Az adómentes értékesítés feltételei az EU-n belül egységessé válnak, megkönnyítve ezzel mind a társaságok, mind az adóhatóságok számára az ügyletek egységes megítélését. Az értékesített termékek más EU tagállamba kifuvarozásának bizonyításához is egységes okmányelvárások kapcsolódnak 2020-tól.

Elindult az idei e-szja rendszer, már minden aktuális bevallási információ fenn van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Az adóhatóság szerdai közleménye szerint január 8-tól elérhető a 19SZJA ... ...

Az adóhatóság idén is minden adózónak elkészíti a bevallási tervezetét, csak ellenőriznünk kell.

Az adócsalások felelhetnek az unió belső kereskedelmi többletéért. Az exporttal trükközők évi 30-60 milliárd eurót húzhatnak ki a tagállamok zsebéből.

A New Media Service Kft.-vel szemben az utóbbi tíz hónapban a negyedik alkalommal lépett fel az adóhatóság.

Az utóbbi tíz hónapon belül immár a negyedik alkalommal volt kénytelen fellépni az adóhatóság, mert a szóban forgó társaság, a New Media Service Kft. nem fizette be időben az adóját.

Az Adótraffipax oldal szerint a revizorok január elején is folytatják az adóellenőrzéseket.

A tagállami adóhatóságok ezentúl személyesen a szakemberektől ismerhetik meg a nemzetközi (határokon átnyúló) adótervezési struktúrákat. A szabályozás lényege, hogy amennyiben agresszív adómegtakarítási módszerrel találkozik egy szolgáltató, akkor azt be kell jelentenie NAV-nak. Ám mint mindig, ezúttal is vannak kivételek. Mutatjuk, mi az, amire az uniós hatóságok vadásznak.

Az adózók számos kihívással szembesülnek az adóhatósággal történő elektronikus kapcsolattartás során: határidőket késnek le, hibásan vagy hiányosan adják be jogorvoslati kérelmeiket. A Deloitte Legal ügyvédjei összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat a sikeres elektronikus ügyintézéshez.

Az ajándékozás útján szerzett vagyon ajándékozási illetékköteles, ami alól a karácsonyi ajándékok sem mentesek. A mulasztási bírság összege pedig 200 ezer forintig is terjedhet. Az illetékekről szóló ... ...

Az adóhatóság visszajelezhetne a dolgozóknak, ha a munkahelyük bejelentette őket.

A vállalkozásoknak minden számláról információt kell szolgáltatni az adóhatóság felé.

Jövő év július 1-je fontos változásokat hoz az online számlázások és a nyugdíjas munkavállalók körében is. Az év végi törvénykezési napokon döntés született ugyanis arról, hogy 2020. június 30-a után a belföldi adóalanyok közti valamennyi ügyletet látni fog az adóhatóság. De arról is szavazott a Tisztelt Ház, hogy járulékmentességet kapnak a nemcsak munkaviszonyban, hanem pl. megbízási alapon dolgozó nyugdíjasok is. Az új szabályok könyvelési és adóalanyi szempontból is számos könnyebbséget hoznak - hangsúlyozta a DBH Finance szakértője, Sarinay Dávid.

A négy nő által szervezett és irányított cégháló csaknem egymilliárd forint adót csalt el.

Az online számlázó rendszer sikeres bevezetését követően további területeken indít technológiai fejlesztéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 2020. július elsejétől minden belföldi adóalanyok közötti számláról online adatot kell majd szolgáltatnia a cégeknek, 2021 tavaszától akár a vállalkozások áfabevallási tervezetét is elkészítheti a hivatal. Az EY szakmai konferenciáján Czöndör Szabolcs a NAV főosztályvezetője kiemelte, hogy mindezzel párhuzamosan megkezdték egy még szélesebb körű ellenőrzési adatátadási kötelezettség előkészítési munkálatait is.

Az adózók számos kihívással szembesülnek az adóhatósággal történő elektronikus kapcsolattartás során.

Az adóhatóság nyomozói épp akkor csaptak le a pomázi raktárra, amikor a csempészek "árut" pakoltak.