Legfontosabb témák

A tervek szerint 3,5 milliárd forintot fordítanak a beszerzésre.

Korábban foglalkoztam a földár-változásokkal Magyarországon. Most kiemelek néhány gondolatot, milyen tényezők befolyásolhatják a földár-változást. Néhány földárat befolyásoló tényező Térbeli kötöttség: Elsősorban a helyi kínálati és...

Korábban foglalkoztam a földár-változásokkal Magyarországon. Most kiemelek néhány gondolatot, milyen tényezők befolyásolhatják a földár-változást. Néhány földárat befolyásoló tényező Térbeli kötöttség: Elsősorban a helyi kínálati és...

Mintegy 350 millió forintból újult meg a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola, a beruházás keretében az intézmény fő- és udvari épületét hőszigetelték, korszerűsítették a fűtési hálózatot, kicserélték az elavult nyílászárókat, valamint épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszert alakítottak ki - közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Mintegy 350 millió forintból újult meg a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola.

Jókor jött a mezőgazdaságnak, és így a gyümölcsösöknek is az elmúlt két napban lehullott csapadék, amely részben pótolta a talaj hiányzó nedvességtartalmát, a hó pedig csak kisebb károkat okozott, mivel a hőmérséklet nem csökkent 0 Celsius-fok alá.

Jövő május elsejére elkészül az országos jégkár-mérséklő rendszer.

Tavaly év végén a magyar mezőgazdaság hitelállománya mintegy 560 milliárd forint volt a Földművelésügyi Minisztérium adatgyűjtése alapján, ide értve az egyéni és társas vállalkozásokat is, a hitelállományból az MKB Bank 8-10 százalék közötti piacrésszel bír - közölte az MKB Bank az MTI érdeklődésére. Hozzátették, tekintettel az agrárágazat várható finanszírozási igényének növekedésére - figyelembe véve a speciális igényeket is - az agrárhitelezési üzletágat fejleszteni kell.

A mezőgazdaság finanszírozását az ügyfelek igényei szerint kell alakítani.

MIért nem halad jó irányba a magyar mezőgazdaság? - exkluzív interjú dr. Ángyán Józseffel.

Tavaly rekordszámú mezőgazdasági biztosítási szerződéskötésre került sor, de az adategyezőségi hibák, vagy a támogatás igénylés hiánya miatt közel 1000 gazdálkodó nem részesülhetett támogatásban. Lássuk, mit tehetünk, hogy ne járjunk így!

Magyarország is bekapcsolódott abba az európai szintű mozgalomba, amely a Közös Agrárpolitika reformját célozza. Az Európai Unió közös költségvetésének közel 40%-át a mezőgazdaság támogatására fordítja, a jelenlegi agrártámogatási rendszer mégsem tudta elérni kitűzött céljait. Számos szervezet mellett itthon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és WWF Magyarország is reformokat sürget.

Februárban enyhült a mezőgazdasági termelői árak hetedik hónapja tartó csökkenése, az átlagos árszint 2,0 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban a januári 3,2 százalékos visszaesés után - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Februárban enyhült a mezőgazdasági termelői árak hetedik hónapja tartó csökkenése: az átlagos árszint 2,0 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ez jó hír a januári 3,2 százalékos visszaesés ... ...

Februárban enyhült a mezőgazdasági termelői árak hetedik hónapja tartó csökkenése. Az átlagos árszint 2,0 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

2017 februárjában a mezőgazdasági termelői árak 2,0 százalékkal csökkentek az előző év azonos idő­sza­kához viszonyítva, ami a növényi termékek árának 7,3 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 8,2 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A vállalkozások 51 százaléka szakmunkást keres.

Tízévente a világ országainak nagy része – összhangban a FAO nemzetközi agrárcenzus programjával – nekiveselkedik, hogy felmérje mezőgazdaságát. A jelenlegi ciklus tavaly vette kezdetét regionális szakmai találkozók sorozatával. Ez térségünkben, vagyis Európában és Közép-Ázsiában, egy budapesti konferenciával indul jövő héten. Ennek az eseménynek az alkalmából Jairo Castanóval, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) vezető statisztikusával készítettek interjút. A beszélgetésben szó van a mezőgazdasági összeírás folyamatáról, a legfrissebb változásokról, és egyáltalán arról, miért is van szükség ezen adatokra - olvasható a FAO közleményében.