Legfontosabb témák

Nem bírják a megtakarításokért folyó versenyt az alapok. Hiába a meggyőző teljesítmény, az állam által kínált biztos hozam elszipkázza a befektetéseket. Eldobálták a befektetők a befektetési jegyeiket ... ...

Átlagosan több mint 13%-ot hoztak szeptemberig a részvényalapok, ez a legjobban teljesítő kategória a befektetési alapok között. A friss adatok szerint az abszolút hozamú alapok is 7% felett járnak, mégis folyamatosan áramlik ki belőlük a pénz a szuperállampapír miatt.

Szeptemberben 1 százalékkal, 60 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a Bamosz-tagok együttesen 6230 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) az MTI-vel kedden.

Igaz, az ütem mérséklődik. Szeptemberben összességében már csak 24,5 milliárd forint távozott, szemben az idei negatív csúcsot jelentő júniusi 179 milliárddal. Mivel azonban a kilencedik havi hozamok kedvezően alakultak, összességében 60 milliárddal nőtt az alapokban kezelt vagyon.

A hozamoknak köszönhetően szeptemberben 60 milliárd forinttal nőtt a hazai befektetési alapok vagyona, a tőkekivonás azonban közel fél éve folyamatos.

Egyre népszerűbbek Magyarországon is az ETF-ek, vagyis a tőzsdén kereskedett alapok.

A morningstar adatai szerint évről évre csökkennek az alapkezelési díjak, azaz a befektetési alapkezelők a vagyonkezeléssel egyre kevesebbet keresnek. Ez a tendencia a külföldi befektetési piacokon már több évtizede tart, de jelentősen az utóbbi években csökkentek az alapkezelési díjak. Az alábbi grafikonon jól látható, hogy az amerikai piacon elérhető összes befektetési alap (aktív és passzív alapok, azaz ETF alapok is benne vannak) átlagos alapkezelési díja már 0,5% alatti (eszközarányos súlyozással kiszámolt átlag). Az előző évhez képest egyébként 6%-os költségcsökkenés tapasztalható, ami a 2000-es évek óta rekordnak számít. A grafikonon jól értelmezhető, hogy pontosan mi zajlik a külföldi befektetési piacon, azaz az ETF alapok egyre népszerűbbek, és az egyre nagyobb kezelt vagyon,...

2020-tól könnyebb lesz összehasonlítani az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségeit. A megtakarítók teljes költségmutató (TKM) segítségével azonnal látják majd a befizetéseiket csökkentő költségeket, például az adott pénztári portfólióban lévő befektetési alapok költségeit is. Az önkéntes nyugdíjpénztári TKM egy feltételezett pénztártag hosszú távú megtakarításait modellezi majd, s az annak befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket […] The post Jövőre már egyszerűbb lesz összehasonlítani a nyugdíjpénztárak költségeit appeared first on Bankmonitor.hu.

A cikkünkben a hagyományos, kereskedelmi bankoknál elérhető befektetési alapokkal foglalkozunk. Összegyűjtöttem 7 olyan szempontot, melyet érdemes megvizsgálni, átgondolni mielőtt a befektetési alapokból vásárolunk. Remélhetőleg a befektető számára leginkább megfelelő befektetési alap kiválasztásában segíthetnek a leírtak. Mielőtt a szempontokat megbeszéljük, röviden emlékezzünk vissza arra, hogy mit beszéltünk, mi a célja, előnye egy hagyományos befektetési alapnak . Bár a hagyományos befektetési alapok valamivel magasabb alapkezelési költségek mellett érhetők el, viszont az az előnyük, hogy az alapkezelő képes a felülteljesítésre, azaz a piaci hozamoknál nagyobb hozamot érhetünk el. Ezért mérik magukat az alapkezelők különböző referencia indexekhez, mellyel megállapítható, hogy sikerült...

Kelet-Közép-Európában is elindultak az első társadalmi hasznot kereső befektetési alapok.

A befektetési alapokból fogy a pénz, az alapkezelők pedig egyre kevesebb állampapírt tartanak. Az alacsony kamatú intézményi papír külföldre megy, idehaza csak a magas kamatozású lakossági kötvény kelendő. ... ...

A befektetési alapok esetében fontos szempont az alap és az alapkezelő költségszintje, hiszen ez csökkenti a befektetéssel elérhető hozamot. Egy befektetési alap költsége több különböző tételből áll össze, így érdemes ezekkel egyenként is megismerkedni a jobb összehasonlíthatóság érdekében.  A befektetési alapok esetében az alábbi költségtételekkel kell számolnod: Vásárlás költsége Eladás költsége Alapkezelési díj Sikerdíj Teljes […] The post Milyen költségekre számíthatsz, ha befektetési alapban tartanád a pénzed? appeared first on Bankmonitor.hu.

A MÁP+ júniusi debütálása óta 210 milliárd forint távozott a befektetési alapokból. A szuperállampapír elszívó ereje mérséklődött.

Bejegyzésünkben egy aktuális hírrel foglalkozunk, ugyanis néhány hete több cikk is megjelent a passzív befektetés témában, mely szerint a következő buborékot most fújják a passzív befektetési stratégiák alkalmazói. Olyan ismert pénzpiaci szereplők szólaltak meg a témában, mint Michael Burry, aki a The Big Short című filmből lehet ismerős számodra, illetve arról ismert, hogy a strukturált hiteltermékekkel (CDO) kapcsolatos problémákat időben meglátta, és a 2008-2009-es válság során több, mint 400 százalékos profitot realizált. Cikkünkben megnézzük tehát, hogy mi a probléma a passzív befektetési stratégiával, hogyan okozhat buborékot a tőzsdén, mennyire kell ettől tartanunk a következő időszakban. A passzív befektetés = következő buborék téma néhány hete jelent meg ismét (pár éve is futott...

Ez főként az olcsóbb alapok népszerűségének köszönhető.

Ami a befektetési alapokból kiáramlott a nyár során, a szuperállampapírban keresett magának helyet. A friss statisztikák szerint az elmúlt három hónapban összesen 264 milliárd forint áramlott ki a befektetési alapokból, az MNB becslése szerint pedig ebből 253 milliárd a Magyar Állampapír Pluszba ment.