Legfontosabb témák

Több mint nyolcmillió liter ötvenfokos pálinkát főzettek tavaly a gazdák és a gyümölcstermesztők az ország szeszfőzdéiben - adta hírül a Magyar Idők. Az elmúlt években 500-600 volt a bérfőzdék száma, ... ...

Több mint nyolcmillió liter ötvenfokos pálinkát főzettek tavaly a gazdák és a gyümölcstermesztők az ország szeszfőzdéiben. Bár az utóbbi időkben majdnem hatszáz főzde várta az érdeklődőket, mégis egyre többen döntenek úgy, hogy maguk készítik el az italt. Az elmúlt két és fél évben húszezer otthoni üstöt jelentettek be a vállalkozó szellemű polgárok az önkormányzatoknál - írta a Magyar Idők.

Bor helyett pálinkának adják el a szőlőt Heves megyében. Míg a pincészetek a tavalyi szinten tartják a felvásárlási árakat, addig a főzdék jó néhány forinttal drágábban veszik át a szőlőt a gazdáktól. A termés minősége mindenhol jónak ígérkezik, egyes térségekben csúcsévjáratra számítanak a borászok - írja a Magyar Idők.

Heves megye mindkét borvidékén, az egrin és a mátrain korábban kezdődött a megszokottnál a szüret, a gazdák jó minőségű szőlőtermésre számíthatnak – mondták el helyi szakemberek az MTI-nek. Míg ... ...

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája; lágy, harmonikus; közepes alkoholtartalmú (40 fokos); magas alkoholtartalmú (50 fokos); gyomorban tüzet rakó; erős, torkot kaparó; alacsony alkoholtartalmú (30 fokos); A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben.

Ma kezdődik a gönci pálinkafesztivál: a barackpálinka-kóstolás mellett finom falatokkal, koncertekkel és hagyományőrző programokkal várják az érdeklődőket a Borsod megyei településen.

Az idén várhatóan mintegy 62 ezer tonna szilva terem Magyarországon, ez az 1990-es évek eleji mennyiség fele-harmada - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.