államadósság elszabadult, így óriási veszélyben van Horvátország.

A görög kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodás enyhítette a görög válság átgyűrűző kockázatait, és ez lehetővé teszi, hogy a Magyar Nemzeti Bank ismét csökkentse alapkamatát - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése előtt.

Augusztus 1-jétől megkezdik a forinthiteleseknek és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőknek az elszámolások kiküldését a bankok. Az elszámolással nagyszámú szerződés érintett. Az elszámolás eredményeként jóváírandó, visszafizetendő összeg az MNB várakozásai szerint kisebb lesz, mint a devizahiteleseknél, többek között azért, mert itt nincs árfolyamrés-elszámolás - mondta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.

Júniusban a származtatott befektetési alapokba áramlott be a legtöbb friss pénz, így ebben a kategóriában 43 százalékos volt a vagyonnövekedés. Ezen kívül a vegyes alapok teljesítettek még jól, miközben a pénzpiaci és a kötvényalapokból egyre inkább kiszeretnek a befektetők.

A Széchenyi Tőkealap portfóliójába tartozó vállalkozások közel 60 százaléka növelte árbevételét 2014-ben. Az SZTA által leszerződött mintegy 9 milliárd forint értékű kockázati tőke már közel 70 vállalkozás fejlődését biztosítja. A cégportfólióban kiemelten magas arányban, közel 80 százalékban vannak jelen innovatív tevékenységet folytató cégek.

Visszafogottan jó hangulat uralkodott a befektetési alapok piacán júniusban. Gyakorlatilag csak a friss tőke tudta növelni az alapok vagyonát. Mind a fejlett, mind a fejlődő világ tőzsdéi csökkentek és ebbe a trendbe simult bele a magyar tőzsde is. A devizapiacon tulajdonképpen csak az euróhoz képest gyengült a forint, a dollárra szembe stagnált.

A 2015. július 8-án délután az országon átvonuló vihar az idei év eddigi legnagyobb pusztítását okozta Magyarországon. Az összesített adatok szerint a károk száma az előzetes becsléseknél jóval magasabb: megközelíti a 35 ezret. A károk becsült értéke közel 4,8 milliárd forint.

A korábbi EU programozási időszak GOP pályázatain nyertes kkv-k 93 százaléka készül arra, hogy ismét uniós források igénybe vételével hajtson végre fejlesztéseket. Az OTP Bank felmérésből kiderül az is, hogy a vállalkozások átlagosan a projektköltségek 41-52 százalékát kívánják banki forrásból finanszírozni.

Az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul, 0,05 százalékon hagyta irányadó kamatát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,30 százalékos, illetve mínusz 0,20 százalékos szintjét csütörtöki kamatdöntő ülésén.

Mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében mérséklődött az éves szintű inflációs ráta júniusban májushoz képest. Havi összevetésben nem volt változás.

Májusban az építőipar termelése 2,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A termelés az épületek építményfőcsoportban 5,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményekében viszont 8,7 százalékkal nőtt. Ez is jól mutatja, hogy az építőipart az állami megrendelések hajtják, amelyek jelenleg javarészt infrastrukturális fejlesztések. Ezzel párhuzamosan bezuhant a szerződéskötések száma is.

2015 májusában a mezőgazdasági termelői árak 8,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól. Ezen belül a növényi termékek ára 6,7, az élő állatok és állati termékeké 10,4 százalékkal csökkent.

Hosszú hónapok után véget ért a huzavona, és pont került a görög válság végére. A megállapodás tényét a maratoni hosszúságú brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Donald Tusk, az euóövezeti - egyben az uniós - állam-, illetve kormányfők testületének elnöke jelentette be.