Legfontosabb témák

Decembertől élesítik az állami lakástámogatási rendszer új elemeit: a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a maximum 10 millió forintos, új lakás vásárlására fordítható kedvezményes kamatozású lakáshitel. A háromgyermekesek esetében pedig az eddigi 10 millióról 15 millióra emelkedik a maximális hitelösszeg.

Az új lakások piacának mindkét oldalát, a keresletet és a kínálatot is érintik az állami támogatási rendszer változásai, ami stabilizálhatja az új lakások árait. A CSOK-bővítés a vidéki nagyvárosokban élő családokat érintheti kedvezően. A kétgyermekeseknek számára elérhetővé vált kedvezményes maximum 10 millió forintos lakáshitel mellé Győrben és Szombathelyen 14-15 millió forint önrészre van szükség egy 60 négyzetméteres új lakáshoz. Ugyanez az összeg Székesfehérváron vagy a fővároshoz közeli Érden több mint 20 millió forint, míg Budapesten közel 36 millió forint.

Nem a 10 milliós egyszeri támogatást, csupán a fix 3%-os (akár 10 milliós) lakáshitelt terjeszti ki a kormány a kétgyerekesekre. A legkedvezőbb 20 éves piaci hitelkonstrukcióhoz képest számításunk...

Az elmúlt időszakban jelentős változások következtek be a lakáshitel piacon. A Pénzügyi Tudakozó cikkében megmutatja, milyen változások történtek a lakáshitelek terén.