Legfontosabb témák

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) konjunktúramutató értéke az áprilisi 58 pontról 2019 októberében 46 pontra esett vissza, az érték 2015 októbere óta a legalacsonyabb, a 2017 októbere óta tartó javuló tendencia megtört - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön az MTI-vel.

Kedvezően alakulnak idén a magyar gazdaság mutatói, véli Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

Találkozón bemutatták az állami cégek és intézmények informatikai beszerzéseire fejlesztett új elektronikus rendszert.

Az éves előirányzathoz képest időarányosan kifejezetten jól áll a költségvetés, de a hiány egy hónap alatt megduplázódott.

A Merco­sur-megállapodás érdemi hatással lesz a magyar élelmiszer-gazdaságra is, de a helyzet nem annyira ijesztő, mint elsőre látszik.

Az idén a vártnak megfelelően a korábbi évekhez képest erősebb a kereslet a lízingkonstrukciók iránt, ez a jövőre nézve biztató – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Tavalyhoz képest lassul, de a korábban vártnál gyorsabb lesz Magyarország idei és jövő évi gazdasági növekedése az OECD legfrissebb, csütörtökön megjelent előrejelzése szerint.

Az OECD javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát.

Jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedés várnak.

Tavalyhoz képest lassul, de a korábban vártnál gyorsabb lesz Magyarország idei és jövő évi gazdasági növekedése az OECD legfrissebb, csütörtökön megjelent előrejelzése szerint. A bérnyomás miatti infláció növekedése mellett idén 4,8 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal nő a magyar hazai össztermék (GDP) a tavalyi 5,1 százalék után – írta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ...

Várhatóan öt százalék körül alakul a magyar gazdaság idei növekedése, ami az Európai Unióban akár a legjobb is lehet – jelentette ki Gulyás Gergely.

Az OECD javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát.

Az OECD javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát.

Az alkalmazott transzferárak kapcsán az azonos érdekeltségi körbe tartozó közép-és nagyvállalatok egymás közötti gazdasági eseményeinél évente dokumentációs kötelezettség áll fenn. Az előírás szerint fődokumentumot is kell készíteni, külföldi anyavállalat esetén ennek határideje az érintettek többségénél 2019. december 31. Ez több ezer céget érinthet.Más országokban jellemzően a cégek jóval szűkebb körére vonatkozik csak ilyen előírás; ezért sok esetben a nálunk működő multiknak nehézséget okoz az elkészítése, az elmulasztás azonban bírsággal jár – véli a Niveus Consulting Group.

Összességében kedvező a hazai gazdaság állapota, így a közeljövőben nem kell váratlan adóváltozásokra számítani – hangzott el az EY 2020-as adóváltozásokról szóló szakmai konferenciáján. A kedvező makrogazdasági környezet a vállalatok döntéseiben és terveiben is tükröződik: a legtöbben bevételnövekedést várnak 2020-tól, és eszközberuházásokat is terveznek.

A külgazdasági és külügyminiszter konzuli hivatalt nyitott meg a máltai Vallettán.

Segíthetnek többek között a mezőgazdaságban, az erdészetben és a biztonságtechnikában.

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.

A CO2-kibocsátás csökkenése mellett is tud nőni a magyar gazdaság.

Tizenhárom uniós tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat Brüsszelben. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. november 18-i ülésén tizenhárom tagállam támogatta ... ...

2009-ben a magyar készpénzállomány a GDP 8%-át tette ki, ami mostanra szakadatlan növekedési ütemben majdnem a duplájára, 15%-ra nőtt 2018-ra, sőt azóta is szakadatlanul nő az arány, jelenleg 6445 milliárd forint a hazai készpénzállomány, ebből bő ötezer milliárd forint van a lakosságnál, vagyis átlagosan minden háztartás 1,2 millió forintot dugdos otthon készpénzben. Ennek csak az egyik oka az alacsony kamatkörnyezet,

A magyar gazdaság növekedése a valamelyes lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad - áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban ismertetett ... ...

A növénytermesztési ágazat volumene 0,9 százalékkal nőtt, az állattenyésztésé pedig 6,3 százalékkal emelkedett tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági teljesítményt mutató statisztikai tükörből.

Hat év növekedés után recesszióba jutott a német feldolgozóipar a szektor szakmai képviselete, írja az MTI a BDI honlapján kedden publikált elemzés alapján. "A német feldolgozóipari termelés négy százalékos ... ...

A magyar gazdaság növekedése a lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan 3 százalék felett marad - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében.

Szeptemberben az euróövezet 19 tagállamában 0,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése augusztushoz képest.

Nőtt az építőipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest az euróövezetben és az Európai Unió egészében - írja az MTI az Eurostat adatai alapján. Szeptemberben az euróövezet 19 tagállamában 0,7 ... ...

Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben szeptemberben havi szinten.

A magyar gazdaság növekedése a valamelyes lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében.

Nőtt az építőipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest az euróövezetben és az Európai Unió egészében. Hogy áll mindehhez képest Magyarország?

A magyar gazdaság növekedése a valamelyes lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében ... ...

A magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 és 2018 között kiemelkedően fejlődött.

Kevesebb lenne az eltitkolt jövedelem, a bankjegyek bekerülnének a magyar gazdaság körforgásába, és csökkennének a fizetési tranzakciók költségei.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP növekedési üteme lassulni fog ugyan, de 2020-ban és 2021-ben is 3,2 százalék körül lesz.

A magyar szuverén adósprofilt alátámasztó tényezők között van az erőteljes gazdasági növekedés.

A hitelminősítő szerint a magyar szuverén adósprofilt alátámasztó tényezők között van az erőteljes gazdasági növekedés.

A magyar gazdaság számára az Európai Unión kívül az első számú exportpiac az Egyesült Államok.

Tizenhárom uniós tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-ban is eredményesen és sikeresen gazdálkodott; tavaly 47,8 milliárd forintos eredményt ért el a jegybank, idén várhatóan 100 milliárd forint körül lehet az eredmény - fejtette ki Matolcsy György, az MNB elnöke a jegybank tavalyi üzleti jelentése és beszámolója megvitatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén hétfőn.

Május óta legkisebb a növekedése az ipari termelésnek.

Megfelelve egy átlagos évnek, több mint 4 millió mázsa szőlőt szüretelhetnek idén a magyar gazdák, így várhatóan 3 millió hektoliter körüli bor készül - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottsága ülésén, ahol egyebek közt a pálinkára, a gyógynövényes italokra és a gyümölcspárlatokra vonatkozó népegészségügyi termékadó (neta) kiterjesztésének piaci hatásait értékelték.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 228 milliárd forint, a negyedéves GDP 1,9 százaléka volt az idei harmadik negyedévben, a szeptember végén zárult egy évben pedig 910 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 2,0 százalékának felel meg jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az első két negyedévet 110 ...

Magyar cégeknek laoszi fejlesztésekben való részvételére lehetőséget adó, 160 millió dollár értékű kötöttsegély-hitelprogram indul - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A Tesla nem került le a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) térképéről azután, hogy az amerikai autóipari cég Berlint választotta első európai gyára helyszínéről - mondta a Világgazdaságnak Ésik Róbert ... ...

Kiegyenlített növekedés volt a magyar gazdaságban a harmadik negyedévben a GDP-t adó ágazatok között - mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Az idei egyértelműen a beruházások éve Magyarországon. A hét gazdasági összefoglalója.

Az iparban, az építőiparban, a szolgáltatásokban és a kereskedelemben is nőtt a teljesítmény.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés.

Bár Magyarország 2018-ban ezüstérmes lett az EU-ban a GDP-arányos adóterhelés csökkentésében, ám a régiós versenytársak még mindig kevesebb adót szednek be. Hiába tartja magát az „adócsökkentés kormányának” a Fidesz, mégis 7,5 százalékkal több pénzt tudott beszedni – köszönhetően a gazdaság tempós növekedésének és fehérítésnek.

A digitális gazdaság ma már a teljes magyar GDP 25 százalékát adja és a munkaerő 20 százalékát foglalkoztatja – egyebek mellett ez is kiderült az IVSZ és a Microsoft közösen végzett kutatásából.

Magyarország gazdasági együttműködési megállapodást kötött Malajziával, a dokumentumot pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Darell Leiking malajziai külkereskedelmi és ipari miniszter írta alá.

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága is októberben az Egyesült Államokban.

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága is októberben az Egyesült Államokban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken azt közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal zsugorodott az ipari termelés havi összevetésben a szeptemberben mért 0,3 százalékos csökkenés után. Elemzők szerényebb, 0,4 százalékos ...

A két ország együttműködését a kölcsönös tisztelet határozza meg - mondta Szijjártó Péter.

Az OTP Treasury főosztályvezetője szerint az sem fog segíteni a magyar fizetőeszközön, hogy a gazdaság számai kifejezetten jók lettek.

Nagyot nőtt az építőipari termelés szeptemberben, éves alapon.

Harmadik éve támogatja a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által indított Vízipari pályázati program a magyar vízipari cégek külpiaci tevékenységét, illetve exportképességének fejlesztését; az idei program keretében 180 millió forintból 15 projekt valósul meg, amelyek Chilétől Indiáig segítik a fenntartható vízgazdálkodást - tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.