Legfontosabb témák

Váratlan problémával szembesült egy hitelből ingatlant vásárló, aki miután lefoglalózta a kiszemelt lakást – az eladó engedélyével – rögtön hozzá is kezdett a felújításhoz. Azért siettek ennyire, mert úgy számoltak, végezhetnek a fűtési rendszer teljes cseréjével, mire megkapják a hitelt, emiatt pedig rövidebb ideig kell majd visszabérelniük korábbi otthonukat, amiért havi 200 ezer Ft-ot fizettek. […] The post Sokan nem tudják, hogy ezen is el lehet bukni a lakáshitelt! appeared first on Bankmonitor.hu.

A személyi kölcsönök iránti kiemelkedő a kereslet, az új folyósítások összege 50 százalékkal nőtt az idén, ez a lakáshitelek több mint 30 százalékos növekedését is meghaladja.

Mi az a BIRS, és miért olyan fontos a lakáshitelesek számára? Annyit azért elárulunk, hogy természetesen nem a gyümölcsről van szó, ám még ha nem is vagy otthon a kamatok világában, érdemes pár dolgot tudnod róla. A BIRS egy a BUBOR-hoz ( Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) hasonló pénzügyi mutató. Ne ijesszenek meg a hangzatos rövidítések, […] The post Mi köze a BIRS-nek a lakáshiteled költségeihez? appeared first on Bankmonitor.hu.

Fontos gazdasági törvényekről szavazott a héten az Országgyűlés.

A személyi kölcsönök iránti kiemelkedő a kereslet, az új folyósítások összege 50 százalékkal nőtt az idén, ez a lakáshitelek több mint 30 százalékos növekedését is meghaladja. Érdemes azonban több dologra is odafigyelni az igényléskor, különben a kölcsönfelvétel bosszúságot okozhat a későbbiekben. A BankRáció.hu összegyűjtötte az öt buktatót, ami leggyakrabban nehezítette meg az idei évben személyi kölcsönt felvevők életét.

Tíz éve nem látott csúcsra emelkedett októberben a britek jelzáloghitel-kiváltási aktivitása, így szeretnék elkerülni a Brexit körüli bizonytalanság miatti kamatemelkedést. Októberben 9,2 milliárd...

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú lakáshiteled van, és a teljes hiteldíj mutatója például 3,5-4 százalék alatti, akkor a megtakarított pénzedet nemcsak közvetlenül előtörlesztésre lehet érdemes fordítanod, hanem léteznek más megoldások […] The post Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled? appeared first on Bankmonitor.hu.

Az adósok visszavásárolhatják az államtól a lakásukat. Ezek a lehetséges megoldások.

Egyáltalán nem túlzott a magyar lakosság eladósodottsága ma sem, a devizakockázat eltűnése és az adósságfék-szabályozás pedig sokkal biztonságosabbá tette a lakossági hitelpiacot - hangsúlyozza...

Az elmúlt négy hétben látványosan csökkentek a hosszú távon fix kamatozású lakáshitelek szempontjából meghatározó kamatszintek. Megvizsgáltuk, hogy mindez ténylegesen mennyire jelent meg a lakáshiteleknél? Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében az úgynevezett BIRS a legmeghatározóbb kamatmutató (a BUBOR hosszú futamidejű megfelelője).  A BIRS kamatok pedig 0,6-0,7 százalékponttal mérséklődtek az utóbbi hetekben.   A […] The post Lakáshiteles csoda: egyszerre emelkednek és csökkennek a kamatok appeared first on Bankmonitor.hu.

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek.

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek, a fix hitelek között is a hosszabb kamatperiódusúak a legnépszerűbbek - derül ki az OTP Bank adataiból.

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek, a fix hitelek között is a hosszabb kamatperiódusúak a legnépszerűbbek – derül ki az OTP Bank adataiból. Október elején életbe léptek az adósságfék szabályok módosításai, emiatt a hitelpiac még jobban elmozdulhat a hosszabb lejáratú jelzálogkölcsönök felé – jelezte az OTP Bank szombati közleményében. Az igénylők kockázatkerülését mutatja, ...

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek, a fix hitelek között is a hosszabb kamatperiódusúak a legnépszerűbbek - derül ki az OTP Bank adataiból. Október elején életbe léptek ... ...

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek - derül ki az OTP Bank adataiból. A fix hitelek között is a hosszabb kamatperiódusúak a legnépszerűbbek. Október elején életbe léptek az adósságfék szabályok módosításai, amelyek miatt a hitelpiac még jobban elmozdulhat a hosszabb lejáratú jelzálogkölcsönök felé.

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek - derül ki az OTP Bank adataiból. A fix hitelek között is a hosszabb kamatperiódusúak a legnépszerűbbek. Október elején életbe léptek az adósságfék szabályok módosításai, amelyek miatt a hitelpiac még jobban elmozdulhat a hosszabb lejáratú jelzálogkölcsönök felé.

Csökkentették a lakáshitel kamatokat a bankok az év végére, így érdemes mihamarabb aláírni a kölcsönszerződést – mondta a bank360.hu szakértője.

Több bank is emelet a jelzálog-kamatokon november végén – december elején a Bank360 elemzése szerint. Több ezer forinttal kell így többet fizetnie annak, aki az év végével akarja felvenni lakáscéljához a kölcsönt. November és december eleje a kamatemelésekről szólt néhány banknál – áll a Bank360 pénzügyi szakportál legfrissebb elemzésében. Egyes pénzintézeteknél akár 30 százalékpontos emelést ...

Több bank is jelentősen emelt a kamatokon....

Idén mintegy 2500 családot lakoltattak ki, naponta nyolc ingatlant árvereznek el a bankok Magyarországon. Az egyetlen hosszútávú megoldás erre a problémára az állami bérlakás program lenne – mondja Balla Ákos ingatlanszakértő.   A kilakoltatás és az ingatlan elárverezése a legrosszabb, amit történhet egy lakáshiteles ügyféllel és a bankkal is. Senkinek nem érdeke az ilyenfajta „végső ...

Egy állami bérlakásprogram jelentene megoldást a bajba jutott lakáshitesekenek, akik jóval a piaci ár alatt tudnának ingatlant bérelni - véli Balla Ákos ingatlanszakértő. Az egykori önkormányzati bérlakásprogram ... ...

Több mint 380 milliárdnál járt a személyi kölcsönök piaca az idén, éves szinten 50 százalékos a növekedés, 2016-hoz képest pedig 121 százalékos. A lakáshiteleknél is tempós a bővülés: a tízhavi 720 milliárd forintos összeg 35, illetve 185 százalékos pluszt jelent. A fix kamatozású konstrukciók fölénye pedig egyre látványosabb.

Nem csak a műszaki árucikkeknél, a hiteleknél is sokat spórolhatunk azzal, ha nem az első helyen "vásárolunk", hanem megversenyeztetjük az árakat.

Megállás nélkül halad a meredek emelkedőn a lakossági hitelpiac a legfrissebb adatok szerint. Az év első tíz hónapjában több mint 383 milliárd forint értékben kötöttek szerződést személyi kölcsönökre a bankok, ami éves összevetésben 50 százalékos növekedést jelent, 2016 azonos időszakához képest 121 százalékos emelkedésnek felel meg. Emellett pörög a lakáshitelpiac is: az idén tíz hónap alatt több mint 720 milliárd forint értékben születtek új lakáshitel-szerződések, ez 2017 azonos időszakához képest 35 százalékos bővülés, a 2016-os adatokkal összehasonlítva pedig 185 százalékos a többlet. Mind a személyi kölcsönöknél, mind a lakáshiteleknél egyértelmű a kamatkockázatot kiküszöbölő, fix törlesztőrészletű hitelek térnyerése - derül ki a BankRáció.hu a hivatalos jegybanki statisztikákon és saját adatokon alapuló elemzéséből.

Az új lakóingatlant vásárlók előszeretettel veszik igénybe a vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK-ot és a kapcsolódó 10-15 millió Ft-os, fix 3%-os kamatozású kedvezményes lakáshitelt. Egy banánhéjról azonban kevesen tudnak, amin az egész borulhat: nem mindegy kitől vesszük meg az új építésű lakást, vagy házat. Fontos szabály a CSOK esetében, hogy kizárólag nem magánszemélytől […] The post 10-25 millió Ft-os banánhéj: ne lépj rá új lakás vásárlásánál appeared first on Bankmonitor.hu.

Októberben a háztartások által felvett új lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén emelkedett, a szerződések értéke kismértékben csökkent az előző hónaphoz képest - jelentette hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Előbbit részben az éven túli kamatfixálású hitelek növekvő súlyával magyarázza az MNB. Az októberben kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 92 hónap volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleké 99 hónap.

Az október 1-je után befogadott jelzáloghitel-igénylések esetében már a szigorúbb adósságfék-szabályoknak kell megfelelniük a hitelfelvevőknek. Mivel a hitelfelvétel átfutási ideje jellemzően több...

A személyi hitelek viszont olcsóbbak lettek....

Különösen a felújításra felvett, gyorsan átárazódó kölcsön ára ugrott meg.

Az elmúlt három hétben érdemi fordulat jelentkezett a hitelfelvevők számára meghatározó kamatszintekben: érdemi csökkenés tapasztalható! Mit jelent mindez? A lakáshitelek és személyi kölcsön kamatok is mérséklődni fognak? Év eleje óta leginkább az emelkedő kamatokról lehetett hallani, most úgy tűnik, hogy valami megváltozott… Az elmúlt 3-4 hétben a hosszú távra rögzített lakáshitelek szempontjából meghatározó kamatszintek ugyanis […] The post Hitelfelvevők figyelem! Csökkennek a kamatok! appeared first on Bankmonitor.hu.

Nem csak a műszaki árucikkeknél, hanem a hiteleknél is sokat spórolhatunk azzal, ha nem az első helyen “vásárolunk”, hanem megversenyeztetjük az árakat.  Igazán nem lehet okunk panaszra a hitelkínálatot illetően, a választék már-már zavarba ejtő. Ha valakinek kölcsönre van szüksége, akkor több dolgot is tehet. Elsétálhat például a számlavezető bankjához és kérhet tőlük hitelt. Ám […] The post Milliókat keresnek a bankok a lusta lakáshiteleseken! appeared first on Bankmonitor.hu.

Elengedi a kormány a legreménytelenebb lakáshiteladósok kezét, miután bezárja a Nemzeti Eszközkezelőt. Aki viszont már bejutott, az további előnyöket kap.

MNB: Az új lakáshitelek szerkezete látványosan javult.

Hiába csökkentek a kamatok, a lakásdrágulás miatt magasabb törlesztőrészletet kell fizetniük az új hitelfelvevőknek, mint korábban - gondolják egyesek. Dehogyis, a kamatok olyan alacsonyak lettek,...

Egy 10 millió Ft-os lakáshitel havi törlesztője 41 ezer és 87 ezer forint egyaránt lehet, ami már akkora különbség, hogy sokan kapásból a kedvezőbb díjút választják. De mi az ára a szuper alacsony törlesztőnek?  Amennyiben kizárólag a havi törlesztő nagysága a legfontosabb szempont a hitel kiválasztásánál, akkor pár dologgal érdemes tisztában lenned mielőtt aláírod a […] The post Erre ügyelj a szuper alacsony törlesztőjű lakáshiteleknél! appeared first on Bankmonitor.hu.

Már a kétgyermekes családok is jogosultak a 3 százalékos fix kamatú, akár 10 millió forint összegű CSOK-hitelre, míg a háromgyermekesek akár 15 millió forintot is igényelhetnek decembertől. De mit kell tudni a CSOK-hitelekről, mennyiben különböznek ezek a normál lakáshitelektől? A kétgyermekes családok 2018. december 1-jétől igényelhetnek kedvezményes kamattámogatású CSOK-hitelt újépítésű lakás vásárlásához vagy építéshez, akár […] The post Tényleg annyira jó a CSOK-hitel? appeared first on Bankmonitor.hu.

Már a kétgyermekes családok is jogosultak a 3 százalékos fix kamatú, akár 10 millió forint összegű CSOK-hitelre, míg a háromgyermekesek akár 15 millió forintot is igényelhetnek decembertől. De mit kell tudni a CSOK-hitelekről, mennyiben különböznek ezek a normál lakáshitelektől? A kétgyermekes családok 2018. december 1-jétől igényelhetnek kedvezményes kamattámogatású CSOK-hitelt újépítésű lakás vásárlásához vagy építéshez, akár […] The post Jó hitel a CSOK-hitel? appeared first on Bankmonitor.hu.

A magyarok többsége használt lakás vásárlására vesz fel jelzáloghitelt, ám egyre többen vannak olyanok, akik korszerűsítésre vagy éppen hitelkiváltásra igényelnek ilyet. Megmutatjuk a legjobb lehetőségeket!  A KSH statisztikái szerint a folyósított lakáshitelek 61 százalékát használt lakás vásárlására fordították 2018 első félévében a magyarok, de a korszerűsítés és bővítés (13%), az építés (13%), az új lakás […] The post Itt találod a legjobb jelzáloghiteleket felújításra, bővítésre, hitelkiváltásra! appeared first on Bankmonitor.hu.

Mivel kértétek, hogy legyen mindig aktualizált lakáshitel-piaci körkép, megkértem Gábort, a blog hitelügyintézőjét, írjon egy összefoglalót, milyen feltételekkel és kamatokkal lehet lakáshitelhez jutni most. Következzen az ő írása. Úgy tűnik, hogy a kedvező kamatok korszaka még tart (de vajon meddig?). Annak ellenére, hogy volt egy 3-5 hónapos időszak, amikor több pénzintézetnél emelkedésnek indultak a hosszabb kamatperiódusú hitelek kamatai, sok pénzintézet

Havonta több ezer forintot, húsz év alatt pedig akár 2 milliót buknak azok, akik a legjobb kamatozású lakáshitelek helyett "csak" az átlagos kamatozású lakáshiteleket választják 10 milliós összegre....

Egyre több a nem teljesítő jelzáloghitel....

Amikor lakáshitelt keresel, akkor általában tisztában vagy azzal, mekkora összegre van szükséged a banktól. Kérdés persze, hogy az igazolt jövedelmed elégséges-e ehhez, illetve ha ad is pénzt a bank, milyen feltételeket kapsz. Megnéztük, különböző jövedelmi szintek mellett milyen feltételekkel adnak a bankok 10 millió forint hitelt egy 20 millió forint értékű használt lakás megvásárlásához. Mivel […] The post Milyen jövedelemnél melyik bank adja a legkedvezőbb lakáshitelt? appeared first on Bankmonitor.hu.

Nagyot nőtt a magyar háztartások készpénzállománya, állampapírból is bőségesen bevásároltak, eközben több, mint 100 milliárd forint értékben vettek fel lakáshitelt.

Amikor lakáshitelt keresel, akkor általában tisztában vagy azzal, mekkora összegre van szükséged a banktól. Kérdés persze, hogy az igazolt jövedelmed elégséges-e ehhez, illetve ha ad is pénzt a bank, milyen feltételeket kapsz. Megnéztük, különböző jövedelmi szintek mellett milyen feltételekkel adnak a bankok 10 millió forint hitelt egy 20 millió forint értékű használt lakás megvásárlásához. Mivel […] The post Mennyivel lesz drágább a lakáshitel, ha alacsonyabb a nettó jövedelem? appeared first on Bankmonitor.hu.