Legfontosabb témák

A magyar munkavállalók 82 százalékának kiemelkedően fontosak a juttatások, ha a céghez való lojalitásról van szó, 43 százalékuknál a fizetés a legfontosabb szempont a munkahely kiválasztásakor - derül ki egy friss felmérésből.

Érdemes megnézni, hogy maradt-e tavalyelőtt befizetett pénz a Szép-kártyán. Ha igen, májusig el kell költeni, különben pocsékba megy. Bár a május vége még messze van a Szép-kártyásoknak érdemes már most ... ...

Cégem évi 345000 forint cafeteria juttatást biztosít, melyben a 100000 forintos készpénz is benne van. Ha a kedvezményes közteherrel terhelt cafeteria elemeket választom, akkor nettó kb. 257000 forintot tudok igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy a 100000 forint készpénzből kb. 74500 Ft-ot kapok?

A 2,7 millió magyar nyugdíjas fejenként 10 ezer forintnyi karácsonyi Erzsébet-utalványa 27 milliárdba került a költségvetésnek, és további 540 millió plusz áfát fizetett a Magyar Államkincstár a kibocsátónak ... ...

Vannak még nyitott kérdések a készülő drónrendelet kapcsán: mi van a felszerelhető kamerákkal? Berepülhet a szomszéd kukkolni? Szállíthatunk-e úgy, mint az Amazon?

Lassan körvonalazódik az idei cafeteriakép, ahogy a cégek többségénél lezárul a nyilatkoztatási időszak. Kardos György cafeteria-tanácsadót kérdeztük eddigi tapasztalatairól.

Közel 53 milliárd forint értékben igényeltek Erzsébet utalványt a különböző intézmények és a vállalkozások decemberben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez bő két és félszerese az előző év végi igénylésnek, ami 20 milliárd forint volt.

Feleségem cafetéria keretében megkapná óvodás kislányunk utáni étkezés befizetési összegét, amelyet készpénzben fizetünk be Áfa tartalommal, amennyiben az óvoda arról a foglalkoztató cég nevére számlát adna ki. Többszöri kérésünkre sem hajlandó az intézmény számlát kiadni a cég nevére, kizárólag a kislány nevére adna ki, amire a cég nem tud cafetériát kiadni. Intézménynek valóban joga van megtagadni a befizetés utáni számlakiadást feleségemet foglalkoztató cég részére befizetésünk után?

Az elmúlt hetekben sokszor kaptam kérdést ahhoz kapcsolódóan, hogy egyes dolgozóinknak egyformán kellene biztosítani bizonyos juttatásokat. Az indoklás ehhez vagy az adótörvény, vagy az egyenlő bánásmódról szóló törvény, vagy a Munka Törvénykönyve, vagy a pénztár törvény.

Gyakran vetődik fel kérdés ahhoz kapcsolódóan, hogy egyes dolgozóknak egyformán kellene-e biztosítani bizonyos juttatásokat. Néha igen, néha nem.

Utalványt ígért az államtitkár azoknak is, akik adminisztratív okok miatt lemaradtak az pénzosztásról.

Február végéig fog tartani az utalványok kiküldése, végső elszámolás az egész projektről azonban csak április végére lesz.

Február végéig fog tartani az utalványok kiküldése, végső elszámolás az egész projektről azonban csak április végére lesz.

A Széchenyi Kártya Program fennállásának legeredményesebb évét zárta 2016-ban.

Zsinórban ötödik éve döntött rekordot az OTP SZÉP Kártya.

Napokban jelent meg a a rendvédelmi hivatásos állomány 2017. évi cafeteriáját szabályozó 2/2017. (I. 11.) BM utasítás, mely a választható béren kívüli juttatások körét a 100 forintos készpénz cafeteriára és a SZÉP-kártyára korlátozta. Ezzel a miniszter kizárta, hogy a hivatásos állomány tagjai igénybe vegyék a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 2) pontja szerinti adómentes lakáscélú támogatást, amit a hiteltörlesztés terheinek enyhítésére vezetett be a kormányzat. Ez a támogatás a lakáshitel összegének legfeljebb 30 %-áig, és legfeljebb 5 éven át vehető igénybe, maximum 5 millió forintos összegben. A rendelkezést különösen méltánytalannak és érthetetlennek tartjuk, figyelemmel arra, hogy a lakáscélú béren kívüli juttatást a Nemzetgazdasági Minisztérium és a közmédia napok óta propagálja, a rendőrségen dolgozók cafeteria juttatása pedig évek óta nem emelkedett, annak összege jelentősen elmarad a civil szférában adhatótól, ráadásul abból még a közterhek is levonásra kerülnek. Kérdésem: mit tehetek, hogy a törvény által biztosított, és évek óta igénybe vett cafeteria elemet megkaphassam?

Több külföldön élő nyugdíjas is szólt már, hogy szüksége van a tízezer forintos Erzsébet-utalványára - jelezte a kormány.

Mi értelme volt 325 millió forintnyi Erzsébet-utalvány külföldre postázásának? – firtatta Mesterházy Attila, országgyűlési képviselő. A Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszában azt írta, hogy ... ...

Már a munkába járás költségeit térítik meg a legtöbben ahelyett, hogy Erzsébet-utalványt adnának.

Idén a legújabb cafeteria elem a legnépszerűbb a vállalkozásoknál, ez pedig az Erzsébet-utalványt felváltó százezer forintos készpénz - mondta az RSM adópartnere. Hegedűs István hozzátette: fontos, hogy dokumentálják a cégek, hogy ez a juttatás a béren felül jár, és nem helyette.

A tavalyi adótörvény-módosítások a béren kívüli juttatások adózását sem hagyták változatlanul. Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat és tudnivalókat a 2017-ben adható munkáltatói juttatásokra vonatkozó szabályokról.

Nem léptek még a kkv-k az idei évi cafeteria szabályok módosítására. Az enyhe javulás ellenére tízből csupán négy vállalkozás tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit.

Változott a cafeteria-elemek kedveltségi sorrendje. A cafeteria adása összefügg a cég székhelyével és a profiljával.

Nem léptek még a kkv-k az idei évi cafeteria szabályok módosítására. Az enyhe javulás ellenére tízből csupán négy vállalkozás tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A top 3 cafeteria elemhez ragaszkodnak a cégek, csupán a sorrend módosult: a munkába járás költségtérítése lépett az első ...

Nem léptek még a kkv-k az idei évi cafeteria szabályok módosítására. Az enyhe javulás ellenére tízből csupán négy vállalkozás tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki ... ...

A vállalatok továbbra is csak elvétve tervezik béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit. A legnépszerűbb a munkába járás költségtérítése, megelőzve az eddig legnépszerűbbnek számító Erzsébet-utalványt, de a pénzbeli jutalom stabilan tartja harmadik helyét.

Hiába lettek olcsóbbak az egyes juttatások, még így is csak alig a cégek fele ad béren kívüli juttatást a K&H szerint.

Nem léptek még a kkv-k az idei évi cafeteria szabályok módosítására. Az enyhe javulás ellenére tízből csupán négy vállalkozás tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

Nem léptek még a kkv-k az idei évi cafeteria szabályok módosítására. Az enyhe javulás ellenére tízből csupán négy vállalkozás tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A top 3 cafeteria elemhez ragaszkodnak a cégek, csupán a sorrend módosult: a munkába járás költségtérítése lépett az első helyre, megelőzve az eddig legnépszerűbbnek számító Erzsébet-utalványt, de a pénzbeli jutalom stabilan tartja harmadik helyét.

Nem léptek még a kkv-k az idei évi cafeteria szabályok módosítására. Az enyhe javulás ellenére tízből csupán négy vállalkozás tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A top 3 cafeteria elemhez ragaszkodnak a cégek, csupán a sorrend módosult: a munkába járás költségtérítése lépett az első helyre, megelőzve az eddig legnépszerűbbnek számító Erzsébet-utalványt, de a pénzbeli jutalom stabilan tartja harmadik helyét.

A rokkantsági ellátás melletti munkavégzés esetén figyelendő kereseti korlátnál melyek azok a cafeteria elemek, amik nem tartoznak bele a jövedelembe? Gondolok itt a SZÉP-kártyára, az idén bevezetett készpénz-cafeteriára, iskolakezdési utalványra, ajándék utalványra. Ez a rész az aktuális jogszabályban (1995. évi CXVII. törvény) kicsit összezavart: jövedelemnek minősül a juttatás értéke 69. §770: (1) Béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások [70. §], valamint a béren kívüli juttatások [71. §] után az adó a kifizetőt terheli. (2)771 Az (1) bekezdés hatálya alá tartozó juttatás esetében jövedelemnek minősül a juttatás értéke, ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott termék, szolgáltatás esetén annak szokásos piaci értéke vagy abból az a rész, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni. A kifizetőt terhelő adó alapja az előzőek szerinti jövedelem 1,18-szorosa.

Az adómentes juttatások sokak számára vonzó elemekkel bővültek és számos népszerű tétel maradt továbbra is ebben a kedvező kategóriában. Mindemellett számos korábbi slágernek számító juttatás adóterhei nőttek meg, ami tovább erősíti az olyan adómentes juttatások szerepét, mint az egyre népszerűbb kockázati biztosítások.

A cafeteria szabályozás 2017-ben számos ponton változott. Az adómentes juttatások sokak számára vonzó elemekkel bővültek és számos népszerű tétel maradt továbbra is ebben a kedvező kategóriában. Mindemellett számos korábbi juttatás adóterhei nőttek meg, ami tovább erősíti az olyan adómentes juttatások szerepét, mint az egyre népszerűbb kockázati biztosítások - áll a CIG Pannónia közleményében.

Az új cafeteria-szabályok felértékelhetik a kockázati biztosításokat, mivel azok adómentesek maradtak, miközben számos juttatás átkerült a legmagasabb adóval sújtott kategóriába - közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. szerdán az MTI-vel.

Alig egy heted van igazolni a NAV-nak, hogy támogatást kaptál....