Legfontosabb témák

Hazánk az Európai Unión belül a legalacsonyabb társasági adóval ösztönzi a cégeket arra, hogy nálunk vállalkozzanak, de létezik Magyarországon helyi iparűzési adó is, amelynek mértékét nem az állam, hanem az önkormányzatok határozzák meg. Megnéztük, miért és kinek jó ez.

Újabb adózási javaslatot tett közzé az OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet minimum társasági adóalapot hozna létre, és azt kezdeményezi, hogy a vállalatok fizikai jelenlét nélkül is adózzanak egy adott államban. A minimum társasági adókulcs 12,5 százalék lenne, épp annyi, amekkora jelenleg Írországban. Mivel Magyarországon az Európai Unióban a legalacsonyabb, 9 százalék a társasági adókulcs, ezért nem meglepő módon, a magyar kabinet egyelőre ellenzi a tervezetet. Viszont, ha nem megy bele az adóemelésbe, akár többlet adóbevételtől is eleshet a magyar költségvetés.

Mintegy 2,5 millió forintos társaságiadó-tartozást görget ugyanis maga előtt szeptember elejétől az Est Media Vagyonkezelő Nyrt., amelyet legkésőbb azon ügylet lezárását követően rendez, amelynek keretében a Delta Systems bújik a tőzsdei társaság bőrébe.

A társasági adóelőleg kiegészítéskor történő adófelajánlási lehetőséggel idén még tudnak élni a cégek, ennek határideje változatlanul december 20.

A már működő társaságok esetében 2019. november 1-je és 2019. november 20-a között lehet bejelentést tenni arról, hogy azok a magyar kapcsolt vállalkozások, akik a feltételeknek megfelelnek, csoportos társasági adóalannyá válnak. „A legnagyobb előnyökkel a fejlesztési adókedvezmények jobb kihasználása terén járhat e forma választása, de a transzferár-adminisztráció ráfordításait is jelentősen csökkentheti.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Ezek a társaságok 2020-tól adózhatnak így.

November 20-ig jelentkezhetnek be a csoportos társasági adózásra az adóhatóságnál azok a társaságok, amelyek 2020-tól így kívánnak adózni.

A keddi törvényjavaslat-cunamiban a társasági adótörvény módosítására irányuló dokumentum is a parlament elé került, melynek elfogadása esetén könnyítenének a TAO-támogatásból beruházást tervező és végrehajtó sportegyesületek helyzetén. Egy másik paragrafus kiegészítésével a sportszövetségek is könnyítést kapnának.

November 20-ig jelentkezhetnek be a csoportos társasági adózásra az adóhatóságnál azok a társaságok, amelyek 2020-tól így kívánnak adózni, kihasználva az ebben rejlő költség- és adómegtakarítási lehetőségeket - hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

November 20-áig regisztrálhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) azok a társaságok, amelyek a 2020-as évtől csoportos társasági adóalanyok kívánnak lenni, kihasználva a lehetőségben rejlő költség- és adómegtakarítási lehetőségeket.

Idén másodjára írnák át a társasági adóról szóló törvényt. Még az Európai Bizottság keresztbe feküdhet a javaslatnak. Sokkal jobban járhatnak az új tao-rendszerben a támogatott szervezetek, miközben ... ...

November 20-áig regisztrálhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál azok a társaságok, amelyek a 2020-as évtől csoportos társasági adóalanyok kívánnak lenni, kihasználva a lehetőségben rejlő költség- és adómegtakarítási lehetőségeket.

A törvénymódosító javaslat megteremtené annak a lehetőségét, hogy az országos sportági szakszövetségek a sportági stratégiákkal összhangban végzett sportági létesítmény-fejlesztéseket 100 százalékos támogatási intenzitás keretében valósítsák meg.