Legfontosabb témák

Nagyot ugró gazdaságra és beinduló inflációra számíthatunk idén itthon, tavasztól az egész unióban jöhet a szabadkereskedelem Kanadával. Az uniós keleti blokk berágott, mert állítólag rosszabb kajákat etetnek vele. Befagyasztották az olimpiai költéseket, és kiderült, mire szórt el iszonyú sok pénzt a kormány. Itt a heti gazdasági összefoglaló.

A magyar gazdasági modell az árral szemben is bizonyította működőképességét, hiszen a gazdasági növekedés tette lehetővé az adócsökkentéseket, az idén is folytatódó ágazati béremeléseket és a családi otthonteremtési támogatások növelését – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus az elmúlt időszak eredményei közül kiemelte, hogy 27 éve nem volt ...

A magyar gazdasági modell az árral szemben is bizonyította működőképességét, hiszen a gazdasági növekedés tette lehetővé az adócsökkentéseket, az idén is folytatódó ágazati béremeléseket és a családi otthonteremtési támogatások növelését - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Mezőgazdaság és élelmiszeripar nélkül nincs ütőképes magyar gazdaság - húzta alá a nemzetgazdasági miniszter, egy a fiatal agrárszakemberek számára rendezett fórumon pénteken Budapesten.

Varga Mihály szerint mezőgazdaság és élelmiszeripar nélkül nincs ütőképes magyar gazdaság.

Hongkong ismét a világ legszabadabb gazdaságának minősült az amerikai Heritage Alapítvány és a The Wall Street Journal közös rangsorában.

A vártnál lassabban, 1,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság tavaly október és december között, az év egészében 2 százalékkal bővült a GDP. Ezzel az EU gyengébben teljesítő tagjai között voltunk, miközben a régiós országok a lista első felén találhatók. Magyarországon a mezőgazdaság és a piaci szolgáltatások voltak a növekedés motorjai, az ipar alig bővült, az építőipar pedig zuhant. A Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok szerint idén felpöröghet a gazdaság. A növekedést a gyors béremelések miatt a lakossági fogyasztás húzhatja, de a tavaly visszaeső beruházások is növekedési pályára kerülhetnek az EU-pénzek lehívása miatt. Az építőipar erőteljesen, az ipari termelés visszafogottan nőhet. A nettó export hozzájárulása azonban csökkenhet, mert a belső kereslet bővülése importnövelő hatású.

A várt minimális növekedés helyett csökkent az amerikai ipari termelés januárban, részben a közüzemi termelés jelentős visszaesése miatt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán azt közölte, hogy januárban 0,3 százalékkal csökkent az amerikai ipari termelés az előző hónaphoz képest. Decemberben még 0,6 százalékos növekedést mértek. Szakértők 0,1 százalékos januári ipari termelésnövekedéssel számoltak. Éves szinten stagnált az amerikai ipari termelés januárban. Az ipari termelés mintegy há...

A vártnál nagyobb mértékben csökkent decemberben az euróövezet ipari termelése az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden kiadott jelentése szerint

A vártnál nagyobb mértékben csökkent decemberben az euróövezet ipari termelése az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden kiadott jelentése szerint. Decemberben szezonális kiigazítással 1,6 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelés a novemberihez képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,0 százalékos volt a csökkenés. Elemzők decemberre 1,5 százalékos havi visszaesést vártak az euróövezetben. Novemberben az euróövezetben 1,5 százalékkal, az EU...

A várakozásoknál kisebb mértékben nőtt a bruttó hazai termék tavaly a negyedik negyedévben, de idén érdemi gyorsulásra számítanak az elemzők.

A tavalyi negyedik negyedéves gazdasági teljesítményünkkel épp, hogy nem kerültünk a sereghajtók közé az uniós rangsorban.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent decemberben az euróövezet ipari termelése az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden kiadott jelentése szerint. Decemberben szezonális ... ...

A vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság 2016 utolsó negyedévében. A piaci elemzők szerint ennél csak jobb jöhet 2017-ben. A magyar gazdaság bővülését a tavalyi utolsó negyedévben elsősorban ... ...

Az utolsó negyedévben 1,6 százalékkal nőtt a magyar GDP, így a múlt év egészében 2 százalékkal gyarapodott a magyar gazdaság. Idén tempóváltás várható, igaz vannak nemzetközi kockázatok.

Mintegy 1,6 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedévben.

2016 utolsó három hónapjában két százalékkal nőtt a magyar GDP, így leszállóágban zárta az évet a magyar gazdaság. Mostantól viszont beindulhat a növekedés.

Magyarország bruttó hazai terméke 1,6 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, 2016-ban a GDP 2,0 százalékkal emelkedett.

A magyar GDP 2016 utolsó negyedévében csupán 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - adta hírül gyorsbecslését a KSH.  . A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások ... ...

Magyarország bruttó hazai terméke 2016 IV. negyedévében 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság járult hozzá. Az ipar teljesítménye stagnált, az építőipar pedig továbbra is mérsékelte a növekedést. 2016-ban a GDP 2,0 százalékkal emelkedett.

Tavaly a 4. negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptár hatással kiigazítva) 1,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előzetes várakozások 2,0%-os bővülésről szóltak,...

A magyar gazdaság 1,6 százalékkal bővült 2016 negyedik negyedévében ...

Jelentősen javította 2017-es és 2018-as, Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzését az Európai Bizottság (EB) a friss elemzésében.

Idén gyorsabban nő a magyar GDP, mint tavaly – a lakossági fogyasztás és a beruházások hajthatják a bővülést.

volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100

Nagyon fontos üzenet, hogy a magyar gazdaság külső szemlélők szerint is jó pályán van - mondta Varga Mihály az MTI-nek hétfőn Salgótarjánban az Európai Bizottság most közzétett téli gazdasági előrejelzésére reagálva.

Az európai gazdasági élénkülés tavaly ellenállónak bizonyult a globális kihívásokkal szemben, és a várakozások szerint az idén és a következő évben is folytatódni fog. Csaknem tíz év óta először fordul elő, hogy a teljes előrejelzési időszakban (2016, 2017 és 2018 ) az EU minden tagállamában növekedésre számít a Bizottság. Igaz, a testület frissen közzétett jelentésében van egy fontos "de": a növekedési kilátásokat a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi.

Idén 3,5 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság.

Idén 3,5 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely hétfőn tette közzé Brüsszelben az esedékes téli gazdasági előrejelzését mind az unió egészére, mind az egyes tagországokra nézve.

Idén 3,5 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely hétfőn tette közzé Brüsszelben az esedékes téli gazdasági előrejelzését mind az unió egészére, mind az egyes tagországokra nézve.

Elsősorban a termelő szektorok gyengélkedése miatt elmaradhatott az év végi élénkülés, így az utóbbi négy év leggyengébb eredményét szállíthatta tavaly a magyar gazdaság. A Portfolio által...

A tavalyi év utolsó három hónapjában 2 százalékkal nőhetett a GDP az elemzők várakozása szerint, ami alacsonyabb az előző két negyedév üteménél

A sörháború fokozódik, a bérek a béremeléstől sem emelkednek, a számok pedig nem állnak az olimpia mellett kampányolók oldalán. Itt a heti gazdasági összefoglaló.

A magyar gazdaság versenyképességének javítása elképzelhetetlen az agrárium nélkül – jelentette ki Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen. A magyar agráriumba 2007-2013 között 3800 milliárd forintos uniós forrás érkezett, az ágazat termelékenysége azonban nem változott érdemben – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vásárhelyi gazdanapi fórumon. Az uniós támogatásokat zömében nem technológiai fejlesztésre, hanem a jövedelemkiesés pótlására ...

A magyar gazdaság negyedik éve növekszik, miközben 83-ról 74 százalékra csökkent a GDP-arányos államadósság – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Dunakeszin. A nemzetgazdasági miniszter Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Pest megyei országgyűlési képviselő lakossági fórumának vendége volt. Az államtitkár összegezte választókerületének legfontosabb gazdasági történéseit. Kiemelte, hogy a százmilliárd forintos beruházással megvalósuló gödi Samsung ...

A magyar gazdaság negyedik éve növekszik, miközben 83-ról 74 százalékra csökkent a GDP-arányos államadósság - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Dunakeszin.

A Start-up Initiative Slovenia csatlakozott a közép-európai Regionális Start-Up Együttműködéshez. Ez meghatározóan járulhat hozzá a V4 országok versenyképességének  javításához. Az iparpolitikák összehangolásáról, a digitalizáció, valamint az elektromobilitás területén az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Varga Mihály Zdravko Počivalšek szlovén gazdaságfejlesztésért és technológiáért felelős miniszterrel. A nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a határon […]

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális pénzügyi válság óta fokozatosan emelkedik a magyar gazdaság által elérhető potenciális növekedési ütem, bár a válság előtti szintet valószínűleg egyelőre nem hozza be.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális pénzügyi válság óta fokozatosan emelkedik a magyar gazdaság által elérhető potenciális növekedési ütem, bár a válság előtti szintet valószínűleg egyelőre nem hozza be.

Londoni elemzők úgy látják, 2,7 százalékkal nőhet a következő években a gazdaság.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális pénzügyi válság óta fokozatosan emelkedik a magyar gazdaság által elérhető potenciális növekedési ütem, bár a válság előtti szintet valószínűleg egyelőre nem hozza be. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép-európai EU-gazdaságok növekedési kilátásairól összeállított, csütörtökön ismertetett tanulmányukban közölték: modellszámításaik arra utalnak, hogy a ...

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális pénzügyi válság óta fokozatosan emelkedik a magyar gazdaság által elérhető potenciális növekedési ütem, bár a válság előtti szintet valószínűleg egyelőre hozza ... ...

A CIB Alapkezelő szerint az idén a magyar gazdasági növekedés 3 százalék fölött, az infláció 2-3 százalék között lesz.

Elromlott a kezdeti jó hangulat a tegnapi nap folyamán az európai piacokon és a vezető indexek végül vegyesen zárták a kereskedést. A DAX 0,34%-ot, az FTSE 100 0,2%-ot emelkedett, míg a CAC 40 0,49%-ot veszített értékéből.

2016 alapvetően pozitív év volt a vállalkozások többségének. A GDP több mint két százalékkal bővült, élénkült a belső fogyasztás, a finanszírozói oldalon megjelent a régóta áhított forrásbőség. A kép mégsem egyértelműen pozitív: a beruházási szint továbbra is alacsony, a munkaerőhiány pedig már ágazattól, mérettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül szinte minden hazai céget érint. De talán még ennél is nagyobb gond a bizalomhiány.

Idén erősebb lehet az ipari termelés bővülése, mint tavaly, a következő hónapokban újra élénkülhet a termelés - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

termelői volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100, ipari termelés Magyarországon, 2001-2016

A munkanélküliség jelentős csökkenését, a foglalkoztatási helyzet javulását és a gazdaság hosszú távú növekedését emelte ki a múlt évi eredményeket ismertetve az Országgyűlés fideszes alelnöke kedd este Miskolcon.

Magyarország számára ígéretes lehetőség az orosz-magyar regionális gazdasági együttműködés - mondta a földművelésügyi miniszter kedden telefonon az MTI-nek Szmolenszk megyei látogatását követően.

A várt szerény növekedés helyett csaknem nyolc éve a legnagyobb csökkenést szenvedte el az előző havihoz képest tavaly decemberben a német ipari termelés a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden közzétett jelentése szerint.

A magyar ipar a múlt évben szerény, 0,9 százalékos bővülést produkált. Idén valamivel jobb eredményre van kilátás.

Idén erősebb lehet az ipari termelés bővülése, mint tavaly, a következő hónapokban újra élénkülhet a termelés - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők. A KSH közölte: tavaly decemberben 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a 2016-os év egészében a termelés volumene 0,9 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben. Munkanaphatástól megtisztítva tavaly decemberben a termelés 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához k...

A 2016 december eleji tulajdonosváltást követően rögtön növekvő pályára állt és fokozta termelését a Pápai Hús. A tavalyi év utolsó hónapjában a nagy múltú húsipari vállalat árbevétele és az értékesített termékek mennyisége is 25, míg a feldolgozott sertések száma 64 százalékkal múlta felül a vállalat egy évvel korábban, hasonló időszakban mutatott teljesítményét. A tradicionális húsipari márka sikerrel indította meg a külföldi terjeszkedést is: a nyers hús és húskészítmények exportjából származó árbevétel 153 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A húsvéti időszakra készülve pedig jó ütemben haladnak a tárgyalások a belföldi kereskedelmi partnerekkel.

A jövő héten megjelenő hazai ipari termelési adat várhatóan nem fogja felborzolni a kedélyeket.

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság és a magyar vállalatok érdeke, hogy minél hamarabb feloldják a szankciókat Oroszországgal szemben.

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság és a magyar vállalatok érdeke, hogy minél hamarabb feloldják a szankciókat Oroszországgal szemben.

A decemberi lassítás után a beszerzési menedzserindex (bmi) újra magasan jár: a szezonálisan kiigazított januári érték ugyanis 56, pont lett - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési ... ...

Hat év alatt immár ötödször rendeltek el szmogriadót Budapesten, a városi légszennyezés tehát továbbra is megoldatlan problémát jelent a fővárosban, illetve országszerte több más településen is. A légszennyezés, illetve ezen belül a szállópor megengedettnél magasabb koncentrációja mintegy kétharmad részben az egyedi tüzelésű lakossági fűtőberendezések működésére vezethető vissza. Éppen ezért hosszú távon csak az egyedi fűtési rendszerek elterjedtségének csökkenése, illetve a távhőrendszerek folyamatos bővítése jelenthet megoldást a városi légszennyezés mérséklésére – hangsúlyozzák a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.

A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriáját nyerte meg Móricz-Sabján Simon, a Népszabadság/Világgazdaság fotósa, a a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját pedig Balázs Attila (MTI/MTVA) kapta, a maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című sorozatával.

A tavalyi 2 százalék után idén 3 százalék körüli lehet a magyar GDP növekedése. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében a tavalyi jelentős beruházási visszaesést idén érdemi növekedés váltja fel, miközben a már a múlt évben is nagyon gyorsan növekvő fogyasztás lendülete folytatódni fog - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisában.