Legfontosabb témák

A héten ütemesen növekedett az olaj ára, amely akár tovább folytatódhat, amennyiben a várakozásoknak megfelelően tovább csökkentik a kitermelést az OPEC tagországok. Ha nem jön éles fordulat, akkor rövid időn belül az áremelkedés a hazai kutaknál is visszaköszön.

A Világbank idén már másodszor rontotta a kőolaj jövő évi árára vonatkozó előrejelzését - írja az MTI. A Világbank most azzal számol, hogy a három vezető olajfajtából (Brent, WTI, Dubai) alkotott kosár ... ...

Egy-másfél százalékkal drágult az észak-amerikai könnyű és az északi-tengeri Brent típus az OPEC+ csoport csütörtöki ülése előtt kiszivárgó hírre, miszerint a nafta legnagyobb exportőr országai a jövő évi első negyedévihez képest a másodikban 30 százalékkal jobban fogják vissza a kitermelésüket.

Alapvetően Ádil Abdel Mahdi péntek délután nyilvánosságra hozott távozási szándéka járult hozzá, hogy az észak-amerikai könnyűolaj 4,5, míg az északi-tengeri Brent típusú több mint 2 százalékos mínuszban járt. Utóbbi Magyarországon is a benzinárak csökkenését idézheti elő, ám azok ma még nőttek.

A hét elején még az olajárak esésének örülhettek az autósok, tegnap azonban már az üzemanyag drágulását előrevetítő folyamatok bontakoztak ki a piacon.

Az erős függőség mellett is komoly mozgástere van Oroszországnak.

Az elmúlt években az olajár nagy kilengéseken ment keresztül, váltogatták egymást a túlkeresleti és túlkínálati időszakok, az OPEC kitermelés-szabályozási erőfeszítései és a világgazdaság változó növekedési kilátásai. A nemzetközi olajvállalatoknak ebben a volatilis környezetben kell megtalálniuk a hosszú távon is optimális beruházási stratégiájukat. 2018-ban többségük növelte kitermelését, miközben folyamatosan keresik a számukra legjobb eszközallokációt. [...] Bővebben!