Legfontosabb témák

Az elmúlt tíz évben több mint 140 millió eurót (42 milliárd forint) nyertek el magyar intézmények, vállalkozások az Európai Unió kutatási, fejlesztési és innovációs, Horizont 2020 (H2020) programjában – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-vel pénteken.

A kis, családi gazdaságok helyett továbbra is a nagybirtokosok szerzik meg a termőföldeket és az agrártámogatásokat. A kormányhoz közeli oligarcháknak áll a zászló, Mészáros, Flier és Csányi a nyertesek ... ...

a mezőgazdasági termelői árak alakulása Magyarországon; növényi és kertészeti termékek; élő állat és állati termékek; összesen

Áprilisban felgyorsult a mezőgazdasági termelési árak növekedési üteme: 4,1 százalékos volt az éves drágulás a márciusi 1,4 százalékot követően - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2017 áprilisában a mezőgazdasági termelői árak 4,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos idősza­kit.

A növényi termékek még így is olcsóbbak, mint tavaly ilyenkor.

Az NGM munkavédelmi kampányt indít a mezőgazdaságban dolgozó kérdekében.

A jövő héten zárószavazásra kerülő 2018. évi költségvetés tervezet a 2010. évhez viszonyítva jelentős többletforrásokat biztosít a magyar mezőgazdaság szereplői részére- mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Csak tavaly nyolcmilliárd euró felett alakult a kivitel, örvendezett Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke.

A még májusban is előforduló fagyok komoly károkat okoztak idén az ukrán mezőgazdaságnak, az agrárminisztérium előrejelzése szerint a gyümölcstermés a vártnál 29 százalékkal kevesebb lesz, 2,46 millió tonna helyett csupán 1,76 millió tonna - hozta nyilvánosságra hétfőn legfrissebb prognózisát a tárca sajtóosztálya.

Ángyán József volt államtitkár szerint olyan változás jön a mezőgazdaságban, amelyben a gazdákat az állam által kijelölt nagytőkésekhez kényszerítik, így osztva fel egymás között az országot. Több régióban is Mészáros Lőrinc lehet az új földesúr.

Rég hallottunk már kormányembert ilyen szépet mondani bármilyen uniós ügyről.

A gazdálkodók jelentős része tervez beruházásokat a Földművelésügyi Minisztérium szerint, a gépberuházásokkal pedig jelentősen nőhet az agrárium jövedelmezősége.

Stratégiai cél a mezőgazdasági gépgyártás támogatása, mivel a fejlesztésében jelentős potenciál rejtőzik; ezért az Irinyi Terv kiemelt területein belül külön szakstratégiában foglalkozik az ágazattal - emelte ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

2020-ig 10-ből majdnem kilencen akarnak fejleszteni a Földművelésügyi Minisztérium szerint.