Legfontosabb témák

Miután a horvát sportolók legyőzték Olaszországot és Szerbiát, a vizes világbajnokság döntőjében végig vezetve a házigazda Magyarország válogatottjának is elvették aranyérmes ábrándjait. Talán érdemes lehet egy kicsit a vereséget és annak okait elemző cikkek helyett a világbajnok gazdasági helyzetéről olvasni.   Az 1991 óta független, Kelet-Magyarországgal nagyjából azonos kiterjedésű (56,6 ezer négyzetkilométeres) Horvátország demográfiai szempontból sajnos nem áll túl jól. A horvát élveszületési mutató rendkívül alacsony: tízezer lakosra 93 csecsemő jutott 2014-ben és mindössze 88 2015-ben; s míg az ezredfordulón 4,5 millió lakosa volt, a legfrissebb adatok szerint már csak kevesebb, mint 4,2 millió. A 2008 őszén kezdődött nemzetközi gazdasági válság Horvátországot nagyon erőteljesen sújtotta, 2014-ig minden évben csökkent az éves GDP. Ha azt vizsgáljuk, hogy Horvátország mennyit profitált az Európai Uniós tagságból, akkor azt a megdöbbentő tényt kapjuk, hogy fiskális szempontból relatíve nem túl sokat: 2015-ben mindössze 226 millió eurós pozitív egyenleget zárt az EU-val szemben, míg ebben az évben Magyarország 4,6 milliárd eurós és Lengyelország 9,4 milliárd eurós pozitív egyenleget produkált. Az EU népszerűségét az sem növelte, hogy Horvátország szinte a csatlakozásának másnapjától, 2014-től túlzottdeficit-eljárás hatálya alatt állt, miután megsértette a költségvetésre vonatkozó kritériumot. Ezt az eljárást 2017. június 16-án az Európai Tanács lezárta, mivel a tagállam költségvetési hiánya a GDP 3%-ában meghatározott uniós referenciaérték alá csökkent. A GDP-arányos költségvetési hiány 2016-ban 0,8% volt, vagyis jelentősen visszaszorult a 2015-ös 3,4%-os adathoz képest. A Bizottság 2017. tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a hiány 2017-re a GDP 1,1%-ára emelkedik, 2018-ra pedig a 0,9%-ára esik vissza. Az Európai Unió legújabb tagállamában csak 2016-tól kezdődően nőtt érzékelhetően a gazdaság teljesítménye. A bruttó hazai termék napjainkban 3,4%-os emelkedést mutat az egy évvel korábbi értékhez képest. Az egy főre jutó bruttó hazai termék az IMF számítása alapján Horvátországon a csatlakozáskori értékhez képest 15%-ot emelkedve 2017-ben haladta meg a 24 ezer dollárt. A foglalkoztatási ráta nagyon alacsony Horvátországban (2016-ban mindössze 56,9 százalék), a munkanélküliségi ráta várhatóan csak jövőre csökken 10% alá. A beruházások szintje nem éri el a kívánt mértéket, 2016-ban mindössze 18,8%-a volt az éves GDP-nek, de ez az érték növekedő tendenciát mutat, s komoly tervek vannak arra is, hogy az ország meghatározó ágazatát, a turizmus folyamatosan fejlesszék munkahelyeket és biztos megélhetést biztosítva a lakosságnak. [...] Bővebben!

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint az idén a külső és a belső egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul, de ezek a folyamatok rövidtávon elfogadhatók - idézi az MTI. Magyarországon az első ... ...

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így az ipari termelési, kiskereskedelmi és külkereskedelmi mutatók.

Új lendületet kaptak az Oroszország és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok, hosszú évek visszaesését követően az idei év első négy hónapjában 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, és 24 százalékkal növekedett az Oroszországba irányuló magyar export - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel azt követően, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Denis Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Denis Manturov találkozott.

Több mint kétmillió magyar nyugdíjas van, közülük sokan szeretnének dolgozni - rájuk is épít a kormány az égető munkaerőhiány felszámolásához.

A GKI konjunktúraindexe és ezen belül üzleti bizalmi indexe a felmérések több mint húszéves története során még soha nem volt olyan magasan, mint most júliusban. A GKI által, az EU támogatásával végzett vizsgálat szerint a fogyasztói várakozások viszont kissé romlottak júniushoz képest, bár így is határozott derűlátást tükröznek.

Komoly kihívásokkal kell szembesülnie az európai feltörekvő gazdaságoknak a következő években – vélik az IMF szakértői. A gazdaságok növekedési potenciálja komolyan visszaesett, a népesség elvándorlása ... ...

Londoni pénzügyi elemzők szerdai előrejelzése szerint a magyar gazdaság ciklikus fellendülésének környezetében a banki hitelkihelyezés gyorsuló ütemű növekedése várható Magyarországon a következő két évben.

Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott záróbeszédében.

Londoni pénzügyi elemzők szerdai előrejelzése szerint a magyar gazdaság ciklikus fellendülésének környezetében a banki hitelkihelyezés gyorsuló ütemű növekedése várható Magyarországon a következő két évben. A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház a magyar bankrendszer kilátásairól összeállított helyzetértékelésében közölte: várakozása szerint a háztartásoknak és a pénzügyi...

Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott záróbeszédében.

Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott záróbeszédében - írta ... ...

Londoni pénzügyi elemzők szerdai előrejelzése szerint a magyar gazdaság ciklikus fellendülésének környezetében a banki hitelkihelyezés gyorsuló ütemű növekedése várható Magyarországon a következő két évben ... ...

A hiány csökkentése az Egyesült Államok célja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalásakor.

A monetáris tanács szerint élénkül a gazdaság növekedése, a 0,90 százalékos alapkamatszint összhangban van az inflációs cél elérésével, amennyiben azonban az infláció tartósan elmaradna attól, a tanács ... ...

Az orosz ipari termelés 3,5 százalékkal bővült júniusban éves összevetésben - közölte az orosz statisztikai hivatal hétfőn.

A legfrissebb LeadING HUBE indikátorok alapján továbbra is a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani a második negyedévben.

A tokiói kereskedelmi és ipari minisztérium szerint az áprilisi 4 százalékos növekedés után 3,6 százalékkal esett vissza a mutató havi összevetésben.

Tovább nőhetnek a mezőgazdasági beruházások idén: a tavalyi 23 százalék után idén a cégek 35 százaléka növelné beruházásainak összértékét, átlagosan a duplájára - derül ki a Budapest Bank megbízásából készített agrárgazdasági kutatásból.

volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100; 2001-2017. január-május

Magyar kutató nyerte a legrangosabb, negyedmillió fontos (csaknem 90 millió forintos) díjjal járó brit közgazdasági elismerést annak modellezéséért, hogy miként lehetne hatékonyabb díjfizetési rendszerrel javítani a brit közúti közlekedési infrastruktúra állapotát.

Jelentősen, az előzetesen becsültnél is erősebben csökkent májusban a japán ipari termelés havi összevetésben, miközben a készletek stagnáltak, ami arra utal, hogy az erőteljesebb fellendülés még várat magára.

Minden olyan vállalkozás, ami a mezőgazdasághoz kapcsolódik, és az abból származó tudást alakítja át ipari tudássá és kereskedelmi tőkévé, különösen fontos a magyar kormánynak; a Balogh Tészta Zrt. is ... ...

Az ipari termelés 2010 januárja óta 33,8 százalékkal, 2014 óta pedig 17,2 százalékkal emelkedett, az utóbbi eredmény azt jelzi, hogy a régiós országok között Magyarország a korábbi harmadik helyről első helyre lépett elő, ami tovább segíti a kormány iparpolitikáját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatokra reagálva.

Májusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése mind havi, mind éves bázison az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett kimutatása szerint.

Az első öt hónapban 7,8 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Munkát vállalhatnak egyes hiányszakmákban a harmadik országbeli állampolgárok Magyarországon. A munkaerőhiány csökkentését célzó szabályozás kifejezetten a szerb és ukrán dolgozók hazai foglalkoztatását könnyíti meg. A nemzetgazdasági tárca arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkavállalási engedély lejártát követően ezek a munkavállalók elhagyják Magyarországot.

Engedélymentesen vállalhatnak munkát egyes hiányszakmákban a harmadik országbeli állampolgárok Magyarországon. A munkaerőhiány csökkentését célzó szabályozás kifejezetten a szerb és ukrán dolgozók hazai foglalkoztatását könnyíti meg.

Akik bizonyos hiányszakmákban akarnak Magyarországon munkát vállalni, azoknak nem kell munkavállalási engedély sem.

A járműipar és azon belül az alkatrész-, illetve a gumigyártás húzza az ipari termelést, ahol további bővülés várható, hiszen nem olyan régen indult be a termelés az Apollo Tyres gumigyárában - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

Engedélymentesen vállalhatnak munkát egyes hiányszakmákban a harmadik országbeli állampolgárok Magyarországon. A munkaerőhiány csökkentését célzó szabályozás kifejezetten a szerb és ukrán dolgozók hazai ... ...

A KSH adatai alapján közel 10 százalékot is nőtt az ipari termelés.

A KSH adatai alapján közel 10 százalékot is nőtt az ipari termelés.

2017 májusában az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Májusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett. 2017 első öt hónapjában a termelés ... ...

Elemzők által vártnál némileg nagyobb mértékben nőtt az olasz ipari termelés májusban áprilishoz képest, amikor csökkenést jegyeztek fel az előző hónappal összevetve.

Az első öt hónapban 18 százalékkal, 680 millió euróval nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Váratlan ütemben romlott a brit gazdaság termelőágazatainak teljesítménye az elmúlt hónapokban, és a kilátásokat az ingatlanárak visszaesése is terheli. A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki adatismertetése szerint a feldolgozóipar bruttó kibocsátási értéke a májussal zárult három hónapban 1,1 százalékkal csökkent a februárban véget ért előző három hónap teljesítményéhez képest. Az ONS hangsúlyozza, hogy két éve nem esett vissza ilyen mértékben a háromhavi összevetésű mozgó...

Májusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés Németországban.

A várakozásoknak megfelelően nőtt az ipari termelés volumene, ami elsősorban a járműgyártásnak köszönhető, de jól teljesít a gépgyártás és az elektronikai ipar, valamint megkezdte a gyártást az Apollo Tyres gumigyára is - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

Az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön, első becslése alapján.

Erős teljesítményt várnak az ipartól az idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők, a termelés akár 7 százalékkal is nőhet az év egészében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott első becslése szerint májusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónapokhoz képest erőteljesebb volt a növekedés a járműgyártásban, de számottevő volt a bővülés a számít...

Az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön, első becslése alapján.

Az áprilisi kisiklás után az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett - jelentette ... ...

Miután a kilátások folyamatosan javulnak, nem zárható ki, hogy tartósan 4 százalék felett nő a gazdaság idén és jövőre is – állítja Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100

Jelentősen bővíthetőek a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok - hangsúlyozta Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgató-helyettese az MNKH által, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök budapesti látogatása alkalmából szervezett magyar-egyiptomi üzleti fórumon.

Folyamatosan utalják haza a pénzt a külföldi munkavállalók, mely GDP-arányos értéke 3,3 százalék. Ez nem különösebben sok, de a környező országok adatait így is meghaladja.

Legtöbbet azok utalnak haza, akik átmenetileg vannak külföldön.

Nem csak anekdota, hogy mezőgazdasági termelékenységünk korábban konkurált a vezető agrárhatalmakéval. Az űrkorszaki technológia most is adott lenne – például 100 százalékos az önjáró traktorok hazai jellefedettsége –, csak az innovációs kedvet kéne újra lendületbe hozni.

Áttörést sürgetett a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatokban Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Magyar Nemzeti Kereskedőház által Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök budapesti látogatása alkalmából ... ...

Több éves átlagot javított meg a júniusi beszerzési menedzser index, melynek szezonálisan kiigazított értéke 57,2

A jövő héten megjelenő makrogazdasági adatok közül a májusi ipari termelés és az államháztartási adatok számíthatnak a legnagyobb figyelemre.

Érezhetően javult a magyar gazdaság helyzetének megítélése az emberek körében, és talán részben ennek köszönhetően a kormányban is jobban bíznak a magyarok - derül ki a nemrég megjelent friss...