Legfontosabb témák

Magyarország és Románia élelmiszer-gazdasága hasonló kihívásokkal néz szembe, hiszen rendkívül kiélezett nemzetközi versenyben, a kiskereskedelmi láncok által meghatározott belpiacon kell működnie...

Folytatódik a mezőgazdasági termékek két fő trendje: a növényi termékek magas készletszintje lefelé, míg az állati termékek esetében a kínai import élénkülése fölfelé tolja az árakat. A hosszú készletezés és a mérséklődő szállítási költségek miatt megjelenő új exportpiaci szereplők pedig mindeközben újabb kihívások elé állítják az ágazatot a K&H elemzése szerint.

Januárban a mezőgazdasági termelői árak 2,6 százalékkal csökkentek az egy évvel ezelőtti szinthez képest, jelentette ma a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek ára közel kilenc százalékot esett. 

Hosszú az út a magtól a termésig, és egyre zötyögősebb. Ugyan a klímaproblémákat nem fogjuk egy csapásra megoldani, de az agráriumot sújtó időjárási hatásokat legalább tompítani tudjuk, méghozzá négy módon is.

Közzétették a gazdasági növekedés részletes számait.

Az ipar továbbra is gyatra. 1,6 százalékos pluszt gozott össze a nemzetgazdaság 2016 utolsó hónapjaiban.

Csupán az egy TEÁOR-számon szereplő gabonafélék, hüvelyes növény és olajos mag termesztését nevezte meg tevékenységei között a Kiskörtés Major Mezőgazdasági Zrt.

Környezetvédelmi díjat nyert a Pannon Hőerőmű Zrt. a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pályázatán. A díjat odaítélő szakmai zsűri egyszerre értékelte azt, hogy a társaság teljesen megújuló energiaforrásokra helyezte a pécsi erőmű működését, illetve hogy az elmúlt bő egy évtizedben töredékére csökkent a létesítmény által kibocsátott káros anyagok mennyisége, jelentősen hozzájárulva ezzel a baranyai megyeszékhely levegőminőségének javításához.

A magyar mezőgazdaság a lehetőségei alatt teljesít, de még mindig történelmi esély van az ágazat fejlesztésére – állítja Kapronczai István, az OTP Bank agrárszakértője

Három társaságra válik szét a nádudvari KITE Mezőgazdasági Zrt.-ben tavaly több mint 78 százalék tulajdont szerző KITE-2016 Vagyonkezelő Kft. – derül ki a Cégközlönyből.

Az Európai Unió agrár-élelmiszeripari exportja kiemelkedően növekedett 2016-ban, 1,7 milliárd euróval meghaladta a megelőző évit, elérte a 130,7 milliárd eurót - közölte az Európai Bizottság hétfőn.