Legfontosabb témák

2015 első félévében jelentősen csökkent a felszámolási és kényszertörlési eljárások száma is a 2014-es év azonos időszakához képest. A legnagyobb eséllyel a vendéglátósok és építőipari cégek dőlnek, viszont a szociális ellátásban dolgozóknak nem kell aggódni.

Az utóbbi két nyáron szinte együtt mozgott a hőmérő higanyszála és a hazai sörfogyasztás. A Magyar Sörgyártók Szövetsége adatai szerint a 2013-as forró nyáron negyedéves szinten mintegy 7 százalékkal volt több a sörfogyasztás, mint a hűvösebb 2014-es nyári szezonban. Az eltérés 25 millió fél literes sör is lehet egy negyedév alatt. Az idei hőség akár ennél jelentősebben is megdobhatja a sör iránti keresletet.

Sokan arra számítottak, hogy a neves hitelminősítő intézmény a mai napon a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását. Ezzel ellentétben a Moody's nem adott ki jelentést, így még mindig a bóvli, befektetésre nem ajánlott kategóriába tartozunk.

2015. július 8-án délután hatalmas vihar vonult végig az országon. A vihart követően ömlenek a kárbejelentések a biztosítókhoz: szakértői becslések szerint a károk száma megközelítheti a 20 ezret, a becsült kárérték pedig akár a 3 milliárd forintot is.

Összesen 25 ezer bajba jutott adós ingatlanját vásárolhatja meg a Nemzeti Eszközkezelő, a keret pedig lassan betelik. Pedig érdemes próbálkozni, mert ez jó lehetőség az újrakezdéshez: az adósok megszabadulnak jelzáloghitelüktől, ráadásul örökölhető lakhatási jogot kapnak saját ingatlanjukra. Ha pedig összeszedik magukat anyagilag, akár vissza is vásárolhatják otthonukat, mégpedig a piaci ár töredékéért. És ehhez még hitelt is kaphatnak.

Palásti József ízig-vérig vállalkozó, nagy tervekkel, elképesztő teherbírással és könyörtelen vaslogikával. A 18 és fél évesen egy iskolatársával közösen megalapított pékség néhány év alatt Kecskemét és környékének piacvezetője lett, de nem érte be ennyivel, és hogy még többekhez jussanak el termékei, kiépítette az ország legnagyobb élelmiszer franchise hálózatát, a Fornettit. A vállalat évek óta előkelő helyen szerepel a Franchise Europe TOP 500-as listáján, ahol olyan nevek előzik csak meg, mint a McDonald’s, a Spar, a Subway vagy éppen a Pizza Hut. A cég kalandos másfél évtizeden van túl, a pénzügyi válság után mára rendezte sorait, a romániai leányvállalat pedig épp most jön ki a csődvédelem alól. Ehhez azonban mindig tudni kellett jókor váltani, alkalmazkodni, miközben a még 1997-ben lefektetett Palásti-féle franchise logika szerint működnek.

július 9-től pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett kapacitásbővítést, illetve a termelési kapacitás bővítését támogató pályázatokra. A két felhívás kiemelkedően magas, 85 milliárd forint értékben nyújt vissza nem térítendő támogatásokat a kkv-k számára a legtöbb esetben 50 százalékos támogatási arány mellett.

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent.

Többszöri próbálkozás ellenére is bizonytalan a helyzet a magyar nyugdíjpénztárak jutalékfizetési gyakorlata körül. A legnagyobb piaci résztvevők hiába kértek iránymutatást a jegybanktól, egyelőre nem tudják, hogy mitévők legyen. A továbbiakban változatlan formában közöljük a Szövetség Magánnyugdíjpénztár és a HORIZONT Magánnyugdíjpénztár közös sajtóközleményét.

Az év eleji stagnálást követően rendkívüli mértékben javult a cégek jövőbe vetett bizalma. A hazai vállalkozások egy éves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 7 pontos ugrást követően jelenleg -7 ponton áll, amely az utóbbi évek legnagyobb pozitív irányú elmozdulása, és közel öt éve a legjobb eredmény. Az optimizmus annak köszönhető, hogy a vállalkozások az uniós pályázatokat, a közterheket, a vállalkozás pénzügyeit és a gazdaságpolitikát illetően is derűlátóbbak lettek.

Az autógyárak dübörögnek Magyarországon, azonban a gépjármű-kereskedők már nem ennyire sikeresek. Több mint 12 ezer gépjármű-kereskedő működik hazánkban, amiből éves szintén közel 500 ellen indul felszámolási eljárás. Ez az elmúlt 12 hónapra vonatkozóan közel 4 százalékos bedőlési arányt jelent, ami magasabb, mint az országos 2,75 százalékos fizetésképtelenségi arány.

A Magyar Nemzeti Bank 20 millió forint felügyeleti és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a MetLife Biztosító Zrt.-t - a határozat a jegybank honlapján jelent meg.

Szeptember 7-től a bankok közötti napközbeni átutalások a jelenlegi 2 óra helyett átlagosan 1 óra alatt íródnak jóvá az ügyfelek bankszámláin, miután az elszámolási ciklusok száma 5-ről 10-re nő.

Több mint 755 millió forint értékben adott el OTP-részvényeket Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Wolf László vezérigazgató-helyettes és Kovács Antal, a bank felügyelő bizottságának tagja július elsején.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudomására jutott, hogy egyes zálogkölcsönt nyújtó piaci szereplők a kölcsön futamidejét – az általános 30-180 nap helyett – extrém rövid, 1-3 napban határozzák meg, ezt követően pedig több hónapos türelmi időt és különböző késedelmi díjakat alkalmaznak. A késedelem miatti plusz költségek azonban már nem számítanak bele a THM-be.

A mai naptól hivatalosan is elérhető a CSOK, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény, amellyel ezentúl már az egy gyermekes családok is kaphatnak lakásvásárláshoz állami támogatást, ráadásul ezentúl azt használt lakások vásárlására is lehet alkalmazni. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes megnézni, hogy magát a támogatást egyes bankok beleszámítják az önerőbe, vagy azt egyáltalán nem, vagy csak valamilyen feltéttel teszik.

Kihirdették pénzügyi rendszer szigorúbb ellenőrzését lehetővé tevő törvénycsomagot. Az MNB szerint ettől biztonságosabb és átláthatóbb lesz a hazai pénzügyi rendszer – ezen belül kiemelten a befektetési szolgáltatási piac.

Májusban a háztartások által felvett új forint lakáscélú hiteleknél enyhén, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél jelentősen csökkent az átlagos hitelköltség mutató. A háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlába csökkent. A nem pénzügyi vállalatok forint és euró hiteleinek átlagos kamatlábai mérséklődtek az előző hónaphoz képest. A nem pénzügyi vállalatok forint betéteinek átlagos kamatlába nem változott, míg az euró betétek esetén emelkedés tapasztalható.

 Az államháztartás hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százaléka volt a március végén zárult négy negyedévben, amiből az idei első negyedév az időszakra eső GDP 1,0 százalékát tette ki. Mindkét adat jelentős javulást mutat a negyedévvel korábbi 2,5, illetve 1,4 százalékkal szemben. Az államháztartás névértéken számolt bruttó - úgynevezett maastrichti - adóssága azonban nőtt, március végén a GDP 77,6 százalékán állt a tavaly év végi 76,9 százalék után.

Nyáron megszűnik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, a végrehajtóknak jogi végzettséget kell szerezniük, pályázat útján elnyerhető kinevezésük pedig határozott idejű, hét évre szóló lesz a bírósági végrehajtásról szóló törvény és hozzá kapcsolódó más törvények módosítása alapján.

Az MFB csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. kifizette a Budapest Bank Zrt. 100 százalékos üzletrészének ellenértékét, 700 millió dollárt a General Electric Capital Group számára; ezzel állami kézbe került a Budapest Bank teljes eszközállománya és érdekeltségei, például a Budapest Alapkezelő Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Budapest Lízing Zrt. és a Budapest Flotta Zrt.

A Rába öt évre szóló szerződést írt alá a prémium tehergépjárműveket gyártó Scaniával arról, hogy továbbfejlesztett futóműveket szállít a cég új utánfutómodelljéhez. A szállítások összértéke éves szinten elérheti a 2 millió eurót.

Az Európai Bizottság közzétette azokat a javaslatokat, amelyekre a görög kormány nemet mondott, majd népszavazást kezdeményezett. Érdekes a dologban, hogy nem is a szociális kiadások megnyirbálása ezek között a legkeményebb, hanem azok, amelyek a jelenleg is jól teljesítő ágazatokat hoznák nehéz helyzetbe.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép- és kelet-európai térségen belül Bulgária szenvedné meg a leginkább a Grexitet, vagyis Görögország esetleges kényszerű távozását az euróövezetből.

Az elmúlt egy évtizedben jelentős mértékben nőtt a javak és a szolgáltatások kereskedelmi forgalma az Európai Unió és Kína között - derül ki a június 29-i EU-Kína csúcstalálkozó előkészítéseként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által pénteken kiadott közleményből.

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka már eljutott a pályázókhoz Magyarországon, 2014 végéig 6500 milliárd forintot, mostanra 7700 milliárd forintot tudott felhasználni az ország a 8200 milliárd forintos keretből.

A Növekedési Hitelprogram év végi kifutásával nagy beruházási hullámra már nem lehet számítani a kkv-szektorban. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index, amely szerint mélyponton van a vállalkozások beruházási kedve, a cégek kevesebb, mint fele gondolkodik fejlesztésben a következő egy év során. A beruházás tárgyát tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések vannak az élen.

2015. március–májusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 37 ezer fővel csökkent, így a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra csökkent. Ugyanekkor a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 165 ezer fő volt, 102 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

Lázár jános mai sajtótájékoztatóján belebegtette, hogy várhatóan 5,5 százalékkal nőhet jövőre a minimálbér, a nyugdíjak 1,6 százalékkal lehetnek magasabbak.

A vállalkozások összességében csaknem hétezerrel több vállalati számlát nyitottak 2015 első négy hónapjában, mint amennyit megszüntettek. Emiatt több bank ügyfélköre is jelentősen bővült, viszont a vesztesek közt van az Erste Bank, a Sberbank és a takarékszövetkezetek is.

A Zwack Unicum Nyrt. csütörtöki közgyűlése jóváhagyta, hogy a társaság a 2014/2015-ös üzleti eredménye alapján részvényenként 1200 forint osztalékot fizessen a tulajdonosoknak.

Az infláció idén és jövőre is elmarad a 3 százalékos középtávú céltól, és csak az előrejelzési horizont végén kerülhet annak közelébe.

Az MNB 4,5 millió forintra bírságolta az Eger és Környéke Takarékszövetkezetet, mert nem megfelelően tájékoztatta ügyfeleit, megsértette a számlanyitásra vonatkozó előírásokat, valamint a fedezethiány miatt nem teljesíthető utalásokat nem visszautasította, hanem felhatalmazás nélkül sorba állította.

2015 áprilisában a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztítva 5,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Bár a kiskereskedelmi forgalom minden ága bővült, a növekedést leginkább az üzemanyag-kiskereskedelem 9,3 százalékos emelkedésének köszönhető.

Sokan azt várják a Családok Otthonteremtési Kedvezményétől (CSOK), hogy az így megszerezhető állami támogatás majd helyettesítheti, de legalábbis kiegészíthető a meglévő önerőt. Így a megtakarítással nem rendelkező családok is hozzájuthatnak a mostani olcsó hitelekhez. Ki kell azonban ábrándítanunk őket, a helyzet egyelőre nem ilyen egyszerű, mert a bankoknak nincs egységes álláspontjuk a CSOK önerőként való elfogadásáról.

A Magyar Nemzeti Bank az elemzői várakozásoknak megfelelően 15 százalékponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés értelmében június 24-től az irányadó ráta rekord alacsony szintre kerül, azaz 1,5 százalék az alapkamat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kötelezte az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t a biztosításközvetítőkre vonatkozó jogszabályok betartására, az általa foglalkoztatott közvetítők felügyeleti nyilvántartásba vételére, és 32 millió forint bírsággal sújtotta az alkuszcéget a feltárt jogsértések miatt.

Erősödik kedden a forint arra a hírre, hogy mégis találhatnak megoldást a felek a görög helyzetre, a ma várható újabb magyar kamatvágás azonban még gyengítheti az árfolyamot. A valutaváltóknál már 311 forintért is vehetünk eurót, míg a a bankoknál 317 forint körül voltak a legjobb ajánlatok cikkünk készítésekor.

A napokban eldőlhet Görögország euroövezeti tagságának sorsa. Megmutatjuk, hogy miként alakult a a görög államháztartás bruttó adóssága a GDP százalékában. Jól látható, hogy ez a trend aligha tartható fent.

Az MNB keddi határozatában a Széchenyi Lízing Zrt.-hez korábban kirendelt felügyeleti biztos visszavonásáról döntött, tekintve, hogy a pénzügyi intézmény tőkehelyzete és refinanszírozása rendeződött.

A görög helyzet és a kötvénypiaci változások okozhatták a legtöbb álmatlan éjszakát azoknak a megtakarítóknak, akiknek kockázatosabb eszközökben is vannak érdekeltségeik. Éppen ezért összegyűjtöttük, hogy a legnevesebb külföldi és hazai szakemberek szerint mi is várható ezek kapcsán. Nem elégedtünk meg azonban ennyivel, és azok számára is találtunk lehetőségeket, akik valahol egészen máshol keresnének ígéretes befektetési lehetőségeket.

Engedélyezte a Corvinus Zrt. 100 százalékos tulajdonszerzését a Budapest Bank Zrt.-ben az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. A döntés egyúttal a bank által birtokolt pénzügyi intézményekben és alapkezelőben történő tulajdonszerzést is jelent.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (512 300 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 700 forint).

A legtöbb befektetési alap kategóriánál friss tőkebeáramlás volt májusban. A korábbi hónapokhoz hasonlóan magasan a legtöbb pénz a vegyes alapokba érkezett, de keresték a befektetők májusban az abszolút hozamú alapokat, a részvény alapokat és az ingatlanalapokat is.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a jövő évi adótörvény-csomagot, így jövőre 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, 5 százalékra a sertés tőkehúsok áfája, de kisebb lesz a bankadó, valamint változik a közműadó is. A törvény bevezeti a növekedési adóhitel-kedvezményt, amelynek lényege, hogy bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozások elhalaszthatják az adó megfizetését, és azt két év alatt nyolc részletben teljesíthetik.

Jogsértően számolt el másfélezer ügyfelével a Pesti Hitel Zrt., ezért újra ki kell küldenie az elszámolással és a forintosítással kapcsolatos dokumentumokat.

A brit CP Holdings Ltd. nyilvános vételi ajánlatot tesz a Danubius Hotels összes törzsrészvényére. Az Ajánlatot az MNB-nek még jóvá kell hagynia.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az infláció gyorsulása ellenére is vághat még az alapkamaton.

A Tesla S modell június 15-től Kelet-közép Európában elsőként Magyarországon lesz elérhető. A Business Lease Kelet-Közép-Európában először Magyarországon vezeti be a kultikus autót, amelyet az év végéig a szlovák és a cseh piacon is elérhető tesz majd. Vincent van der Meijden, a Business Lease ügyvezető igazgatója szerint 2015-re 25, 2016-ra 80 autóval bővülhet a cég Tesla-portfóliója.

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja enyhített a befogadott kárigények szigorú formai és tartalmi követelményein.

Július 10-ig lehet pályázni a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program két új kiírására, amelyek keretében a feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások előtt nyílik meg a lehetőség arra, hogy 5 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek meglévő gyártási kapacitásuk fejlesztésére, gépek beszerzésére.

Bár a kőolaj-kitermelő és feldolgozó cégek némileg visszafogták kitermelésüket és kutatási projektjeiket az alacsony árak miatt, a gyenge kereslet miatt rövid távon még túltermelés jellemzi majd a piacot.

Megszűnhet az idegenforgalmi adó, helyette inkább a szálloda- vagy gyógyfürdőfejlesztésekre koncentrálna az állam. Emellett kikerülhetnek a SZÉP-kártyát elfogadó helyek közül a gyorséttermek, de keresik a módot arra, hogy a kártyát a nyugdíjasokra is kiterjesszék.

Csütörtökön 50 bázisponttal 6 százalékra csökkentette az alapkamatát a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS). A központi bank negyedik hónapja sorozatosan csökkenti az irányadó rátát.

Nagy átrendeződés előtt áll a vállalati bankszámlák piaca, hiszen a Buda-Cash bankok felszámolásával a piac egyik nagy szereplője esett ki. Az MKB Bank és a Budapest Bank állami kézbe kerülése és várható összeolvadása is nagy felfordulást okozhat, hiszen együttesen megszorongathatják a jelenlegi legnagyobb szereplőt, az OTP Bankot is.

Az MNB felhívja a fogyasztók figyelmét az interneten szerveződő, fizetésre használható virtuális eszközök népszerűségét kihasználó piramisjátékok térnyerésére. Az ezen eszközökkel való kereskedést, illetve a szervező intézményeket a jegybank nem felügyeli, a szervező fizetésképtelensége esetén a hazai garanciaalapok kártalanítása nem terjed ki azokra.

Kétmilliárd forintos kötvényprogramja keretében törzsrészvényekre cserélhető kötvények nyilvános kibocsátásáról döntött a Plotonius Holding Nyrt. 

A háztartási deviza jelzáloghitelek forintosítását követően jelentősen megemelkedett a bankrendszerben a forint eszközök és források közötti lejárati eltérés, a lejárati eltérés csökkentése érdekében az MNB 2016. október 1-től bevezeti a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatót (JMM).

Mínuszban kezdték a napot a tőzsdék, a szakértők a mai napra stagnálást vagy csökkenést várnak a BÉT-en.