Legfontosabb témák

Három napra ismét a "pálinka fővárosává" változik Gyula, a Várkertben ugyanis április 28. és 30. között rendezik meg a 18. Gyulai Pálinkafesztivált.

Ma a modern gazdaságban újítás, újdonság, innováció nélkül nem hogy növekedni nem tudnak a vállalatok, de talpon sem tudnak maradni – mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

Több százmilliárd forintot fordított a magyar állam a kutatás-fejlesztésre az elmúlt években – mondta Pálinkás Róbert a Századvég Gazdaságkutató konferenciáján, ami a nagyvállalatok kutatás-fejlesztési lehetőségeivel foglalkozik. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője szerint a hazai pályázati rendszerben továbbra is a kiválóság az elsőrendű szempont. Az Audi és a Mol fejlesztési vezetője arról beszélt, hogy az innováció kulcskérdés egy nagyvállalat talpon maradásában.

Az idei Pálinka országkóstolóra még kéthétig, május 5-ig lehet nevezni, mintákat küldeni - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Idén már akár ötmillió forintba is kerülhet - az eddigi másfél helyett – néhány kupica húsvéti pálinka, ha annak a hatása alatt okoz valaki különösen nagy kárral járó közúti balesetet.

Olyan pálinkákat tesztelt a Nébih egészen az izotópokig elemezve, amelyek minden fogyasztó számára elérhetőek a nagyobb kereskedelmi láncokban. A vizsgálatokból kiderült: élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő pálinkákat lehet kapni, csak két tételnél találtak apróbb jelölési hiányosságot.

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája; lágy, harmonikus; közepes alkoholtartalmú (40 fokos); magas alkoholtartalmú (50 fokos); gyomorban tüzet rakó; erős, torkot kaparó; alacsony alkoholtartalmú (30 fokos); A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben.

Az idei évtől szigorúbbak a biztosítók, nem tartják a hátukat, ha részegen okozunk balesetet.

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

Harminc szilvapálinkát teszteltek, egyet ki is kellett vonniuk a forgalomból.

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Harminc, a vásárlók számára könnyen elérhető szilvapálinkát vizsgáltak meg a NÉBIH munkatársai. A tesztelt italok között érlelt és prémium termékek egyaránt szerepeltek.

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája; lágy, harmonikus; közepes alkoholtartalmú (40 fokos); magas alkoholtartalmú (50 fokos); gyomorban tüzet rakó; erős, torkot kaparó; alacsony alkoholtartalmú (30 fokos); A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben.

A lángokat már eloltották Sóskúton....

Egy felrobbant pálinkafőző miatt életveszélyesen megsérült egy ember Sóskúton szombaton - mondta Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.