Legfontosabb témák

Jó hatással volt a tőkepiaci hozamcsökkenés a bankok hiteleire is: júliusról augusztusra több bank is visszavágta fix kamatozású lakáshiteleinek a kamatát. Több százezer forinttal csökkent ezzel a...

A lakáshitelek, sőt a Babaváró támogatás kamata is csökkent az utóbbi időben, mivel a bankok kamatköltségei is mérséklődtek. De mi a helyzet a személyi kölcsönökkel? Ott nem tapasztaltunk érdemi változást az elmúlt pár hónapban. Vajon bekövetkezhet ott is egy kedvező fordulat? Ennek jártunk most utána. Több nagyobb bank is csökkentette lakáshitel kamatát augusztus eleje óta. […] The post Mi lesz a személyi kölcsönök kamatával? appeared first on Bankmonitor.hu.

Az év egészében jelentősen lassulhat az új kihelyezések bővülésének üteme tavalyhoz képest, de várhatóan így is tíz százalék felett lesz.

A július elsején hatályba lépett közjegyzői díjrendelet nem drágította a lakáshitelezést, hanem jelentős kedvezményeket biztosít az ügyfeleknek - így reagált az InfoRádiónak a Portfolio pénteki cikkére a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jogi irodavezető-helyettese.

A július elsején hatályba lépett közjegyzői díjrendelet nem drágította a lakáshitelezést, hanem jelentős kedvezményeket biztosít az ügyfeleknek - reagált az InfoRádiónak a Magyar Országos Közjegyzői...

Hiába dönt csúcsokat a lakáshitelt igénylők száma, hitelhez jutni egyáltalán nem egyszerű és gyors folyamat. Van benne számos csapda, amibe ha belelépünk, akkor jelentős anyagi veszteség érhet bennünket, de akár maga az ingatlanvásárlás vagy építés is meghiúsulhat. Pontokba szedtük a hiteligénylés legfontosabb lépéseit és ezek tudnivalóit. 1. A bankok megversenyeztetése Az első lépés a finanszírozó […] The post A lakáshitel igénylés 8 legfontosabb lépése appeared first on Bankmonitor.hu.

Nagyon sokszor megkapjuk azt a kérdést, hogy vajon olcsók vagy drágák most a lakáshitelek? Sokak szerint nagyon drágák, míg azok, akik épp mostanság írják alá a hitelszerződésüket, valószínűleg nem értenek egyet ezzel a megállapítással. Bár az olcsó/drága kérdés mindig relatív, mi most egy kicsit számolgattunk. Mitől függ, hogy egy lakáshitel olcsó vagy drága? Először is […] The post Drága vagy olcsó most a lakáshitel? Ezt mutatják a számok! appeared first on Bankmonitor.hu.

A legrizikósabb változó kamatozású lakáshitelek már korábban a pálya szélére kerültek az új lakáshitelek piacán.  Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél szintén masszív visszaesés látható: az első félévben 39 százalékos csökkenést könyvelhettek el.  Közben tarolnak a legbiztonságosabb 5-10 évre vagy 10 évnél hosszabb időre fix havi törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek, előbbieknél 159 százalékos, utóbbiaknál 108 százalékos növekedés történt az idén. 

Sok közszférában dolgozó nem is tud róla, hogy a bankok számos kedvezményt kínálnak számukra, ami egy lakáshitel esetében például komoly pénzügyi előnyt jelenthet. Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy valaki számára feltétlenül egy ilyen hitel jelenti majd a legkedvezőbb megoldást. Megmutatjuk, hogy miért. A bankok által a közszféra dolgozóinak kínált kedvezmények köre egy lakáshitel esetében nagyon […] The post Tényleg annyira jó a közszférában dolgozóknak ajánlott lakáshitel? Mutatjuk a számokat! appeared first on Bankmonitor.hu.

Sok közszférában dolgozó nem is tud róla, hogy a bankok számos kedvezményt kínálnak számukra, ami egy lakáshitel esetében például komoly pénzügyi előnyt jelenthet. Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy valaki számára feltétlenül egy ilyen hitel jelenti majd a legkedvezőbb megoldást. Megmutatjuk, hogy miért. A bankok által a közszféra dolgozóinak kínált kedvezmények köre egy lakáshitel esetében nagyon […] The post Közszféra lakáshitel: attól hogy jogosult vagy rá, nem biztos, hogy ez a legjobb választás! appeared first on Bankmonitor.hu.

2019-ben, amikor a pénzügyi szektor digitalizációja már javában tart, még mindig nem arról folyik eszmecsere Magyarországon, miként lehetne kiváltani a közjegyzők munkáját a hitelezésben egy...

Húszéves fixen nulla százalékos kamatozású jelzáloghitelt dob a piacra a Danske Bank - jelentette be a dán pénzintézet a Bloomberg beszámolója szerint. A jelek szerint a világban uralkodó pénzbőség...

Sokan felszisszenhetnek azon, hogy valaki 50-100 millió forintos lakáshitelt szeretne felvenni. Pedig a mai ingatlanárak mellett ez már nem is olyan ritka. A nagy összegű hitelezésnek azonban vannak olyan sajátosságai, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Ráadásul a bankok egy része akár kamatkedvezményt vagy egyéb díjkedvezményt is ad a VIP ügyfeleknek, ami összességében több millió forintos megtakarítást […] The post Hogyan kaphatsz akár 50-100 millió forint lakáshitelt a banktól? appeared first on Bankmonitor.hu.

Sokan felszisszenhetnek azon, hogy valaki 50-100 millió forintos lakáshitelt szeretne felvenni. Pedig a mai ingatlanárak mellett ez már nem is olyan ritka. A nagy összegű hitelezésnek azonban vannak olyan sajátosságai, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Ráadásul a bankok egy része akár kamatkedvezményt vagy egyéb díjkedvezményt is ad a VIP ügyfeleknek, ami összességében több millió forintos megtakarítást […] The post Hogyan kaphatsz akár 50-100 millió forint lakáshitelt? appeared first on Bankmonitor.hu.

Sokan felszisszenhetnek azon, hogy valaki 50-100 millió forintos lakáshitelt szeretne felvenni. Pedig a mai ingatlanárak mellett ez már nem is olyan ritka. A nagy összegű hitelezésnek azonban vannak olyan sajátosságai, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Ráadásul a bankok egy része akár kamatkedvezményt vagy egyéb díjkedvezményt is ad a VIP ügyfeleknek, ami összességében több millió forintos megtakarítást […] The post 50-100 millió forintos lakáshitelre van szükséged? Néhány fontos tudnivaló, hogy meg is kapd appeared first on Bankmonitor.hu.

Ma a legnépszerűbb lakáshitel kategória a 10 éves kamatrögzítéssel (kamatperiódussal) rendelkező hitel. Egy tavaly őszi szabályozói változás következtében ugyanis ebből a hiteltípusból vehetik fel a legtöbbet a hiteligénylők.

Sokan felszisszenhetnek azon, hogy valaki 50-100 millió forintos lakáshitelt szeretne felvenni. Pedig a mai ingatlanárak mellett ez már nem is olyan ritka. A nagy összegű hitelezésnek azonban vannak olyan sajátosságai, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Ráadásul a bankok egy része akár kamatkedvezményt vagy egyéb díjkedvezményt is ad a VIP ügyfeleknek, ami összességében több millió forintos megtakarítást […] The post Hogyan kaphatsz 50-100 millió forintos lakáshitelt? appeared first on Bankmonitor.hu.

Piaci elemzések szerint a kamatcsökkenés a jövőben is folytatódik.

Tizenkét bankból nyolc hajtott végre kamatcsökkentést lakáshiteleinél augusztus elején a Bankmonitor piaci felmérése alapján.

12 bankból 8 hajtott végre kamatcsökkentést augusztus elején. A fő ok a bankok kamatköltségének mérséklődése, azaz olcsóbb lett a kihelyezett pénz. Megmutatjuk, melyik bank hogyan változtatta a kamatait. Ma a legnépszerűbb lakáshitel kategória a 10 éves kamatrögzítéssel (kamatperiódussal) rendelkező hitel. Egy tavaly őszi szabályozói változás következtében ugyanis ebből a hiteltípusból vehetik fel a legtöbbet a hiteligénylők. […] The post És megtörtént! Érdemi kamatcsökkentés a lakáshiteleknél appeared first on Bankmonitor.hu.

A lakáspiachoz hasonlóan a lakáshitelezés növekedése is megállt júniusban, a bankok 5%-os visszaesést mutattak ki az új kihelyezésekben 2018 júniusához képest. Utoljára 2016 szeptemberében láthattunk...

Az önsegélyező pénztári tagok havonta 22 350 forinttal csökkenthetik a lakáshitel-törlesztésüket. Továbbá az állami egyetemre járó 25 évnél fiatalabb gyermekük albérlet-kiadásai is mérséklődhetnek évi 149 ezer forinttal. Mivel az önsegélyező pénztári tagsághoz a tagok évente 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adókedvezményt kaphatnak, így ezzel a megoldással közvetve állami támogatást lehet igénybe venni a lakáshitel törlesztésénél vagy az albérlet-költségeknél. A money.hu kalkulációi szerint július közepén a legolcsóbb, 20 éves, 10 milliós végig fix törlesztésű lakáshitelek közül a legolcsóbbak kevesebb mint 70 ezres törlesztőrészlettel voltak elérhetőek.

A lakásvásárlás nem egyszerű dolog, különösen nem az akkor, ha részben hitelből finanszírozná az ember a vásárlást. Ilyenkor sokan megfeledkeznek az egyik legfontosabb szabályról: mielőtt bármibe is belefognánk, először a hitelező bankot érdemes kiválasztani. Ezzel ugyanis sok kellemetlenséget, időt és pénzt spórolhatunk meg magunknak. És a már megkötött adásvételi helyett sem érdemes újat kötni a […] The post Ezt rontja el sok lakáshiteles vásárló appeared first on Bankmonitor.hu.

A lakásvásárlás nem egyszerű dolog, és különösen nem az akkor, ha részben hitelből finanszírozná meg az ember a vásárlást. Ilyenkor sokan megfeledkeznek az egyik legfontosabb szabályról: mielőtt bármibe is belefognánk, először a hitelező bankot érdemes kiválasztani. Ezzel ugyanis nagyon sok kellemetlenséget, időt és pénzt spórolhatunk meg magunknak. Ezen kívül a már megkötött adásvételi helyett sem […] The post Ezt sok lakáshiteles vásárló elrontja appeared first on Bankmonitor.hu.

Nagyot fordult a világ év eleje óta. Akkor még a pénzügyi szakértők úgy vélték, hogy lassan, de biztosan megindulnak a kamatok felfelé. Majd szép lassan kiderült, hogy mind az USA-ban, mind Európában kedvezőtlenebbek a gazdasági kilátások, így sokkal valószínűbbé vált a kamatcsökkentés (vagy más monetáris lazítás), mint a kamatemelkedés. Mindez akár tökéletesen érdektelen is lehetne […] The post Olcsóbbak lehetnek hamarosan a lakáshitelek appeared first on Bankmonitor.hu.

Jóval olcsóbb lett a legnépszerűbb lakáshitel. Mutatjuk, mennyi takarítható meg az új kondíciókkal.

Mintha nem lett volna tíz éve gazdasági válság, úgy ugranak a magyarok a fogyasztási kölcsönökre. De felpörgött a lakáshitelezés is. A 2008-as válság kirobbanása előtti utolsó hónapokban vett fel csak ... ...

A Bankmonitor szakértőinek megítélése szerint 0,3-0,5% körüli lakáshitel kamatcsökkenés feltételezhető a közeljövőben. A szerződöttek akár több ezer forintot is spórolhatnak majd havonta. Az elmúlt időszakban ... ...

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata, miközben az 1 éves kamatperiódusúaké látványosan emelkedett. A lakáshitelt igénylők egyre tudatosabbak a kamatkockázatot illetően, az új hitelek túlnyomó része már 5-10 évre fix kamatú - derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből.

0,3-0,5 százalék körüli lakáshitel kamatcsökkenés feltételezhető a közeljövőben.

A lakáshitelt igénylők egyre tudatosabbak.

Sokkal olcsóbban lehet kamatkockázat szempontjából biztonságosabb lakáshitelhez jutni most, mint egy vagy két évvel ezelőtt. Ez két szempontból is lényeges a közeljövőben hitelfinanszírozással ingatlant vásárolni szándékozók számára: ugyanaz a nettó jövedelem ugyanolyan kamatperiódus mellett nagyobb hitelösszeget bír el, illetve egy ugyanakkora lakáshitelnek jóval alacsonyabbak a havi törlesztője, mint korábban.A lakáshitelt igénylők egyre tudatosabbak a kamatkockázatot […] The post Sokkal olcsóbb lett a magyarok kedvenc lakáshitele appeared first on Bankmonitor.hu.

Nemrég azzal a problémával fordult egy ingatlantulajdonos a Bankmonitor szakértőjéhez, hogy eladná a lakását, ám amikor a kiválasztott vevő benyújtotta hitelkérelmét a bankhoz, akkor az visszadobta azzal, hogy az ingatlan tulajdoni lapján egészen más szerepel, mint a valóság. Hogyan fordulhatott ez elő egyáltalán? És mit lehet ilyenkor tenni? A szóban forgó ingatlan esetében annyi történt, […] The post Egy beépített terasz miatt is elbukhatod a lakáshitelt appeared first on Bankmonitor.hu.

Nemrég azzal a problémával fordult egy ingatlantulajdonos a Bankmonitor szakértőjéhez, hogy eladná a lakását, ám amikor a kiválasztott vevő benyújtotta hitelkérelmét a bankhoz, akkor az visszadobta azzal, hogy az ingatlan tulajdoni lapján egészen más szerepel, mint a valóság. Hogyan fordulhatott ez elő egyáltalán? És mit lehet ilyenkor tenni? A szóban forgó ingatlan esetében annyi történt, […] The post Akár egy beépített terasz miatt is elbukhatod a lakáshitelt appeared first on Bankmonitor.hu.

Nemrég azzal a problémával fordult egy ingatlantulajdonos a Bankmonitor szakértőjéhez, hogy eladná a lakását, ám amikor a kiválasztott vevő benyújtotta hitelkérelmét a bankhoz, akkor az visszadobta azzal, hogy az ingatlan tulajdoni lapján egészen más szerepel, mint a valóság. Hogyan fordulhatott ez elő egyáltalán? És mit lehet ilyenkor tenni? A szóban forgó ingatlan esetében annyi történt, […] The post Egy beépített terasz miatt is elbukhatjuk a lakáshitelt appeared first on Bankmonitor.hu.

A száguldó ingatlanárak miatt ma a családok nagyobb része hitel felvétele mellett tud csak lakást vásárolni. Videónkban bemutatjuk, mivel kell számolni Budapesten és vidéken. Konkrét számok, feltételek és megoldási lehetőségek. Ha a videó után te magad is ellenőriznéd, hogy mennyi lakáshitelre vagy jogosult, illetve mely bankok kínálják aktuálisan a legjobb feltételeket, akkor tégy próbát az […] The post Hogyan és miből vásárolhatsz meg ma egy átlagos lakást? appeared first on Bankmonitor.hu.

Számos lakáscélú állami támogatás érhető el lakásvásárláshoz, de van egy ritkábban alkalmazott megoldás, amely az egyetemre járó diákok szüleinek, valamint a lakáshitelt törlesztőknek is jól jöhet - derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu elemzéséből.

A lakáshitel-törlesztés havonta akár 22,350 forinttal is kevesebb lehet.

Lakáshiteltörlesztésre és a havi albérleti díj egy részének fedezésére is használható az így kapott adóvisszatérítés.

Az önsegélyező pénztári tagok havonta 22 350 forinttal csökkenthetik a lakáshitel-törlesztésüket.

Bármennyire is nehéz a helyzete jelenleg a lakásvásárlónak, a statisztikák azt mutatják, a többség körültekintően hoz döntést. Pedig a rakétaként emelkedő ingatlanárak több csapdát is rejtegetnek. De vajon belesétálnak ezekbe a magyarok? Ha valaki most vásárolna budai téglaépítésű lakást, az körülbelül 12%-kal magasabb négyzetméterárra számíthat, mint egy évvel korábban. A pesti téglalakások esetében a drágulás […] The post Ügyesen választanak lakáshitelt a magyarok appeared first on Bankmonitor.hu.

Egy nyaraló finanszírozása és fenntartása több ponton eltér a lakóingatlanokétól. Az OTP Bank összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani a nyaraló besorolású ingatlan vásárlása során.