Legfontosabb témák

A magyar turizmus soha nem látott lehetőség előtt áll, új fejezet nyílik 2020. január elsejével, amikor a szálláshelyek 18 százalékos áfája 5 százalékra mérséklődik - mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az utazó magazin konferenciáján szerdán Budapesten.

Az áprilisi vendégéjszakák száma 3,2 százalékkal, az árbevétel 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Aki már nem találja elég izgalmasnak a hagyományos szállodákat, annak sem kell bánkódnia, várhatóan ősztől fogad látogatókat az első gitár formájú hotel Dél-Floridában. Az 1,5 milliárd dollárból,...

Megtelnek a szállodák pünkösdkor - írja szombati számában a Magyar Nemzet. A főváros már napok óta "megtelt", a vidéki szabad szállásokra a hétvégére ígérkező kánikula miatt még pénteken is érkeztek szobafoglalások ... ...

Megtelnek a szállodák pünkösdkor, számos üzlet pedig zárva tart az ünnepi hétvégén – írja szombati számában a Magyar Nemzet.

Sok vendégre számítanak a fürdőhelyeken is az idei első igazi nyári hétvégén.

Csak szállodákban és luxus szivarszalonokban lehet majd dohányterméket kapni Beverly Hillsben.

Főleg budapesti és visegrádi szállodákban már tesztelték a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ működését. Tart a regisztráció, hamarosan beindulhat az információs szupersztráda. Június elsején ... ...

Az idei első négy hónapban 9,1 százalékkal, 6,253 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában.

Nemzetközi, 7 országot érintő együttműködés nőtt ki az Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola zöld törekvéseiből. Az intézmény rendszeresen küldi diákjait több hónapos külföldi tanulmányutakra az Erasmus+ program segítségével, de a szakmai nívó mellett tavaly már kifejezetten környezetvédelmi szempontokat is érvényesítettek a partnerszállodák kiválasztásánál. A kezdeményezés annyira újszerű és hatékony, hogy egy 2,5 éves, nemzetközi együttműködési program nőtt ki belőle, amiben a résztvevők kifejezetten a magyar példát igyekeznek eltanulni.

Befektetői szempontból a régió nagyobb hozamokat kínál, mint a nyugat-európai szállodák, Budapesten is két számjegyű bővüléssel, hatmillió euróval növelte szobaárbevételeit az Accor csoport.

A turizmus teljesítménye évről évre rekordokat dönt Magyarországon: a vendégéjszakák számának bővülése már ötödik éve 5% feletti, a 2018-es év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. Úgy tűnik, hogy idén is folytatódik a növekedés: márciusban a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,7, a belföldi vendégforgalom pedig 3,7%-kal emelkedett. Ezt a 2010 óta tartó szárnyalást azonban egyre inkább veszélyezteti a szakképzett munkaerő hiánya, a szektorban ugyanis több ezer üres pozíció áll betöltetlenül. A szállodák nemcsak szakképzettséget nem igénylő munkavállalókat várnak, hanem a turizmus-vendéglátás területén magasan képzett, gyakorlattal rendelkező munkaerőre is óriási igény mutatkozik.

Miután szállodákból és kastélyokból már eleget szereztek, a kormány a konferenciaturizmus támogatásával a programokat és a vendégkört is garantálja a haveroknak.

Még ki sem írta a Magyar Turisztikai Ügynökség az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy szálláshelyfejlesztési pályázatokat a balatoni térségre, amikor a tulajdonosoknak már kész tervei voltak a szállodák ... ...

Valós lenne a hír, hogy a szállodai, az IT szektor, valamint az építőipar több ezres munkaerőhiánnyal küzd? Lehetséges, hogy 3000-5000 ember ingázik napi szinten Szlovákiából Magyarországra, hogy a budapesti szállodák, gyárak és üzemek munkaerő-kapacitását kielégítse? Peter Jonesszal, a Nova Szállodalánc tulajdonosával beszélgettünk erről.