Legfontosabb témák

Dilettáns döntésnek nevezte az LMP frakcióvezető-helyettese azt, ahogyan a kormány a minimálbért és a garantált bérminimumot emelte, mert annak költségeit Schmuck Erzsébet szerint a hazai kis- és közepes vállalkozások csak áremeléssel tudták kitermelni.

A munkaerő-kereslet és kínálat összehangolása és az arra adandó válaszok, a közfoglalkoztatásból való kiterelés és a bérmegállapodás szigorú betartatása - ezek 2017 fő témái a foglalkoztatás terén a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár szerint. Dr. Simon Attila Istvánnal a tavaly elért eredményekről és azok idei hatásairól beszélgetett Szegedi Júlia, a HR Portál főszerkesztője, valamint dr. Kéri Ádám, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogi üzletágvezető ügyvédje.

Közép- és Kelet-Európa kilenc állama újabb levelet küld az Európai Bizottságnak. Azt kérik, hogy a bizottság vizsgálja felül a Franciaországban, Németországban és újabban Ausztriában bevett gyakorlatot. Az említett három állam ugyanis azt kéri a külföldi fuvarozócégektől, - a szlovákiaiaktól is -, hogy amíg szállítóik az adott ország terültén tartózkodnak, a helyi minimálbért kapják meg. Ezen kívül hosszadalmas regisztrációt is rájuk erőltetnének. Szlovákia azt állítja, mindez árt a versenyképességnek.

Nem lesz könnyű megoldani a kötelező béremelések miatt kialakult bértorlódási feszültséget - vélekedett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

2016-ban bruttó 130.000 forinttal kezdtem. Próbaidő után 140.000 forint bruttó fizetést kaptam. Most az emeléssel megkapom a 161.000-bruttót. Így elesem a +10 ezer forinttól amit pluszba kaptam. Szerintem 161.000+10000 forintot kellene kapnom.

Érdeklődnék, hogy OKJ-s szakmunkás bizonyítvánnyal jogos-e az, hogy minimálbért kapok, azaz a papírjaimon 8 általános iskolai végzettség van feltüntetve, és eszerint számolnak. Ápoló vagyok egy idősotthonban.

Azt kérdezném, hogy hogyan lehet olyan, hogy a január elsejei béremelést-minimálbér emelést a munkáltatónk úgy oldja meg, hogy aki nem éri el a minimálbért keresetben azt ezután csak négy órára jelenti be és ezzel le van tudva a béremelés? Kb. 30-40 dolgozó dolgozik a munkahelyen, de ebből legalább 20 nyugdíjas vagy bejelentés nélküli feketemunkás. Ellenőrzéseket egyszerűen megoldják, mert egy kocsi fa ide, pár tízezres oda és már el is van intézve. Az emberek pedig nem mernek szólni mert akkor elvesztik a munkahelyüket. Esetleg az ellenőrzéseket nem lehetne váratlanul megoldani?

2017-ben igaz, hogy 15 százalékkal - igen jelentős mértékben - emelkedett a minimálbér Magyarországon, uniós viszonylatban nem sokkal lettünk ezzel előrébb. Továbbra is a legalacsonyabbak közé sorolható a magyar legkisebb fizetés.